Mięso z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. To jeden z najlepszych

Jeśli tak samo jak my nie lubisz wyrzucać jedzenia do kosza, na pewno stanęłaś kiedyś przed wyzwaniem zagospodarowania drobiem po gotowaniu rosołu. Mamy dla ciebie coś w sam raz na takie sytuacje. Kotleciki z mięsa z rosołu to najlepsze, co możesz z niego przyrządzić.

ObrazekKotleciki z mięsa z rosołu - Pyszności; foto: Canva

Nie ma odpowiednio zrobionego rosołu bez użycia mięsa. Ale po pierwszym daniu pojawia się zaraz drugie, mięsne. Ten szkopuł sprawia, że niejednokrotnie drób z zupy najzwyczajniej w świecie nie zostaje nawet tknięty. Wyrzucać do kosza? Co to, to nie. Nawet tylko wspominając o tym niemądrym planie, przed oczami stają nam statystyki marnowania żywności na świecie.

Według informacji podanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, na świecie co roku marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności. Monstrualna suma 1 miliarda i 300 milionów ton przydatnego do spożycia jedzenia ląduje w koszu. Według wyliczeń Najwyższej Izby Kontroli, za 60% wyrzucanej żywności w Polsce odpowiedzialne są, niestety, gospodarstwa domowe.

Obrazek
Kotleciki z mięsa z rosołu - Pyszności; foto: Canva

Powiedz więc "stop" takiej praktyce i nie dokładaj do tych statystyk mięsa ze swojego rosołu. Przyrządź to danie! Oto przepis:

Kotleciki z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 200 g mięsa z rosołu
  • 1 ugotowana marchewka - może być również z rosołu
  • 50 g puree z pieczonej dyni
  • 50 ml bulionu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrazek
Kotleciki z mięsa z rosołu - Pyszności; foto: Canva

Jeśli nie posiadasz puree z dyni, możesz je szybko przyrządzić: pokrój dynię razem ze skórą, pozbądź się pestek i piecz przez około 30 minut w rozgrzanym do 190 stopniu piekarniku. Po tym czasie ostudź dynię, wybierz miąższ i zblenduj go. Polecamy później pomrozić takie puree niewielkimi porcjami - często się przydaje.

Mięso oddziel od kości i drobno posiekaj. Bułkę tartą i suszony len zalej gorącym bulionem. Marchewkę z rosołu rozdrobnij widelcem.

Następnie połącz te składniki z posiekaną natką pietruszki, jajkiem, mąką, puree z dyni i przyprawami. Wyrób masę, a później uformuj z niego kotlety. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Kotleciki z mięsa z rosołu są pyszne, ale może szukasz też innych inspiracji obiadowych? Jeśli tak, rzuć okiem na ten film z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟