Kalafiorowe placki zawsze podaję z tym sosem. Moja rodzina nie może przestać ich jeść
Jeśli masz ochotę na pyszny, a jednocześnie oryginalny obiad dla całej rodziny, przeczytaj ten artykuł. Sprawdzi się doskonale dla tych, którzy lubią wprowadzić do jadłospisu nieco innowacyjności. Te delikatne kotlety z kalafiora w niesamowicie smakowitym sosie to strzał w dziesiątkę.
29.11.2022 | aktual.: 20.03.2024 13:11
Rosnąca popularność weganizmu i wegetarianizmu przyniosła prawdziwe tsunami nowych przepisów i kulinarnych patentów. Okazało się, że mięso może być zastąpione. I to w dobry, smaczny sposób. Soczewica, soja, bakłażan, kalafior - to chyba najczęściej używane jako substytut mięsa produkty, które wraz ze swoim składem przynoszą nam wiele korzyści zdrowotnych.
Powstały więc nowe rodzaje pasztetów, kotletów i farszów. Olbrzymią popularnością cieszy się wegańska wersja kuchni japońskiej pod postacią sushi i ramenu. Wegańskie jedzenie podbija świat i trzeba im przyznać jedno. Czasem zamiana mięsa na warzywo to dosłownie sama korzyść - zarówno dla zdrowia, jak i smaku. A kotlety z kalafiora z przepisu poniżej są tego doskonałym przykładem.
Zachęcona? Rzuć okiem na recepturę i daj się przekonać do wegetariańskiej opcji kotletów, a nie będziesz żałować.
Kotlety z kalafiora w delikatnym sosie koperkowym
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- papryka słodka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- tymianek suszony
- pęczek koperku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Do gotującej się, osolonej wody włóż kalafior. Nie poparz się - możesz sobie pomóc łyżką cedzakową. Gotuj warzywo około 15-20 minut, w zależności od jego rozmiaru. Nie przykrywaj garnka. Po ugotowaniu odcedź i poczekaj do ostygnięcia.
Teraz ugnieć kalafiora, na przykład za pomocą widelca. Dodaj do niego łyżkę bułki tartej, jajka, szczyptę słodkiej papryki, sól i pieprz. W końcu to nie surowa wieprzowina więc możesz próbować, czy masa jest smaczna.
Koperek posiekaj. Do rondelka włóż masło i roztop je. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej przygotowany bulion, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Kiedy sos nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj koperek i śmietanę.
Z przygotowanej mieszanki kalafiorowej uformuj kotlety. Obtocz je w bułce, rozgrzej na patelni tłuszcz i usmaż kotlety na średnim ogniu po 4-5 minut na stronę. Podawaj z sosem koperkowym i ziemniaczkami.
Jeśli spodobał ci się przepis na kotlety z kalafiora, polubisz też tę recepturę z poniższego filmiku z naszego kanału na YouTube.