Domowa konfitura z buraków. Jest pyszna, słodziutka i o wiele zdrowsza, niż owocowe!

Jak zrobić konfiturę z buraków? Przepis na domową konfiturę, która jest zdrowa. Jakie składniki są potrzebne? Konfitury kojarzą nam się przede wszystkim z owocowymi wersjami: truskawkowa, morelowa czy wiśniowa.
A próbowałeś kiedyś zrobić ją z...buraka? My tak i wyszło nam coś przepysznego i przede wszystkim zdrowego.

Obrazek
Ewa

Domowa konfitura z buraków – składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula, bardzo drobno pokrojona
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 laski cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki mielonego imbiru

Domowa konfitura z buraków – krok 1: Ugotuj buraki

Obierz i umyj je dokładnie i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Domowa konfitura z buraków – krok 2: Do garnka z grubym dnem wlej sok pomarańczowy i ocet

Zagotuj to razem i zredukuj o połowę. Następnie dodaj cukier, imbir i laski cynamonu.

Domowa konfitura z buraków – krok 3: Dorzuć starte buraki

Do garnka wrzuć buraki i gotuj bez przykrycia, aż cały sok pomarańczowy odparuje. Po ugotowaniu wyciągnij laski cynamonu. Jeśli lubisz: możesz dorzucić kilka migdałów bez skórki.

Domowa konfitura z buraków – krok 4: Przechowuj w lodówce

Gotową konfiturę przestudź i schowaj w lodówce. Może tam stać przez kilka tygodni. Jeśli chcesz przygotować taką konfiturę na zimę, pamiętaj o pasteryzacji słoików!

Tak przygotowana domowa konfitura z buraków świetnie sprawdzi się na tostowanym pieczywie i będzie idealnym dodatkiem do serów i mięs. Sam spróbuj :)

Jak pasteryzować słoiki?

Dno garnka wyłóż szmatką i wlej do niego tyle wody, żeby nie zakryła nakrętki słoika. Zagotuj ją i włóż tam swoje przetwory. Gotuj je przez 20 minut. Wyciągnij je po tym czasie (uwaga, gorące) i połóż do góry dnem w suchym miejsce na 24h.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler