Kalafiorowe placki zawsze podaję z tym sosem. Moja rodzina nie może przestać ich jeść

Jeśli masz ochotę na pyszny, a jednocześnie oryginalny obiad dla całej rodziny, przeczytaj ten artykuł. Sprawdzi się doskonale dla tych, którzy lubią wprowadzić do jadłospisu nieco innowacyjności. Te delikatne kotlety z kalafiora w niesamowicie smakowitym sosie to strzał w dziesiątkę.

Kotlety z kalafioraKotlety z kalafiora - Pyszności; foto: kadr z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród

Rosnąca popularność weganizmu i wegetarianizmu przyniosła prawdziwe tsunami nowych przepisów i kulinarnych patentów. Okazało się, że mięso może być zastąpione. I to w dobry, smaczny sposób. Soczewica, soja, bakłażan, kalafior - to chyba najczęściej używane jako substytut mięsa produkty, które wraz ze swoim składem przynoszą nam wiele korzyści zdrowotnych.

Obrazek
Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: Canva

Powstały więc nowe rodzaje pasztetów, kotletów i farszów. Olbrzymią popularnością cieszy się wegańska wersja kuchni japońskiej pod postacią sushi i ramenu. Wegańskie jedzenie podbija świat i trzeba im przyznać jedno. Czasem zamiana mięsa na warzywo to dosłownie sama korzyść - zarówno dla zdrowia, jak i smaku. A kotlety z kalafiora z przepisu poniżej są tego doskonałym przykładem.

Zachęcona? Rzuć okiem na recepturę i daj się przekonać do wegetariańskiej opcji kotletów, a nie będziesz żałować.

Kotlety z kalafiora w delikatnym sosie koperkowym

Składniki:

               
  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • tymianek suszony
  • pęczek koperku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Do gotującej się, osolonej wody włóż kalafior. Nie poparz się - możesz sobie pomóc łyżką cedzakową. Gotuj warzywo około 15-20 minut, w zależności od jego rozmiaru. Nie przykrywaj garnka. Po ugotowaniu odcedź i poczekaj do ostygnięcia.

Teraz ugnieć kalafiora, na przykład za pomocą widelca. Dodaj do niego łyżkę bułki tartej, jajka, szczyptę słodkiej papryki, sól i pieprz. W końcu to nie surowa wieprzowina więc możesz próbować, czy masa jest smaczna.

Obrazek
Kotlety z kalafiora - Pyszności; foto: Canva

Koperek posiekaj. Do rondelka włóż masło i roztop je. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej przygotowany bulion, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Kiedy sos nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj koperek i śmietanę.

Z przygotowanej mieszanki kalafiorowej uformuj kotlety. Obtocz je w bułce, rozgrzej na patelni tłuszcz i usmaż kotlety na średnim ogniu po 4-5 minut na stronę. Podawaj z sosem koperkowym i ziemniaczkami.

Jeśli spodobał ci się przepis na kotlety z kalafiora, polubisz też tę recepturę z poniższego filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa