Kotlet po mediolańsku to świetna propozycja na obiad. Goście będą zachwyceni

Lubisz dania kuchni włoskiej? Jeśli tak, to mamy dla ciebie coś naprawdę wyjątkowego. I nie będzie to pizza, makaron, ani tiramisu. Włochy słyną z wielu wyjątkowych dań. Tym razem będzie to kotlet po mediolańsku, który stanowi kulinarny symbol Lombardii. Bez problemu możesz go również przygotować w swoim domu. Zobacz, jak go zrobić.

ObrazekKotlet po mediolańsku - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Zanim poznasz przepis na kotlet po mediolańsku, dobrze będzie zaczerpnąć garść ciekawostek, związanych z tym przysmakiem z kuchni włoskiej. Jest to kotlet dobrze znany na całym świecie, łatwy w przygotowaniu. Niektóre osoby porównują go do kotleta schabowego. I coś w tym jest, bo sam sposób przygotowania jest zbliżony. Różnica jednak tkwi w mięsie. Jeśli go spróbujesz, to możesz być pewny, że to danie kuchni włoskiej już na stałe zagości w twoim domowym menu.

Kotlet po mediolańsku - historia i najważniejsze informacje

Dlaczego kotlet po mediolańsku? Jak sama nazwa wskazuje, takie włoskie kotlety przygotowuje się w regionie Lombardii, w którym mieści się Mediolan, czyli światowa i włoska stolica mody. Przez Włochów, taki kotlet jest określany jako cotoletta lub costoletta alla milanese. Jest to symboliczne danie, które przygotowuje się głównie w Mediolanie i jego okolicy. Każdy, kto odwiedzi włoską stolicę mody, będzie miał okazję go spróbować w większości włoskich restauracji.

Obrazek
Panierowanie kotleta po mediolańsku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube youchef.tv

Historia kotleta po mediolańsku sięga początku XII wieku, kiedy to przygotowano Lombolos cum panitio, czyli panierowane włoskie kotlety, które zostały oferowane przez opata bazyliki Sant'Ambrogio w Mediolanie podczas bankietu. Z kolei, pierwsza wzmianka o tym daniu pojawiła się dopiero na początku XIX wieku - w 1814 roku, w słowniku dialektu mediolańskiego. Nazwa kotleta mediolańskiego pochodzi nie tylko od Mediolanu, ale również od mięsa cielęcego, które zostało pobrane z żebra z kością - stąd określenie costoletta.

Przepis na kotlet po mediolańsku - jak przygotować ten włoski przysmak w swoim domu?

Aby dowiedzieć się, jak zrobić kotleta po mediolańsku, wcale nie musisz jechać do stolicy Lombardii. My podpowiemy ci, jak go zrobić krok po kroku. Gwarantujemy - będziesz zachwycony!

Składniki:

  • 1 kg górki cielęcej
  • 4 jajka
  • 300 g bułki tartej
  • sól
  • 300 g masła klarowanego.
Obrazek
Smażenie kotleta po mediolańsku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube youchef.tv

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ubij mięso tłuczkiem, by wyrównać grubość kotletów. Przy pomocy noża usuń niepotrzebne nerwy z mięsa.
  2. Do miski przesyp bułkę tartą i obtocz w niej kotlety.
  3. Roztrzep jajka w oddzielnej misce, obtocz w nich kotlety i następnie ponownie w bułce tartej, przyciskając palcami, by panierka dobrze się trzymała.
  4. Ponownie obtocz w jajkach i bułce tartej, wykonując tym samym podwójną panierkę.
  5. Płaską częścią noża lekko ubij kotlety, by wyrównać panierkę. Na jednej stronie kotletów wytycz kratkę.
  6. Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści to smaż na nim kotlety przez 8 minut na każdej ze stron.
  7. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis z Brazylii na wyjątkowe, nietypowe hot-dogi:

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy