PrzepisZ dwóch prostych składników zrobisz kotlety 100 razy lepsze niż mielone. Koszt? Mniej niż 5 złotych

Z dwóch prostych składników zrobisz kotlety 100 razy lepsze niż mielone. Koszt? Mniej niż 5 złotych

kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva
kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva
25.12.2022 18:55

Po wigilijnym łakomstwie przyda ci się jakaś ciekawa odmiana żywieniowa. Ten przepis na delikatne kotlety z ryżu i jajek nada się do tego idealnie. Nie tylko są totalnie smaczne, ale również łatwe i szybkie w przyrządzeniu. 

Choćby świąteczne jedzenie było najpyszniejsze na świecie, w pewnym momencie odczuwa się już lekki przesyt. W końcu, żeby to było tak, że potrawy wigilijne kończą się jeszcze tego samego wieczoru - to pół biedy. Ale na pewno wiesz, jak to jest. Dojadanie sałatki jarzynowej, bigosu i kapusty z grochem trwa w najlepsze jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu Świąt.

Dlatego pędzimy z czymś smacznym, lekkim i pożywnym. Twój żołądek ci podziękuje, a ty się nie napracujesz w kuchni. W końcu ostatnio sporo się tam nastałaś, prawda? Łap przepis, a pomysł na obiad dla całej rodziny masz już w zestawie.

kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva
kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva

Delikatne kotlety z ryżu i jajek

Składniki:

  • 2 torebki białego ryżu - łącznie 250 gramów
  • 6 jajek z wolnego wybiegu
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • suszony liść lubczyku
  • ulubione przyprawy: na przykład gałka muszkatołowa, kminek, majeranek

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli korzystasz z ryżu bez torebki, wypłucz go najpierw pod zimną wodą. 5 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Powinno to zająć 8 - 10 minut.

kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva
kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva

Kiedy ryż ostygnie, przełóż go do miski. Jajka obierz ze skorupek i rozgnieć widelcem. Połącz oba składniki i dodaj jedno surowe jajko. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą kminku, majeranku i gałki muszkatołowej. Ostatni składnik to natka pietruszki. Drobno ją posiekaj i zmieszaj w misce z pozostałymi składnikami.

Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety. Na talerz wysyp bułkę tartą i obtocz w niej kotleciki. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni odsącz je z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego!

A poniżej filmik z naszego kanału na YouTube z doskonałym przepisem na świąteczny sernik tysiąca smaków.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także