Kotlet cordon bleu z kurczaka z serem i szynką. Przepis, który przygotujesz w piekarniku

Kotlet cordon bleu z kurczaka z serem i szynką to pyszny pomysł na obiad i smaczna odmiana od klasycznego kotleta. Nasz przepis przygotowaliśmy w piekarniku, dzięki czemu jest zdrowszy niż smażona wersja.

Obrazek
Ewa

Cordon bleu – skąd się wziął?

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że znany wszystkim kotlet drobiowy z szynką i serem w oryginalnym wydaniu jest jednym z droższych dań. Kotlet szwajcarski (bo tak też jest nazywany jest cordon bleu) został stworzony jako popisowe danie jednego z kucharzy. Podał on kawałki kruchej cielęciny, między nimi włożył soczystą szynkę i ser gruyère. Co tu dużo mówić – nie było to zbyt ekonomiczne danie.

Przez lata jednak kotlet szwajcarski (cordon bleu) przeszedł metamorfozę: cielęcinę zamieniono na kurczaka, a ser gruyere na ser pleśniowy lub żółty. Dzięki temu potrawa ta jest bardziej przystępna i prostsza w przygotowaniu.

Kotlet cordon bleu z kurczaka. Przepis na wersję light

Naszego kotleta cordon bleu przygotowaliśmy w piekarniku, dzięki czemu jest nieco lżejszy od smażonej wersji. Wykorzystaliśmy w tym przepisie pierś z kurczaka, ale śmiało możesz użyć również cielęciny lub schabu środkowego.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne przepisy z wykorzystaniem piersi kurczaka – zerknij na nasz kanał Pyszności!

Składniki

Kotelet cordon bleu – składniki

  1. 3 piersi z kurczaka
  2. 6 plastrów wędzonej szynki
  3. 3 plastry żółtego sera
  4. 3/4 szklanki bułki tartej
  5. 1/3 szklanki startego parmezanu
  6. 2 łyżki oliwy
  7. łyżeczka soli
  8. łyżeczka pieprzu
  9. łyżka oregano

Panierka do kotleta cordon bleu

Zacznijmy od przygotowania panierki do cordon bleu z kurczaka.

W tym przepisie pokusiliśmy się na odrobinę szaleństwa i nieco zmodyfikowaliśmy klasyczną panierkę, jaką tradycyjnie robi się do kotletów. Możesz oczywiście opanierować mięso w mące, jajku i bułce tartej lub spróbować naszej wariacji.

W misce połącz ze sobą: bułkę tartą, parmezan, oregano i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Taka panierka będzie idealnie chrupiąca, a starty parmezan nada ciekawy smak kotletowi cordon bleu.

Kurczak do cordon bleu

Czas na przygotowanie piersi z kurczaka do cordon bleu.

Ciężko jest idealnie cienko rozbić pierś, bo może się ona rozerwać. Dlatego jest tutaj prostsze rozwiązanie. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Zamiast rozbijać je na płaty – zrób w nich kieszonki. Dopraw solą i pieprzem i delikatnie nasmaruj oliwą.

Do utworzonych kieszonek włóż plasterek wędzonej szynki, sera i ponownie szynki.

Ułóż piersi z kurczaka w formie do pieczenia i na wierzchu rozprowadź wcześniej przygotowaną mieszankę na panierkę. Wstaw do piekarnika na 25 minut, temp. 170 stopni Celsjusza.

Gotowe!

Po 25 minutach kotlet cordon bleu jest już gotowy!

Z czym podawać cordon bleu? Świetnie będzie komponował się z ziemniakami (czy to pieczonymi, gotowanymi czy puree) i ulubioną sałatką. Sprawdzą się również zasmażane buraczki, frytki, a nawet colesław. Wybierz to, co lubisz najbardziej.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej