Kalafiorowe placki zawsze podaję z tym sosem. Moja rodzina nie może przestać ich jeść

Jeśli masz ochotę na pyszny, a jednocześnie oryginalny obiad dla całej rodziny, przeczytaj ten artykuł. Sprawdzi się doskonale dla tych, którzy lubią wprowadzić do jadłospisu nieco innowacyjności. Te delikatne kotlety z kalafiora w niesamowicie smakowitym sosie to strzał w dziesiątkę.

Kotlety z kalafioraKotlety z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród

Rosnąca popularność weganizmu i wegetarianizmu przyniosła prawdziwe tsunami nowych przepisów i kulinarnych patentów. Okazało się, że mięso może być zastąpione. I to w dobry, smaczny sposób. Soczewica, soja, bakłażan, kalafior - to chyba najczęściej używane jako substytut mięsa produkty, które wraz ze swoim składem przynoszą nam wiele korzyści zdrowotnych.

Obrazek
Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: Canva

Powstały więc nowe rodzaje pasztetów, kotletów i farszów. Olbrzymią popularnością cieszy się wegańska wersja kuchni japońskiej pod postacią sushi i ramenu. Wegańskie jedzenie podbija świat i trzeba im przyznać jedno. Czasem zamiana mięsa na warzywo to dosłownie sama korzyść - zarówno dla zdrowia, jak i smaku. A kotlety z kalafiora z przepisu poniżej są tego doskonałym przykładem.

Zachęcona? Rzuć okiem na recepturę i daj się przekonać do wegetariańskiej opcji kotletów, a nie będziesz żałować.

Kotlety z kalafiora w delikatnym sosie koperkowym

Składniki:

               
  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • tymianek suszony
  • pęczek koperku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Do gotującej się, osolonej wody włóż kalafior. Nie poparz się - możesz sobie pomóc łyżką cedzakową. Gotuj warzywo około 15-20 minut, w zależności od jego rozmiaru. Nie przykrywaj garnka. Po ugotowaniu odcedź i poczekaj do ostygnięcia.

Teraz ugnieć kalafiora, na przykład za pomocą widelca. Dodaj do niego łyżkę bułki tartej, jajka, szczyptę słodkiej papryki, sól i pieprz. W końcu to nie surowa wieprzowina więc możesz próbować, czy masa jest smaczna.

Obrazek
Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: Canva

Koperek posiekaj. Do rondelka włóż masło i roztop je. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej przygotowany bulion, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Kiedy sos nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj koperek i śmietanę.

Z przygotowanej mieszanki kalafiorowej uformuj kotlety. Obtocz je w bułce, rozgrzej na patelni tłuszcz i usmaż kotlety na średnim ogniu po 4-5 minut na stronę. Podawaj z sosem koperkowym i ziemniaczkami.

Jeśli spodobał ci się przepis na kotlety z kalafiora, polubisz też tę recepturę z poniższego filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯