PrzepisSchabowe bez smażenia są chrupiące przez ten tajny składnik. Wychodzą lepiej niż klasyczne

Schabowe bez smażenia są chrupiące przez ten tajny składnik. Wychodzą lepiej niż klasyczne

Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; foto: Canva
Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; foto: Canva
04.11.2022 16:19

Na jakim tłuszczu smażysz schabowe? Na smalcu, maśle klarowanym czy może oleju rzepakowym? Każdy z tych tłuszczy ma swoje zalety i wady. Jeśli chcesz uniknąć stanięcia przed tym ciężkim wyborem, dowiedz się jak przygotować pyszne i zdrowe kotlety schabowe bez smażenia.

Tak, wiemy. Tradycja mówi jedno, a my drugie. Kulinarna kąśliwość jest w nas powszechna, zwłaszcza w przypadku tradycyjnej kuchni polskiej. Mimo to świat idzie do przodu, a wraz z nią pojawiają się alternatywy dla klasycznych metod gotowania. W końcu jeszcze kilkanaście lat temu mało kto słyszał o gotowaniu potraw metodą sous vide, a dziś stosują ją najlepsi szefowie kuchni z trzygwiazdkowych restauracji.

Kotlety schabowe bez smażenia - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe bez smażenia - Pyszności; foto: Canva

I choćbyśmy nie wiem jak się upierali przy obronie tradycyjnego procesu przygotowania schabowych, trzeba obiektywnie przyznać: bywają one wtedy nieco tłuste. Można to lubić lub nie, ale jedno jest pewne - kotlety schabowe bez smażenia są po prostu zdrowszą opcją.

Ciekawa sposobu ich przygotowania? Zapraszamy do lektury!

Kotlety schabowe bez smażenia

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • mąka pszenna
  • płatki kukurydziane
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Podzielone schab rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Posól i popieprz z obu stron, delikatnie wklepując przyprawy w mięso.

Jajko rozbij i roztrzep na talerzu. Kotlety obtocz w mące, a następnie zamocz w jajku.

Płatki kukurydziane pokrusz i dodaj do nich odrobinę bułki tartej. W tak przyrządzonej panierce obtocz plastry schabu.

Kotlety schabowe bez smażenia - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe bez smażenia - Pyszności; foto: Canva

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blasze połóż papier do pieczenia skroplony oliwą z oliwek, a na nim wyłóż schabowe.

Piecz 12-15 minut z jednej strony, po czym przerzuć mięso na drugą i piecz drugi taki sam czas. Na ostatnie kilka minut możesz włączyć termoobieg.

Z czym podawać tak przyrządzone kotlety schabowe bez pieczenia? Skoro już jesteśmy przy zdrowych procesach, proponujemy pieczone lub gotowane w skórkach ziemniaki i surówkę z białej kapusty.

Jeśli szukasz inspiracji na inne wykorzystanie mięsa schabowego, znajdziesz je w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także