Kotlet po mediolańsku to świetna propozycja na obiad. Goście będą zachwyceni
Lubisz dania kuchni włoskiej? Jeśli tak, to mamy dla ciebie coś naprawdę wyjątkowego. I nie będzie to pizza, makaron, ani tiramisu. Włochy słyną z wielu wyjątkowych dań. Tym razem będzie to kotlet po mediolańsku, który stanowi kulinarny symbol Lombardii. Bez problemu możesz go również przygotować w swoim domu. Zobacz, jak go zrobić.
12.04.2023 | aktual.: 12.04.2023 14:41
Zanim poznasz przepis na kotlet po mediolańsku, dobrze będzie zaczerpnąć garść ciekawostek, związanych z tym przysmakiem z kuchni włoskiej. Jest to kotlet dobrze znany na całym świecie, łatwy w przygotowaniu. Niektóre osoby porównują go do kotleta schabowego. I coś w tym jest, bo sam sposób przygotowania jest zbliżony. Różnica jednak tkwi w mięsie. Jeśli go spróbujesz, to możesz być pewny, że to danie kuchni włoskiej już na stałe zagości w twoim domowym menu.
Kotlet po mediolańsku - historia i najważniejsze informacje
Dlaczego kotlet po mediolańsku? Jak sama nazwa wskazuje, takie włoskie kotlety przygotowuje się w regionie Lombardii, w którym mieści się Mediolan, czyli światowa i włoska stolica mody. Przez Włochów, taki kotlet jest określany jako cotoletta lub costoletta alla milanese. Jest to symboliczne danie, które przygotowuje się głównie w Mediolanie i jego okolicy. Każdy, kto odwiedzi włoską stolicę mody, będzie miał okazję go spróbować w większości włoskich restauracji.
Historia kotleta po mediolańsku sięga początku XII wieku, kiedy to przygotowano Lombolos cum panitio, czyli panierowane włoskie kotlety, które zostały oferowane przez opata bazyliki Sant'Ambrogio w Mediolanie podczas bankietu. Z kolei, pierwsza wzmianka o tym daniu pojawiła się dopiero na początku XIX wieku - w 1814 roku, w słowniku dialektu mediolańskiego. Nazwa kotleta mediolańskiego pochodzi nie tylko od Mediolanu, ale również od mięsa cielęcego, które zostało pobrane z żebra z kością - stąd określenie costoletta.
Przepis na kotlet po mediolańsku - jak przygotować ten włoski przysmak w swoim domu?
Aby dowiedzieć się, jak zrobić kotleta po mediolańsku, wcale nie musisz jechać do stolicy Lombardii. My podpowiemy ci, jak go zrobić krok po kroku. Gwarantujemy - będziesz zachwycony!
Składniki:
- 1 kg górki cielęcej
- 4 jajka
- 300 g bułki tartej
- sól
- 300 g masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
- Lekko ubij mięso tłuczkiem, by wyrównać grubość kotletów. Przy pomocy noża usuń niepotrzebne nerwy z mięsa.
- Do miski przesyp bułkę tartą i obtocz w niej kotlety.
- Roztrzep jajka w oddzielnej misce, obtocz w nich kotlety i następnie ponownie w bułce tartej, przyciskając palcami, by panierka dobrze się trzymała.
- Ponownie obtocz w jajkach i bułce tartej, wykonując tym samym podwójną panierkę.
- Płaską częścią noża lekko ubij kotlety, by wyrównać panierkę. Na jednej stronie kotletów wytycz kratkę.
- Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści to smaż na nim kotlety przez 8 minut na każdej ze stron.
- Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis z Brazylii na wyjątkowe, nietypowe hot-dogi: