14 najbardziej kontrowersyjnych polskich potraw, które nie przypadną do gustu każdemu
Polska kuchnia jest wspaniała- z tym zgodzi się chyba każdy. Są w niej jednak potrawy, które wzbudzają pewne kontrowersje.
#1 Kaszanka
Królowa polskiego grilla! Podroby wymieszane z kaszą i krwią, zamknięte w jelicie. Dobrze przyprawione. Nie każdy jest jednak jej fanem.
#2 Ozory
Podobno dopóki nie wiesz, co jesz- smakuje. Świadomość tego, że jesz języki bywa dla niektórych odpychająca.
#3 Wątróbka
Znienawidzona przez dzieci wątróbka z cebulką bywa zmorą wielu dorosłych.
#4 Flaki
Flaki to zupa, która często gości na imprezowym stole. Zjesz ją z apetytem?
#5 Czernina
Zupa, która budzi niemałe kontrowersje. Zrobiona jest na bazie kaczej krwi z dodatkiem suszonych owoców. Podobno kiedy już się przełamiesz i spróbujesz, to nie jest tak źle.
#6 Smażony móżdżek
Smażony móżdżek jest pewnego rodzaju pastą na kanapki. Podroby to naprawdę kontrowersyjny temat.
#7 Śledzie
Z naszych obserwacji wynika, że nie przepada za nim głównie młodsze pokolenie.
#8 Kompot z suszu
Świąteczny klasyk, który ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.
#9 Cynaderki
Są to nerki, najczęściej cielęce, popularne w przedwojennej Warszawie.
#10 Tatar
Surowe mięso, cebula i jajo- nie każdy to lubi!
#11 Salceson
Podroby zamieniona w "szynkę"? To zdecydowanie może nie przypaść wszystkim do gustu.
#12 Zupa owocowa
Zmora z przedszkola. Kompot z makaronem, czasami zabielony śmietaną. Do dziś wielu śni się po nocach.
#13 Kiszka ziemniaczana
Ziemniaczana kiszka cieszy się sporą popularnością na Kaszubach. Jest to jelito wypełnione ziemniakami wymieszanymi z boczkiem lub słoniną.
#14 Wodzianka
Zupa z wodą i chlebem, popularna na Śląsku. Budzi jednak zdumienie i pytania "jak można to jeść i nazywać zupą?"