Kolorowe szaszłyki

Kolorów nigdy za wiele, dlatego dziś przygotowaliśmy jeden ogromny szaszłyk z samymi rarytasami. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. 1/2 szt. cukinia
  3. 1 łyżeczka papryka słodka
  4. 3 szkl. płatki kukurydziane
  5. 10 szt. drewniane patyczki do szaszłyków
  6. 1/2 szt. bakłażan
  7. 1 szt. papryka czerwona
  8. 1 szt. papryka żółta
  9. 1 szkl. mleko
  10. 1/2 szt. mąka pszenna
  11. 1 szt. jajko
  12. 1 łyżeczka sól
  13. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Podziel warzywa i mięso na drobne paski.

Obrazek

2. Warzywa i mięsa ułóż jak na zdjęciu poniżej. Następnie dodaj patyczki na szaszłyki.

Obrazek

3. Umieść płatki śniadaniowe w ścierce i roztłucz je przy pomocy wałka.

Obrazek

4. W misce stwórz mieszankę z mąki pszennej, soli, pieprzu, słodkiej papryki, jajka i mleka. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Obtocz szaszłyka w przygotowanej mieszance i płatkach śniadaniowych. Następnie wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Podziel danie na mniejsze kawałki i zaserwuj swoim bliskim. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione