Zamiast w mleku i cebuli, zamarynuj schabowe w tej mieszance. Wyjdą ekstra soczyste
A gdyby tak popularne schabowe mogły być jeszcze lepsze, a ich panierka jeszcze bardziej puszysta? Żeby to osiągnąć, trzeba próbować nowych sposobów na ich przyrządzanie. Kotlety schabowe w majonezie to jeden z nich. I gwarantujemy - są po prostu przepyszne.
09.11.2022 08:34
Marynowanie schabu kojarzy nam się z karkówką. Okazuje się, że możemy ją zastosować również do schabu właściwego. I chociaż mięso nie skończy ostatecznie na grillu, jak to często bywa w przypadku schabu karkowego, marynata i tak zrobi swoje. Będzie pysznie i ciekawie.
Gdyby jednak przyszło ci na myśl, że chcemy zamarynować nasze schabowe w stylu karkówki z grilla - uspokajamy. Nic z tych rzeczy. Nie znajdziecie tu oliwy z oliwek, ostrej musztardy czy... piwa. Marynatę będzie stanowił głównie majonez i pewne popularne zioło. Ciekawa? To do dzieła.
Kotlety schabowe w majonezie
Składniki:
- 5 plastrów schabu właściwego
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- Bułka tarta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od marynaty do schabowych. Koperek drobno posiekaj. Do miski wbij dwa jajka i rozbełtaj. Dodaj majonez, sok z cytryny, koperek. Całość wymieszaj.
Plastry schabowe rozbij, oprósz z obu stron solą i pieprzem. Teraz zanurz je w marynacie, po czym wyłóż na talerz. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Następny etap jest ci zapewne dobrze znany. Bułkę tartą wysyp na talerz i obtocz w niej wyjęte z lodówki zamarynowane kotlety. Na patelni rozgrzej tłuszcz (smalec, olej rzepakowy lub masło klarowane - wybór pozostawiamy tobie) i smaż mięso z obu stron. Kotlety schabowe w majonezie są już gotowe.
Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami do schabowych. Dla nas obowiązkowo są to ziemniaki z koperkiem (świeżego, pachnącego koperku nigdy zbyt wiele) i surówka z czerwonej kapusty. Smacznego!
Gdzieniegdzie na ulicach widać już pierwsze znaki zbliżających się świąt. To nas tchnęło do przyrządzenia makowca. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.