Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone zamiast jajka. Kotlety nigdy nie były delikatniejsze i bardziej soczyste

Kotlety mielone mogą równie dobrze wyjść bez użycia jajka. Zamiast tego składnika dodaj do masy mięsnej starte pieczarki. Wspaniale wzbogacą smak i aromat potrawy. Poza tym gotowe danie będzie rozpływać się w ustach. Jeśli masz ochotę na tę kultową potrawę w nieco innej wersji - poniżej tłumaczymy jak ją wykonać.

ObrazekZetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone zamiast jajka. Kotlety nigdy nie były delikatniejsze - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowe danie z pieczarkami

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; Foto: Canva.com

Kolety mielone bez jajka odznaczają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Wynika to z obecności pieczarek, które wraz z mięsem stanowią fantastyczne połączenie. Aby wykonać to pyszne danie, polecamy uprzednio przygotować dobrej jakości mięso. Najlepiej, jeśli zmielimy je samemu w maszynce. Dzięki temu potrawa wyjdzie rewelacyjnie!

Przepis na kotlety mielone bez jajka

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

500 g mielonego mięsa

5 pieczarek

cebula

4 łyżki bułki tartej

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Na początku zetrzyj na tarce pieczarki oraz cebulę. Następnie przełóż składniki do dużej miski. Dodaj mięso mielone i wszystko dokładnie wymieszaj. W kolejnym kroku wsyp bułkę tartą i niewielką ilość wody. Całość dopraw solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wyrabiaj rękoma, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zależy ci na tym, aby gotowe danie było wyjątkowo delikatne, warto poświęcić trochę czasu na wyrabianie masy. Następnie formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Kotlety obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodaj niewielką ilość wody. Jeśli chcesz możesz dodać również kilka ziaren pieprzu oraz suszonego grzybka. Dzięki temu nadasz potrawie wyjątkowego smaku. Całość duś przez około 30 - 45 minut.

Kotlety mielone bez jajka serwujemy z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Potrawa tworzy wspaniałe połączenie z dodatkiem mizerii, czy zasmażanych buraczków.  Poza tym kotlety polecamy polać powstałym podczas duszenia sosem. Dzięki temu podkreślimy wspaniały, grzybowy smak potrawy.

Jeśli masz ochotę na inną potrawę z mięsem mielonym w roli głównej - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i szpinakiem krok po kroku. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym