Kotlety z ryżu i ziemniaków. O takim połączeniu na pewno nie słyszałeś
09.02.2023 16:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy połączenie ryżu i ziemniaków może iść ze sobą w parze? Oczywiście, że tak. Z podobnym scenariuszem masz już do czynienia w przypadku gołąbków, które spożywa się z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Tym razem, zdecydowaliśmy się zaprezentować coś zupełnie innego. Kotlety z ryżu i ziemniaków to znakomite połączenie, które idealnie sprawdzi się, gdy zechcesz przygotować smaczny i szybki obiad.
Dlaczego warto przygotować kotlety z ryżu i ziemniaków?
Być może taką wersję dania widzisz po raz pierwszy. Ale możemy cię zapewnić, że warto przygotować takie danie z wielu powodów. To idealna propozycja na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków lub ryżu. Będą tu potrzebne takie produkty, które z pewnością masz w swojej kuchni. Kotlety z ryżu i ziemniaków to proste w przygotowaniu i pyszne danie, które oczaruje cię smakiem i łatwością przygotowania. Idealnym uzupełnieniem tego dania będzie sos grzybowy. Tak podany obiad zachwyci wszystkich twoich domowników.
Jak usmażyć kotlety z ryżu i ziemniaków?
To bardzo proste. Tak, jak zostało to wspomniane, będą ci tu potrzebne takie składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni. Wyczaruj z nich kulinarne dzieło sztuki już dziś.
Składniki:
- 2 małe ziemniaki
- szklanka ryżu
- marchewka
- cebula
- jajko
- sól
- oregano
- pieprz
- grzyby
- łyżka masła
- 300 ml śmietany
- łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
Kotlety z ryżu i ziemniaków robi się naprawdę szybko. Rozpocznij od dokładnego opłukania ryżu w durszlaku, następnie wrzuć go do gotującej się wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, podziel je na cztery części i ugotuj do miękkości. Pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Utłucz ugotowane ziemniaki. Do cebuli na patelni dodaj startą marchewkę i chwilę podsmażaj. Wymieszaj ziemniaki z ugotowanym ryżem oraz z cebulą i marchewką. Wbij jajko, przypraw solą, pieprzem, oregano.
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Z powstałej masy wyrabiaj kotlety i smaż je na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron. Gdy będą gotowe, to odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu grzybowego. Grzyby pokrój w kostkę i podsmaż je na łyżce masła. Gdy woda odparuje, wlej śmietankę i przypraw. Sos jest już gotowy. Podaj bo wraz z usmażonymi wcześniej kotletami. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi: