Kotlet cordon bleu z kurczaka z serem i szynką. Przepis, który przygotujesz w piekarniku
Kotlet cordon bleu z kurczaka z serem i szynką to pyszny pomysł na obiad i smaczna odmiana od klasycznego kotleta. Nasz przepis przygotowaliśmy w piekarniku, dzięki czemu jest zdrowszy niż smażona wersja.
09.11.2021 | aktual.: 19.03.2024 15:08
Cordon bleu – skąd się wziął?
Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że znany wszystkim kotlet drobiowy z szynką i serem w oryginalnym wydaniu jest jednym z droższych dań. Kotlet szwajcarski (bo tak też jest nazywany jest cordon bleu) został stworzony jako popisowe danie jednego z kucharzy. Podał on kawałki kruchej cielęciny, między nimi włożył soczystą szynkę i ser gruyère. Co tu dużo mówić – nie było to zbyt ekonomiczne danie.
Przez lata jednak kotlet szwajcarski (cordon bleu) przeszedł metamorfozę: cielęcinę zamieniono na kurczaka, a ser gruyere na ser pleśniowy lub żółty. Dzięki temu potrawa ta jest bardziej przystępna i prostsza w przygotowaniu.
Kotlet cordon bleu z kurczaka. Przepis na wersję light
Naszego kotleta cordon bleu przygotowaliśmy w piekarniku, dzięki czemu jest nieco lżejszy od smażonej wersji. Wykorzystaliśmy w tym przepisie pierś z kurczaka, ale śmiało możesz użyć również cielęciny lub schabu środkowego.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne przepisy z wykorzystaniem piersi kurczaka – zerknij na nasz kanał Pyszności!
Składniki
Kotelet cordon bleu – składniki
- 3 piersi z kurczaka
- 6 plastrów wędzonej szynki
- 3 plastry żółtego sera
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżka oregano
Panierka do kotleta cordon bleu
Zacznijmy od przygotowania panierki do cordon bleu z kurczaka.
W tym przepisie pokusiliśmy się na odrobinę szaleństwa i nieco zmodyfikowaliśmy klasyczną panierkę, jaką tradycyjnie robi się do kotletów. Możesz oczywiście opanierować mięso w mące, jajku i bułce tartej lub spróbować naszej wariacji.
W misce połącz ze sobą: bułkę tartą, parmezan, oregano i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Taka panierka będzie idealnie chrupiąca, a starty parmezan nada ciekawy smak kotletowi cordon bleu.
Kurczak do cordon bleu
Czas na przygotowanie piersi z kurczaka do cordon bleu.
Ciężko jest idealnie cienko rozbić pierś, bo może się ona rozerwać. Dlatego jest tutaj prostsze rozwiązanie. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Zamiast rozbijać je na płaty – zrób w nich kieszonki. Dopraw solą i pieprzem i delikatnie nasmaruj oliwą.
Do utworzonych kieszonek włóż plasterek wędzonej szynki, sera i ponownie szynki.
Ułóż piersi z kurczaka w formie do pieczenia i na wierzchu rozprowadź wcześniej przygotowaną mieszankę na panierkę. Wstaw do piekarnika na 25 minut, temp. 170 stopni Celsjusza.
Gotowe!
Po 25 minutach kotlet cordon bleu jest już gotowy!
Z czym podawać cordon bleu? Świetnie będzie komponował się z ziemniakami (czy to pieczonymi, gotowanymi czy puree) i ulubioną sałatką. Sprawdzą się również zasmażane buraczki, frytki, a nawet colesław. Wybierz to, co lubisz najbardziej.
Smacznego!