Kotlety mielone bez grama mięsa górują nad tradycyjnymi. Zagadkowy składnik wyzwala ich smak

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W różnych źródłach możecie znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania z wykorzystaniem dorodnych i smacznych grzybów. A gdyby tak przygotować kotlety mielone z grzybów? To świetna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad.

Kotlety mielone z leśnych grzybówKotlety mielone z leśnych grzybów - Pyszności; Foto: Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=RskOQxR-BC8 oraz https://www.youtube.com/watch?v=OL6vzbGSb4A
Karol Wiak

Kotlety mielone z grzybów - zachwycają smakiem i szybkością przygotowania

Skoro kotlety mielone, to niemal oczywistym wydaje się być fakt, że będziemy tu potrzebować mięsa mielonego z łopatki lub z drobiu. Okazuje się jednak, że nie w tym przypadku. Kotlety mielone z grzybów nie zawierają w sobie ani grama mięsa, dzięki czemu będą idealną propozycją na piątkowy obiad lub danie dla wegetarian, ale nie tylko. Wyróżniają się przede wszystkim smakiem, z grzybami w roli głównej. To smak i zapach lasu przez cały rok i co ważne - swoim wyglądem nie odróżniają się niczym szczególnym od tradycyjnych kotletów mielonych.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone z grzybów można śmiało przygotować zarówno ze świeżych, jak i ususzonych i następnie namoczonych grzybów. Idealnie sprawdzą się na pyszny, rodzinny obiad, a ich smak zachwyci wszystkich domowników. O to możecie być zupełnie spokojni!

Jak przygotować kotlety mielone z grzybów?

Najlepiej będzie zabrać się do roboty, tuż po powrocie z lasu. Jednak, gdy nie macie na to czasu, to spokojnie możecie odłożyć to w czasie i wykonać to pyszne danie, również z ususzonych grzybów. Ich smak zachwyci, a danie z grzybów przygotowane w ten sposób będzie czymś wyjątkowym.

Składniki:

  • 80 g suszonych lub 400 g świeżych grzybów - najlepiej sprawdzą się borowiki
  • jajko
  • cebula
  • olej do smażenia
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g bułki czerstwej
  • łyżka siekanej pietruszki i koperku.

Sposób przygotowania:

Przygotowując kotlety mielone z grzybów, należy rozpocząć od odpowiedniego oczyszczenia naszych grzybów. Jeśli są to grzyby suszone, to możesz pominąć ten krok, gdyż masz to już za sobą. Grzyby siekamy i dusimy pod przykryciem na patelni z olejem i pokrojoną cebulą. Gdy zajdzie taka konieczność, można dolać 3 łyżki wody. Następnie wszystko dobrze odparować. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kotletów do smażenia.

Obrazek
Grzyby - Pyszności; Foto Canva.com

Czerstwą bułkę moczymy w mleku i odsączamy. Grzyby wraz z namoczoną bułką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, lub blendujemy blenderem. Do tak powstałej masy dodajemy sól, pieprz, jajko, pietruszkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy nieduże kotlety i następnie smażymy je na dużym ogniu, z dwóch stron na złoty kolor. Nasze kotlety mielone z grzybów są już gotowe. Można je podać z ziemniakami, z chrzanem lub surówkami przygotowanymi z najlepszych warzyw. Smacznego!

Wiele ciekawych inspiracji na dania z grzybami znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania