Najdelikatniejsze kotlety mielone bez bułki tartej. Lżejszy dodatek nadaje im lepszej konsystencji

Najdelikatniejsze kotlety mielone z ryżem. Bez dodatku bułki tartej. Idealne i proste kotlety na obiad dla całej rodziny.

Kotlety mielone z ryżem- PysznościKotlety mielone z ryżem- Pyszności
Ewa

Jak zrobić mielone?

Kotlety mielone to coś, co uwielbia większość Polaków. Ich największymi zaletami jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko, a odpowiednio usmażone smakują po prostu wybornie. Najczęściej wybieramy do nich mięso mielone z łopatki lub wieprzowo-wołowe, dzięki czemu kotlety są soczyste i pyszne. Niektórzy stawiają na namoczoną bułkę, inni wybierają wersję tartą. Dziś mamy jednak dla Ciebie prostą alternatywę dla klasycznej bułki. Dzięki dodatkowy ryżu stają się jeszcze delikatniejsze i przy tym również bardziej sycące.

Kotlety z ryżem

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 50 g ryżu
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz
  • granulowany czosnek
  • bułka tarta
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Do miski przełóż mielone mięso. Najlepiej jest zmielić je samodzielnie lub poprosić w sprawdzonym sklepie mięsnym o zmielenie odpowiedniego kawałka. Dodaj do mięsa posiekaną drobno cebulkę, ryż, jajko oraz przyprawy. Jeśli masa za bardzo się klei- dodaj odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Wyrób masę na kotlety. Uformuj z niej kulki i spłaszcz w rękach.

Obrazek
Kotlety mielone z ryżem- Pyszności/ źródło: Canva

Przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub smalec i smaż mielone z obu stron na średniej mocy, aż apetycznie się zarumienią. Gotowe kotlety podaj w towarzystwie ulubionych dodatków. My stawiamy na pieczone lub gotowane ziemniaki i buraczki.

Smacznego!

Przepis na kotlety mielone z chałką znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione