Włóż do niego plastry schabu i wstaw do lodówki. Nietypowe kotlety rozpływają się w ustach

Brak pomysłu na obiad? Jeśli jesteś smakoszem piwa i lubisz dania ze schabu, to idealną propozycją w tym przypadku mogą okazać się kotlety schabowe w piwie. Ten złocisty trunek nie tylko podkreśli smak mięsa, ale nada mu również niebywałej kruchości.

Kotlet schabowy w piwieKotlet schabowy w piwie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Piwo i schab - pomysł na kotlety schabowe w piwie

Odpowiednie zamarynowanie schabu to połowa sukcesu, gdy chcemy przygotować smaczne i kruche mięso. Ostatnio wspominaliśmy, że dobrym rozwiązaniem jest marynowanie schabu w mleku, dzięki czemu  nasz kotlety staną się miękkie i apetyczne. Okazuje się, że tego typu praktyk jest dużo więcej. Decydujące znaczenie ma tu przede wszystkim świeżość naszego mięsa, a także odpowiednia część schabu. Ale nie tylko. Okazuje się, że bardzo dobrym rozwiązaniem mogą okazać się kotlety schabowe w piwie. Jak widać, ten złoty trunek możemy wykorzystać nie tylko do picia.

Obrazek
Kotlet schabowy - Pyszności; Foto Canva.com

Kotlety schabowe nie muszą być wcale nudne. Odpowiedni dobór przypraw i zamarynowanie w piwie, pozwolą wydobyć z naszego mięsa te najlepsze smaki. Na pewno smakuje ono nieco inaczej niż tradycyjne schabowe, ale spróbować zawsze warto!

Jak przygotować kotlety schabowe w piwie?

Tego typu danie określane jest jako kotlety schabowe po gdańsku. Dzięki piwnej marynacie będą one bardziej aromatyczne i mięciutkie!

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • jedno piwo
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Samo smażenie wygląda podobnie, jak w przypadku tradycyjnych kotletów. Z pewnego rodzaju różnicą mamy do czynienia w przypadku marynowania mięsa. Kotlety schabowe w piwie na pewno zachwycą, ale na samym początku dobrze jest je odpowiednio przygotować. Rozpoczynamy od przelania piwa do miski i dodania do niego ziół prowansalskich, cebuli i pokrojonego w plastry czosnku. Do tak powstałej marynaty, wkładamy plastry schabu, przykrywamy je i całość wstawiamy na noc do lodówki.

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności

Kolejnego dnia, nasz schab wyjmujemy z marynaty, rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Przystępujemy do smażenia, wcześniej obtaczając mięso w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Kotlety schabowe w piwie powinny się smażyć z dwóch stron, do momentu uzyskania złocistego koloru. Ich smak zachwyci i idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad. Smacznego!

Sezon grzybowy w pełni. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na schab w sosie borowikowym:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇