PrzepisKotlety jajeczne z boczkiem podane z sosem pieczarkowym

Kotlety jajeczne z boczkiem podane z sosem pieczarkowym

Kotlety jajeczne z boczkiem podane z sosem pieczarkowym
Pyszności

20.10.2020 17:00, aktual.: 23.10.2020 11:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tradycyjne kotlety jajeczne podkręcimy dziś przy pomocy podsmażonego boczku. Do tego podamy je z przepysznym sosem pieczarkowym.

Składniki:

Sos pieczarkowy na śmietance

  1. 300 ml śmietanka 30%
  2. 1 szczypta pieprz
  3. 1 szczypta sól
  4. 250 g pieczarki
  5. 1 szt. cebula

Kotlety jajeczne

  1. 6 szt. jajka ugotowane
  2. 1/3 szkl. bułka tarta
  3. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
  4. 200 g boczek wędzony usmażony
  5. 2 szt. jajka surowe
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1/2 łyżeczki sól
  8. olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Potnij drobno grzyby.

Obraz

2. Następnie połącz je na rozgrzanej patelni z cebulą.

Obraz

3. Nie zapomnij dodać również śmietanki, pieprzu i soli. I sos jest już gotowy!

Obraz

4. Czas przygotować jajeczne kotlety. W tym celu zetrzyj na tarce na grubych oczkach ugotowane na twardo jajka.

Obraz

5. Następnie połącz je z bułką tartą, szczypiorkiem, podsmażonym boczkiem, surowymi jajkami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Następnie uformuj z mieszanki kotleciki i smaż je na rozgrzanej patelni po kilka minut na każdej ze stron.

Obraz

7. Gotowe kotlety polej wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!

Obraz