PrzepisDodaj ją podczas wyrabiania masy na kotlety mielone. Wyjdą puszyste i lekkie jak nigdy wcześniej

Dodaj ją podczas wyrabiania masy na kotlety mielone. Wyjdą puszyste i lekkie jak nigdy wcześniej

Kotlety mielone z dodatkiem wody gazowanej - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety mielone z dodatkiem wody gazowanej - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

26.08.2022 12:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie masz pomysłu na obiad? W takim razie wykonaj kotlety mielone z dodatkiem wody gazowanej. Potrawa jest wyjątkowo lekka i puszysta, a z wierzchu chrupiąca. Poza tym wspaniale smakuje z dodatkiem ziemniaczanego purée i surówki z czerwonej kapusty. Poniżej podajemy przepis na tę wyjątkową potrawę.

Jeden składnik zmienia wszystko

Woda gazowana - Pyszności; Foto: Canva.com
Woda gazowana - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone to zaraz obok schabowych jedne z najbardziej znanych potraw obiadowych. Nic w tym dziwnego, danie to jest wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu. Dobrze wyrobiona masa mięsna to klucz do pysznych, miękkich kotletów. Warto zaznaczyć, że niektórzy dodają do niej wodę gazowaną. Okazuje się, że ma ona również pozytywny wpływ na konsystencje potrawy.

Kotlety mielone z dodatkiem wody gazowanej są wyjątkowo puszyste i lekkie. Poza tym wspaniale smakują w towarzystwie ziemniaczanego purée oraz surówki z czerwonej kapusty. Poniżej podajemy przepis na tę wyjątkową potrawę.

Kotlety mielone z dodatkiem wody gazowanej

Obiad - Pyszności; Foto: Canva.com
Obiad - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego z łopatki

3/4 szklanki wody gazowanej

0,5 szklanki przegotowanej wody

jajko

5 - 6 łyżek bułki tartej

0,5 cebuli

sól

Sposób wykonania:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do dużej miski wrzuć mięso mielone, jajko, bułkę tartą, sól, cebulę oraz wodę gazowaną. Następnie całość dokładnie wyrób rękoma, aż do uzyskania jednolitej masy.

Z mięsnej masy formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Następnie smaż kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Świetnie sprawdzi się tutaj masło klarowane. Mielone smaż z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety powinny odznaczać się pięknym, złotym kolorem.

Do usmażonych kotletów na patelni, wlej pół szklanki przegotowanej wody. Następnie całość duś pod przykryciem. Pamiętaj, aby kotlety co jakiś czas przewracać. Na końcu powinien powstać pyszny sos.

Jeśli masz ochotę na kultową potrawę w nieco innej odsłonie - koniecznie wypróbuj przepisu na mielone z dodatkiem wody gazowanej. Smak i konsystencja dania zachwyci wszystkich twoich gości.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekane naleśniki z mięsem mielonym krok po kroku.

proste przepisykotlety mieloneprzepis