Najdelikatniejsze kotlety mielone bez bułki tartej. Lżejszy dodatek nadaje im lepszej konsystencji
Najdelikatniejsze kotlety mielone z ryżem. Bez dodatku bułki tartej. Idealne i proste kotlety na obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić mielone?
Kotlety mielone to coś, co uwielbia większość Polaków. Ich największymi zaletami jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko, a odpowiednio usmażone smakują po prostu wybornie. Najczęściej wybieramy do nich mięso mielone z łopatki lub wieprzowo-wołowe, dzięki czemu kotlety są soczyste i pyszne. Niektórzy stawiają na namoczoną bułkę, inni wybierają wersję tartą. Dziś mamy jednak dla Ciebie prostą alternatywę dla klasycznej bułki. Dzięki dodatkowy ryżu stają się jeszcze delikatniejsze i przy tym również bardziej sycące.
Kotlety z ryżem
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego z łopatki
- 1 jajko
- 50 g ryżu
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
- granulowany czosnek
- bułka tarta
- olej lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Do miski przełóż mielone mięso. Najlepiej jest zmielić je samodzielnie lub poprosić w sprawdzonym sklepie mięsnym o zmielenie odpowiedniego kawałka. Dodaj do mięsa posiekaną drobno cebulkę, ryż, jajko oraz przyprawy. Jeśli masa za bardzo się klei- dodaj odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Wyrób masę na kotlety. Uformuj z niej kulki i spłaszcz w rękach.
Przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub smalec i smaż mielone z obu stron na średniej mocy, aż apetycznie się zarumienią. Gotowe kotlety podaj w towarzystwie ulubionych dodatków. My stawiamy na pieczone lub gotowane ziemniaki i buraczki.
Smacznego!
Przepis na kotlety mielone z chałką znajdziesz na naszym kanale YouTube