PrzepisTakie kotlety mielone robiło się przed laty. Do dziś są popularne na Śląsku

Takie kotlety mielone robiło się przed laty. Do dziś są popularne na Śląsku

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety mielone to jedno z kultowych polskich dań. Może ich popularność nie jest aż tak duża, jak w przypadku schabowych, to jednak i tak jest całkiem dobrze. Można je przygotować na kilka ciekawych sposobów. Jeśli lubisz tradycyjne i historyczne dania, to kotlety mielone sprzed lat, na pewno przypadną ci do gustu.

Kotlety mielone sprzed lat - Pyszności; Foto Canva.com
Kotlety mielone sprzed lat - Pyszności; Foto Canva.com

Smak tradycji i historii - przygotuj kotlety mielone sprzed lat

W czym tkwi wyjątkowość tych właśnie kotletów? Oprócz tego, że przepis pochodzi z 1903 roku, to warto podkreślić, że nie zawierały w sobie ani grama mięsa. Zaskoczony? Dziś już z pewnością nikt nie robi takich kotletów, dlatego dobrze będzie powrócić do odległych czasów, by poznać smak tamtych lat. Kotlety mielone sprzed lat są wyraziste w smaku, a wszystko za sprawą filetów śledziowych, które stanowią podstawę tego dania. To świetna alternatywa dla mięsnych kotletów. Idealnie smakują z dodatkiem ziemniaków i z ulubioną surówką.

Śledzie - Pyszności; Foto: Canva
Śledzie - Pyszności; Foto: Canva

Jak zrobić kotlety mielone sprzed lat?

Dobrze jest przypomnieć sobie tę wyrazistą w smaku potrawę. Sprawdzi się na piątkowy obiad i nie tylko. Kotlety mielone po takiej przemianie będą czymś wyjątkowym.

Składniki:

  • bułka pszenna
  • około 500 g filetów ze śledzia
  • jajko
  • mleko do namoczenia bułki
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone sprzed lat to prawdziwy hit na rodzinny obiad. Rozpocznij od kilkugodzinnego namoczenia filetów śledziowych w wodzie. Po tym procesie przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekaj. Posiekaj obraną cebulę, wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmaż ją do miękkości. Przełóż ją do zmielonych śledzi i dobrze wymieszaj. Teraz namocz bułkę w mleku, odciśnij ją i dodaj do masy śledziowo-cebulowej. Dodaj jajko i wszystko dopraw pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, do uzyskania gęstej pasty.

Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Gęstość pasty dobrze jest uregulować, dodając bułkę tartą. Z przygotowanej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do uzyskania złotego koloru. Podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Szukasz inspiracji na smaczne danie? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladę z mięsa mielonego z jajkiem:

Wybrane dla Ciebie