Koreańskie placki warzywne deklasują ziemniaczane. Są pełne smaku i chrupiących warzyw
Chcesz przygotować prosty i naprawdę smaczny obiad? Dobrze się składa, bo mamy dla Ciebie przepis prosto z Azji. Wykorzystaj swoje ulubione warzywa i usmaż koreańskie placki warzywne. Gwarantujemy, że efekt Cię w pełni zadowoli.
23.11.2022 | aktual.: 12.04.2023 09:50
Koreańskie placki warzywne - dlaczego warto przygotować to danie?
To pewnego rodzaju alternatywa dla placków ziemniaczanych i naleśników. Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, do którego dania są bardziej podobne. Koreańskie placki warzywne są przygotowywane ze standardowego pikantnego ciasta naleśnikowego, które zostało zmieszane z rozdrobionymi ziemniakami i popularnymi warzywami. Następnie są odpowiednio i szybko smażone, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku i co najważniejsze - wypełnione ulubionymi warzywami. A przygotujesz je w parę chwil.
Poznaj przepis na koreańskie placki warzywne
Na pewno nie jest to skomplikowana receptura. Pozwoli Ci to jednak urozmaicić Twoje gotowanie i nieco lepiej poznać azjatycką kuchnię. To jak, jesteście gotowi?
Składniki na ciasto:
- pół marchewki
- 1/3 małej cukinii
- pół cebuli
- odrobina kapusty
- cebula dymka
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- 250 ml wody
- pół łyżeczki soli.
Składniki na sos:
- łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- łyżeczka cukru
- łyżka papryki gochu garu
- odrobina prażonego sezamu
- łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
Koreańskie placki warzywne to sposób na proste i smaczne danie. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta - w misce łączymy wszystkie składniki i dokładnie je mieszamy przy użyciu łopatki. Teraz kolej na warzywa. Kroimy je tak, by były one wyczuwalne i by idealnie wymieszały się z ciastem. Musi ono mieć konsystencję naleśnikową. Warzywa najlepiej jest pokroić w paseczki. Zanim przystąpimy do smażenia, robimy sos do naszych placków. Jest to bardzo proste, bo wszystkie składniki należy wymieszać w misce.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy nasze koreańskie placki warzywne. Zasada jest tu podobna jak w przypadku placków ziemniaczanych. Powinno to dość mocno skwierczeć. Placek nie powinien być kopiasty. Należy smażyć na dużym ogniu, na złoty kolor z obu stron. Kiedy placek jest ładny, to ściągamy z patelni i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Można je zjeść w całości lub pokroić jak pizzę. Takie pyszne kawałki maczamy w sosie i spożywamy. Smacznego!
Ze swoich ulubionych warzywno-mięsnych dodatków przygotujesz pyszny kociołek z piekarnika. Zobacz przepis na naszym kanale YouTube: