Kotlety jajeczne z boczkiem podane z sosem pieczarkowym

Tradycyjne kotlety jajeczne podkręcimy dziś przy pomocy podsmażonego boczku. Do tego podamy je z przepysznym sosem pieczarkowym.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos pieczarkowy na śmietance

  1. 300 ml śmietanka 30%
  2. 1 szczypta pieprz
  3. 1 szczypta sól
  4. 250 g pieczarki
  5. 1 szt. cebula

Kotlety jajeczne

  1. 6 szt. jajka ugotowane
  2. 1/3 szkl. bułka tarta
  3. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
  4. 200 g boczek wędzony usmażony
  5. 2 szt. jajka surowe
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1/2 łyżeczki sól
  8. olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Potnij drobno grzyby.

Obrazek

2. Następnie połącz je na rozgrzanej patelni z cebulą.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również śmietanki, pieprzu i soli. I sos jest już gotowy!

Obrazek

4. Czas przygotować jajeczne kotlety. W tym celu zetrzyj na tarce na grubych oczkach ugotowane na twardo jajka.

Obrazek

5. Następnie połącz je z bułką tartą, szczypiorkiem, podsmażonym boczkiem, surowymi jajkami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Następnie uformuj z mieszanki kotleciki i smaż je na rozgrzanej patelni po kilka minut na każdej ze stron.

Obrazek

7. Gotowe kotlety polej wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu