PrzepisKoreańskie placki warzywne deklasują ziemniaczane. Są pełne smaku i chrupiących warzyw

Koreańskie placki warzywne deklasują ziemniaczane. Są pełne smaku i chrupiących warzyw

Chcesz przygotować prosty i naprawdę smaczny obiad? Dobrze się składa, bo mamy dla Ciebie przepis prosto z Azji. Wykorzystaj swoje ulubione warzywa i usmaż koreańskie placki warzywne. Gwarantujemy, że efekt Cię w pełni zadowoli.

Koreańskie placki warzywne - Pyszności; Foto Canva.com
Koreańskie placki warzywne - Pyszności; Foto Canva.com

23.11.2022 | aktual.: 12.04.2023 09:50

Koreańskie placki warzywne - dlaczego warto przygotować to danie?

To pewnego rodzaju alternatywa dla placków ziemniaczanych i naleśników. Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, do którego dania są bardziej podobne. Koreańskie placki warzywne są przygotowywane ze standardowego pikantnego ciasta naleśnikowego, które zostało zmieszane z rozdrobionymi ziemniakami i popularnymi warzywami. Następnie są odpowiednio i szybko smażone, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku i co najważniejsze - wypełnione ulubionymi warzywami. A przygotujesz je w parę chwil.

Koreańskie placki warzywne - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pierogi z Kimchi
Koreańskie placki warzywne - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pierogi z Kimchi

Poznaj przepis na koreańskie placki warzywne

Na pewno nie jest to skomplikowana receptura. Pozwoli Ci to jednak urozmaicić Twoje gotowanie i nieco lepiej poznać azjatycką kuchnię. To jak, jesteście gotowi?

Składniki na ciasto:

  • pół marchewki
  • 1/3 małej cukinii
  • pół cebuli
  • odrobina kapusty
  • cebula dymka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na sos:

  • łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżeczka cukru
  • łyżka papryki gochu garu
  • odrobina prażonego sezamu
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Koreańskie placki warzywne to sposób na proste i smaczne danie. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta - w misce łączymy wszystkie składniki i dokładnie je mieszamy przy użyciu łopatki. Teraz kolej na warzywa. Kroimy je tak, by były one wyczuwalne i by idealnie wymieszały się z ciastem. Musi ono mieć konsystencję naleśnikową. Warzywa najlepiej jest pokroić w paseczki. Zanim przystąpimy do smażenia, robimy sos do naszych placków. Jest to bardzo proste, bo wszystkie składniki należy wymieszać w misce.

Smażenie placków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pierogi z Kimchi
Smażenie placków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pierogi z Kimchi

Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy nasze koreańskie placki warzywne. Zasada jest tu podobna jak w przypadku placków ziemniaczanych. Powinno to dość mocno skwierczeć. Placek nie powinien być kopiasty. Należy smażyć na dużym ogniu, na złoty kolor z obu stron. Kiedy placek jest ładny, to ściągamy z patelni i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Można je zjeść w całości lub pokroić jak pizzę. Takie pyszne kawałki maczamy w sosie i spożywamy. Smacznego!

Ze swoich ulubionych warzywno-mięsnych dodatków przygotujesz pyszny kociołek z piekarnika. Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie