WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Tani i niepozorny dodatek odmieni zwykłe mielone. Wyjdą niewiarygodnie soczyste

Znudziły ci się zwykłe kotlety mielone? Wypróbuj wyjątkowy przepis na mielone z ananasem. Choć takie połączenie może się wydawać nieco kontrowersyjne, jest naprawdę bardzo smaczne. Zapewniamy, że taki obiad posmakuje nawet najbardziej wybrednym domownikom.

ObrazekPyszności - Kulinarna chwila
Katarzyna Gileta

Kotlety mielone z ananasem przygotowuje się w piekarniku, a nie smaży ma patelni. Dzięki temu kotlety są mniej tłuste niż tradycyjne. Pani Beata, autorka bloga Kulinarna chwila, od której dostaliśmy ten przepis, radzi również, by do mięsnej masy dodać nieco kwaśnej śmietany. Dzięki temu mielone będą wyjątkowo soczyste i miękkie. Dodatek ostrej papryki doskonale podkręci smak dania.

Pikantne kotlety świetnie będą się komponowały ze słodkim ananasem. Kropką nad i jest warstwa roztopionego żółtego sera. Ta serowa pierzynka sprawy, że nikt nie zdoła się oprzeć takim kotletom. Kotlety mielone z ananasem są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Będą doskonale smakowały w towarzystwie ziemniaczanego purée i chrupiącej surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy. Przekonajcie się sami.

Kotlety mielone z ananasem - przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1 puszka ananasów
  • 15 dag sera żółtego
  • sól

Sposób przygotowania:

Jak przygotować mielone  z ananasem? Mięso mielone przełóż do miski, dodaj obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbij jajko. Dodaj przyprawy:  sól, paprykę ostrą i majeranek. Następnie wsyp bułkę tartą. Wlej również śmietanę i dokładnie wyrób masę mięsną.

Z mięsa uformuj kotlety, ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Wstaw kotlety i piecz przez ok. 30 minut. Po tym czasie na każdym kotlecie ułóż krążek ananasa, posyp startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj do momentu rozpuszczenia się sera. Mielone  z ananasem są gotowe! Podawaj je z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz świetny przepis na wyśmienite kotlety schabowe z ogórkiem i kiełbasą. Będą idealne na rodzinny obiad.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥