PrzepisDomowa konfitura z buraków. Jest pyszna, słodziutka i o wiele zdrowsza, niż owocowe!

Domowa konfitura z buraków. Jest pyszna, słodziutka i o wiele zdrowsza, niż owocowe!

Jak zrobić konfiturę z buraków? Przepis na domową konfiturę, która jest zdrowa. Jakie składniki są potrzebne? Konfitury kojarzą nam się przede wszystkim z owocowymi wersjami: truskawkowa, morelowa czy wiśniowa.
A próbowałeś kiedyś zrobić ją z...buraka? My tak i wyszło nam coś przepysznego i przede wszystkim zdrowego.

Domowa konfitura z buraków. Jest pyszna, słodziutka i o wiele zdrowsza, niż owocowe!
Ewa

20.04.2022 | aktual.: 26.04.2022 12:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowa konfitura z buraków – składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula, bardzo drobno pokrojona
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 laski cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki mielonego imbiru

Domowa konfitura z buraków – krok 1: Ugotuj buraki

Obierz i umyj je dokładnie i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Domowa konfitura z buraków – krok 2: Do garnka z grubym dnem wlej sok pomarańczowy i ocet

Zagotuj to razem i zredukuj o połowę. Następnie dodaj cukier, imbir i laski cynamonu.

Domowa konfitura z buraków – krok 3: Dorzuć starte buraki

Do garnka wrzuć buraki i gotuj bez przykrycia, aż cały sok pomarańczowy odparuje. Po ugotowaniu wyciągnij laski cynamonu. Jeśli lubisz: możesz dorzucić kilka migdałów bez skórki.

Domowa konfitura z buraków – krok 4: Przechowuj w lodówce

Gotową konfiturę przestudź i schowaj w lodówce. Może tam stać przez kilka tygodni. Jeśli chcesz przygotować taką konfiturę na zimę, pamiętaj o pasteryzacji słoików!

Tak przygotowana domowa konfitura z buraków świetnie sprawdzi się na tostowanym pieczywie i będzie idealnym dodatkiem do serów i mięs. Sam spróbuj :)

Jak pasteryzować słoiki?

Dno garnka wyłóż szmatką i wlej do niego tyle wody, żeby nie zakryła nakrętki słoika. Zagotuj ją i włóż tam swoje przetwory. Gotuj je przez 20 minut. Wyciągnij je po tym czasie (uwaga, gorące) i połóż do góry dnem w suchym miejsce na 24h.