Korona z tortilli z dipem. Zapiekane rożki z serem, mięsem i warzywami - idealne na imprezę
Korona z tortilli to znajomity pomysł na przekąskę na imprezę. Chrupiące rożki z nadzieniem z mielonego mięsa i warzyw są stworzone do dzielenia.
14.11.2022 | aktual.: 16.11.2022 13:37
Pomysł na imprezową przekąskę
Jedzenie to ważny element niejednego spotkania. Badania wykazuję, że wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków stwarza wyjątkową przestrzeń do budowania więzi i wzmacniania relacji z bliskimi. Naszym patentem na imprezy z przyjaciółmi i rodzinne kolacje są proste przekąski, które jemy z jednego talerza, odrywając części. Dzisiaj mamy dla Ciebie przepis na wyjątkową tortillę w formie rożków z nadzieniem z mielonego mięsa, fasoli, kukurydzy i warzyw. Nie mogło również zabraknąć pysznego, ciągnącego się sera.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Korona z tortilli
Składniki:
- 6 tortilli
- 400 tartego sera cheddar
Farsz
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 140 g kukurydzy
- 120 czarnej fasoli
- 1 mała cukinia
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Przesmaż chwilę i dorzuć paprykę, również drobno pokrojoną. Następnie dodaj mielone mięso.
Dorzuć pokrojoną w drobną kosteczkę cukinię oraz kukurydzę i fasolę (odcedzoną z puszki). Dopraw całość solą i pieprzem.
Tortillę podziel na trójkąty. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokażemy Ci, jak to zrobić. Tortillę zawiń w rożek i wypełnij ją do 1/3 wysokości serem cheddar. Następnie dodaj farsz i przykryj serem.
Tak przygotowane rożki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Po tym czasie nasza korona jest już gotowa. Udekoruj ją posiekaną natką pietruszki i serwuj w towarzystwie ulubionego dipu. Sprawdzi się tutaj klasyczny majonez, sos tysiąca wysp lub ketchup.
Smacznego!