Kotlety mielone bez grama mięsa górują nad tradycyjnymi. Zagadkowy składnik wyzwala ich smak

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W różnych źródłach możecie znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania z wykorzystaniem dorodnych i smacznych grzybów. A gdyby tak przygotować kotlety mielone z grzybów? To świetna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad.

Kotlety mielone z leśnych grzybówKotlety mielone z leśnych grzybów - Pyszności; Foto: Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=RskOQxR-BC8 oraz https://www.youtube.com/watch?v=OL6vzbGSb4A
Karol Wiak

Kotlety mielone z grzybów - zachwycają smakiem i szybkością przygotowania

Skoro kotlety mielone, to niemal oczywistym wydaje się być fakt, że będziemy tu potrzebować mięsa mielonego z łopatki lub z drobiu. Okazuje się jednak, że nie w tym przypadku. Kotlety mielone z grzybów nie zawierają w sobie ani grama mięsa, dzięki czemu będą idealną propozycją na piątkowy obiad lub danie dla wegetarian, ale nie tylko. Wyróżniają się przede wszystkim smakiem, z grzybami w roli głównej. To smak i zapach lasu przez cały rok i co ważne - swoim wyglądem nie odróżniają się niczym szczególnym od tradycyjnych kotletów mielonych.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone z grzybów można śmiało przygotować zarówno ze świeżych, jak i ususzonych i następnie namoczonych grzybów. Idealnie sprawdzą się na pyszny, rodzinny obiad, a ich smak zachwyci wszystkich domowników. O to możecie być zupełnie spokojni!

Jak przygotować kotlety mielone z grzybów?

Najlepiej będzie zabrać się do roboty, tuż po powrocie z lasu. Jednak, gdy nie macie na to czasu, to spokojnie możecie odłożyć to w czasie i wykonać to pyszne danie, również z ususzonych grzybów. Ich smak zachwyci, a danie z grzybów przygotowane w ten sposób będzie czymś wyjątkowym.

Składniki:

  • 80 g suszonych lub 400 g świeżych grzybów - najlepiej sprawdzą się borowiki
  • jajko
  • cebula
  • olej do smażenia
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g bułki czerstwej
  • łyżka siekanej pietruszki i koperku.

Sposób przygotowania:

Przygotowując kotlety mielone z grzybów, należy rozpocząć od odpowiedniego oczyszczenia naszych grzybów. Jeśli są to grzyby suszone, to możesz pominąć ten krok, gdyż masz to już za sobą. Grzyby siekamy i dusimy pod przykryciem na patelni z olejem i pokrojoną cebulą. Gdy zajdzie taka konieczność, można dolać 3 łyżki wody. Następnie wszystko dobrze odparować. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kotletów do smażenia.

Obrazek
Grzyby - Pyszności; Foto Canva.com

Czerstwą bułkę moczymy w mleku i odsączamy. Grzyby wraz z namoczoną bułką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, lub blendujemy blenderem. Do tak powstałej masy dodajemy sól, pieprz, jajko, pietruszkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy nieduże kotlety i następnie smażymy je na dużym ogniu, z dwóch stron na złoty kolor. Nasze kotlety mielone z grzybów są już gotowe. Można je podać z ziemniakami, z chrzanem lub surówkami przygotowanymi z najlepszych warzyw. Smacznego!

Wiele ciekawych inspiracji na dania z grzybami znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀