Domowa konfitura z buraków. Jest pyszna, słodziutka i o wiele zdrowsza, niż owocowe!

Jak zrobić konfiturę z buraków? Przepis na domową konfiturę, która jest zdrowa. Jakie składniki są potrzebne? Konfitury kojarzą nam się przede wszystkim z owocowymi wersjami: truskawkowa, morelowa czy wiśniowa.
A próbowałeś kiedyś zrobić ją z...buraka? My tak i wyszło nam coś przepysznego i przede wszystkim zdrowego.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Domowa konfitura z buraków – składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula, bardzo drobno pokrojona
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 laski cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki mielonego imbiru

Domowa konfitura z buraków – krok 1: Ugotuj buraki

Obierz i umyj je dokładnie i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Domowa konfitura z buraków – krok 2: Do garnka z grubym dnem wlej sok pomarańczowy i ocet

Zagotuj to razem i zredukuj o połowę. Następnie dodaj cukier, imbir i laski cynamonu.

Domowa konfitura z buraków – krok 3: Dorzuć starte buraki

Do garnka wrzuć buraki i gotuj bez przykrycia, aż cały sok pomarańczowy odparuje. Po ugotowaniu wyciągnij laski cynamonu. Jeśli lubisz: możesz dorzucić kilka migdałów bez skórki.

Domowa konfitura z buraków – krok 4: Przechowuj w lodówce

Gotową konfiturę przestudź i schowaj w lodówce. Może tam stać przez kilka tygodni. Jeśli chcesz przygotować taką konfiturę na zimę, pamiętaj o pasteryzacji słoików!

Tak przygotowana domowa konfitura z buraków świetnie sprawdzi się na tostowanym pieczywie i będzie idealnym dodatkiem do serów i mięs. Sam spróbuj :)

Jak pasteryzować słoiki?

Dno garnka wyłóż szmatką i wlej do niego tyle wody, żeby nie zakryła nakrętki słoika. Zagotuj ją i włóż tam swoje przetwory. Gotuj je przez 20 minut. Wyciągnij je po tym czasie (uwaga, gorące) i połóż do góry dnem w suchym miejsce na 24h.

Wybrane dla Ciebie

Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny