Kostki rosołowe - zło konieczne w kuchni? Znamy lepszy i zdrowszy zamiennik

Kostki rosołowe lądują często w rosole i wykorzystywane są jako bazy wielu sosów. Mimo że jest są stosunkowo niewielkie, ich skład może przyprawić o zawrót głowy, a konsekwencje nadmiernego spożywania mogą być naprawdę poważne. Czy mamy jakąś alternatywę dla tego typu produktów?

Obrazek
Paulina

Szybkie danie jednogarnkowe w zachodnim świecie to norma, a w nich bulion na bazie kostek rosołowych. Rosół, który gości co niedziele na naszym stole, a kolejnym ,,ułatwiaczem'' jest kostka rosołowa. Znajdziemy w niej przede wszystkim sól, konserwanty i składniki wzmacniające smak. Czy aby na pewno jest to dla nas zdrowe?

Kostki rosołowe - skład

Na pierwszym miejscu w składzie widnieje sól kuchenna, która jest przez nas na co dzień używana do podkreślania smaku potraw. Rekomendowane spożycie na dzień soli to 5 g. Warto zauważyć, że nie tylko kostka rosołowa zawiera sól, ale również wiele innych produktów. Nadmiar spożycia soli niesie za sobą ryzyko wielu chorób. Są to między innymi choroby układu krążenia, kamicy nerek, osteoporozy oraz nowotworów, głównie raka żołądka. Najlepszym sposobem na zastąpienie soli będzie użycie suszonych i świeżych ziół.

W dalszej kolejności w składzie znajdziemy substancje wzmacniające smak i zapach, między innymi glutaminian sodu (E 621), który w niewielkich ilościach nie szkodzi zdrowiu i jest bezpieczna. Natomiast w takim razie czy możemy spożywać go bez ograniczeń? Niekoniecznie! FDA wskazuje, aby nie spożywać więcej niż 3 gramy na raz bez wody. W typowym daniu z dodatkiem glutaminianu sodu jest go około 0,5 grama!

Obrazek

Zamiennik kostki rosołowej

Na rynku dostępne są już lepsze produkty, między innymi gotowe buliony warzywne, których skład jest naprawdę dobry. Natomiast taką ,,kostkę'' możemy przygotować też sami. Jak to zrobić? Potrzebujemy kilku składników.

Lista potrzebnych składników do przygotowanie domowej kostki rosołowej:

  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duże marchewki 2 sztuki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • suszone zioła: cząber, lubczyk, kurkuma, słodka papryka, liść laurowy i ziele angielskie
  • sól oraz pieprz

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i podlewamy wodą, dodajemy oliwę z oliwek i wszystkie drobno posiekane zioła oraz suszone przyprawy. Wszystko dusimy razem przez 20 minut na patelni, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie większość wody powinna odparować. Całość przekładamy do miski. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy i zblenduj na gładką masę. Masę przekładamy do wyparzonego słoika i wekujemy. Tak przygotowany bulion możemy stosować do rosołu i jako bazę do sosów.

domowe kostki rosołowe
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej