PrzepisZ dwóch prostych składników zrobisz kotlety 100 razy lepsze niż mielone. Koszt? Mniej niż 5 złotych

Z dwóch prostych składników zrobisz kotlety 100 razy lepsze niż mielone. Koszt? Mniej niż 5 złotych

kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva
kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva

25.12.2022 18:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Po wigilijnym łakomstwie przyda ci się jakaś ciekawa odmiana żywieniowa. Ten przepis na delikatne kotlety z ryżu i jajek nada się do tego idealnie. Nie tylko są totalnie smaczne, ale również łatwe i szybkie w przyrządzeniu. 

Choćby świąteczne jedzenie było najpyszniejsze na świecie, w pewnym momencie odczuwa się już lekki przesyt. W końcu, żeby to było tak, że potrawy wigilijne kończą się jeszcze tego samego wieczoru - to pół biedy. Ale na pewno wiesz, jak to jest. Dojadanie sałatki jarzynowej, bigosu i kapusty z grochem trwa w najlepsze jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu Świąt.

Dlatego pędzimy z czymś smacznym, lekkim i pożywnym. Twój żołądek ci podziękuje, a ty się nie napracujesz w kuchni. W końcu ostatnio sporo się tam nastałaś, prawda? Łap przepis, a pomysł na obiad dla całej rodziny masz już w zestawie.

kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva
kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva

Delikatne kotlety z ryżu i jajek

Składniki:

  • 2 torebki białego ryżu - łącznie 250 gramów
  • 6 jajek z wolnego wybiegu
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • suszony liść lubczyku
  • ulubione przyprawy: na przykład gałka muszkatołowa, kminek, majeranek

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli korzystasz z ryżu bez torebki, wypłucz go najpierw pod zimną wodą. 5 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Powinno to zająć 8 - 10 minut.

kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva
kotlety z ryżu i jajek - Pyszności; foto: Canva

Kiedy ryż ostygnie, przełóż go do miski. Jajka obierz ze skorupek i rozgnieć widelcem. Połącz oba składniki i dodaj jedno surowe jajko. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą kminku, majeranku i gałki muszkatołowej. Ostatni składnik to natka pietruszki. Drobno ją posiekaj i zmieszaj w misce z pozostałymi składnikami.

Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety. Na talerz wysyp bułkę tartą i obtocz w niej kotleciki. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni odsącz je z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego!

A poniżej filmik z naszego kanału na YouTube z doskonałym przepisem na świąteczny sernik tysiąca smaków.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także