Włóż do niego plastry schabu i wstaw do lodówki. Nietypowe kotlety rozpływają się w ustach
Brak pomysłu na obiad? Jeśli jesteś smakoszem piwa i lubisz dania ze schabu, to idealną propozycją w tym przypadku mogą okazać się kotlety schabowe w piwie. Ten złocisty trunek nie tylko podkreśli smak mięsa, ale nada mu również niebywałej kruchości.
Piwo i schab - pomysł na kotlety schabowe w piwie
Odpowiednie zamarynowanie schabu to połowa sukcesu, gdy chcemy przygotować smaczne i kruche mięso. Ostatnio wspominaliśmy, że dobrym rozwiązaniem jest marynowanie schabu w mleku, dzięki czemu nasz kotlety staną się miękkie i apetyczne. Okazuje się, że tego typu praktyk jest dużo więcej. Decydujące znaczenie ma tu przede wszystkim świeżość naszego mięsa, a także odpowiednia część schabu. Ale nie tylko. Okazuje się, że bardzo dobrym rozwiązaniem mogą okazać się kotlety schabowe w piwie. Jak widać, ten złoty trunek możemy wykorzystać nie tylko do picia.
Kotlety schabowe nie muszą być wcale nudne. Odpowiedni dobór przypraw i zamarynowanie w piwie, pozwolą wydobyć z naszego mięsa te najlepsze smaki. Na pewno smakuje ono nieco inaczej niż tradycyjne schabowe, ale spróbować zawsze warto!
Jak przygotować kotlety schabowe w piwie?
Tego typu danie określane jest jako kotlety schabowe po gdańsku. Dzięki piwnej marynacie będą one bardziej aromatyczne i mięciutkie!
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- jedno piwo
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Samo smażenie wygląda podobnie, jak w przypadku tradycyjnych kotletów. Z pewnego rodzaju różnicą mamy do czynienia w przypadku marynowania mięsa. Kotlety schabowe w piwie na pewno zachwycą, ale na samym początku dobrze jest je odpowiednio przygotować. Rozpoczynamy od przelania piwa do miski i dodania do niego ziół prowansalskich, cebuli i pokrojonego w plastry czosnku. Do tak powstałej marynaty, wkładamy plastry schabu, przykrywamy je i całość wstawiamy na noc do lodówki.
Kolejnego dnia, nasz schab wyjmujemy z marynaty, rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Przystępujemy do smażenia, wcześniej obtaczając mięso w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Kotlety schabowe w piwie powinny się smażyć z dwóch stron, do momentu uzyskania złocistego koloru. Ich smak zachwyci i idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad. Smacznego!
Sezon grzybowy w pełni. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na schab w sosie borowikowym: