Koreańskie placki warzywne deklasują ziemniaczane. Są pełne smaku i chrupiących warzyw

Chcesz przygotować prosty i naprawdę smaczny obiad? Dobrze się składa, bo mamy dla Ciebie przepis prosto z Azji. Wykorzystaj swoje ulubione warzywa i usmaż koreańskie placki warzywne. Gwarantujemy, że efekt Cię w pełni zadowoli.

ObrazekKoreańskie placki warzywne - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Koreańskie placki warzywne - dlaczego warto przygotować to danie?

To pewnego rodzaju alternatywa dla placków ziemniaczanych i naleśników. Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, do którego dania są bardziej podobne. Koreańskie placki warzywne są przygotowywane ze standardowego pikantnego ciasta naleśnikowego, które zostało zmieszane z rozdrobionymi ziemniakami i popularnymi warzywami. Następnie są odpowiednio i szybko smażone, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku i co najważniejsze - wypełnione ulubionymi warzywami. A przygotujesz je w parę chwil.

Obrazek
Koreańskie placki warzywne - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pierogi z Kimchi

Poznaj przepis na koreańskie placki warzywne

Na pewno nie jest to skomplikowana receptura. Pozwoli Ci to jednak urozmaicić Twoje gotowanie i nieco lepiej poznać azjatycką kuchnię. To jak, jesteście gotowi?

Składniki na ciasto:

  • pół marchewki
  • 1/3 małej cukinii
  • pół cebuli
  • odrobina kapusty
  • cebula dymka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na sos:

  • łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżeczka cukru
  • łyżka papryki gochu garu
  • odrobina prażonego sezamu
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Koreańskie placki warzywne to sposób na proste i smaczne danie. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta - w misce łączymy wszystkie składniki i dokładnie je mieszamy przy użyciu łopatki. Teraz kolej na warzywa. Kroimy je tak, by były one wyczuwalne i by idealnie wymieszały się z ciastem. Musi ono mieć konsystencję naleśnikową. Warzywa najlepiej jest pokroić w paseczki. Zanim przystąpimy do smażenia, robimy sos do naszych placków. Jest to bardzo proste, bo wszystkie składniki należy wymieszać w misce.

Obrazek
Smażenie placków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pierogi z Kimchi

Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy nasze koreańskie placki warzywne. Zasada jest tu podobna jak w przypadku placków ziemniaczanych. Powinno to dość mocno skwierczeć. Placek nie powinien być kopiasty. Należy smażyć na dużym ogniu, na złoty kolor z obu stron. Kiedy placek jest ładny, to ściągamy z patelni i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Można je zjeść w całości lub pokroić jak pizzę. Takie pyszne kawałki maczamy w sosie i spożywamy. Smacznego!

Ze swoich ulubionych warzywno-mięsnych dodatków przygotujesz pyszny kociołek z piekarnika. Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej