Domowa konfitura z buraków. Jest pyszna, słodziutka i o wiele zdrowsza, niż owocowe!
Jak zrobić konfiturę z buraków? Przepis na domową konfiturę, która jest zdrowa. Jakie składniki są potrzebne? Konfitury kojarzą nam się przede wszystkim z owocowymi wersjami: truskawkowa, morelowa czy wiśniowa.
A próbowałeś kiedyś zrobić ją z...buraka? My tak i wyszło nam coś przepysznego i przede wszystkim zdrowego.
20.04.2022 | aktual.: 26.04.2022 12:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Domowa konfitura z buraków – składniki:
- 1 kg buraków
- 1 cebula, bardzo drobno pokrojona
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 3/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 laski cynamonu
- pół płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
Domowa konfitura z buraków – krok 1: Ugotuj buraki
Obierz i umyj je dokładnie i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Domowa konfitura z buraków – krok 2: Do garnka z grubym dnem wlej sok pomarańczowy i ocet
Zagotuj to razem i zredukuj o połowę. Następnie dodaj cukier, imbir i laski cynamonu.
Domowa konfitura z buraków – krok 3: Dorzuć starte buraki
Do garnka wrzuć buraki i gotuj bez przykrycia, aż cały sok pomarańczowy odparuje. Po ugotowaniu wyciągnij laski cynamonu. Jeśli lubisz: możesz dorzucić kilka migdałów bez skórki.
Domowa konfitura z buraków – krok 4: Przechowuj w lodówce
Gotową konfiturę przestudź i schowaj w lodówce. Może tam stać przez kilka tygodni. Jeśli chcesz przygotować taką konfiturę na zimę, pamiętaj o pasteryzacji słoików!
Tak przygotowana domowa konfitura z buraków świetnie sprawdzi się na tostowanym pieczywie i będzie idealnym dodatkiem do serów i mięs. Sam spróbuj :)
Jak pasteryzować słoiki?
Dno garnka wyłóż szmatką i wlej do niego tyle wody, żeby nie zakryła nakrętki słoika. Zagotuj ją i włóż tam swoje przetwory. Gotuj je przez 20 minut. Wyciągnij je po tym czasie (uwaga, gorące) i połóż do góry dnem w suchym miejsce na 24h.