Z dwóch prostych składników zrobisz kotlety 100 razy lepsze niż mielone. Koszt? Mniej niż 5 złotych
Po wigilijnym łakomstwie przyda ci się jakaś ciekawa odmiana żywieniowa. Ten przepis na delikatne kotlety z ryżu i jajek nada się do tego idealnie. Nie tylko są totalnie smaczne, ale również łatwe i szybkie w przyrządzeniu.
Choćby świąteczne jedzenie było najpyszniejsze na świecie, w pewnym momencie odczuwa się już lekki przesyt. W końcu, żeby to było tak, że potrawy wigilijne kończą się jeszcze tego samego wieczoru - to pół biedy. Ale na pewno wiesz, jak to jest. Dojadanie sałatki jarzynowej, bigosu i kapusty z grochem trwa w najlepsze jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu Świąt.
Dlatego pędzimy z czymś smacznym, lekkim i pożywnym. Twój żołądek ci podziękuje, a ty się nie napracujesz w kuchni. W końcu ostatnio sporo się tam nastałaś, prawda? Łap przepis, a pomysł na obiad dla całej rodziny masz już w zestawie.
Delikatne kotlety z ryżu i jajek
Składniki:
- 2 torebki białego ryżu - łącznie 250 gramów
- 6 jajek z wolnego wybiegu
- natka pietruszki
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- suszony liść lubczyku
- ulubione przyprawy: na przykład gałka muszkatołowa, kminek, majeranek
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli korzystasz z ryżu bez torebki, wypłucz go najpierw pod zimną wodą. 5 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Powinno to zająć 8 - 10 minut.
Kiedy ryż ostygnie, przełóż go do miski. Jajka obierz ze skorupek i rozgnieć widelcem. Połącz oba składniki i dodaj jedno surowe jajko. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą kminku, majeranku i gałki muszkatołowej. Ostatni składnik to natka pietruszki. Drobno ją posiekaj i zmieszaj w misce z pozostałymi składnikami.
Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety. Na talerz wysyp bułkę tartą i obtocz w niej kotleciki. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni odsącz je z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego!
A poniżej filmik z naszego kanału na YouTube z doskonałym przepisem na świąteczny sernik tysiąca smaków.