Kotlety ziemniaczane siostry Anastazji. Przygotuj je z resztek ziemniaków
21.02.2023 13:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przesadziłeś z ilością ziemniaków na obiad i trochę ci ich zostało? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z nich niezwykle smaczne kotlety ziemniaczane siostry Anastazji. Robi się je bardzo szybko, a to danie z pewnością zaskoczy twoich bliskich.
Wyjątkowy ziemniaczany rarytas. Dlaczego warto przygotować kotlety ziemniaczane siostry Anastazji?
Z pewnością, są takie dni, że zupełnie nie masz żadnego pomysłu na obiad. Nie chce ci się gotować i kolejny raz odgrzewać tego, co jadłeś poprzedniego dnia. Na szczęście, jest pewne rozwiązanie, dzięki któremu przygotujesz naprawdę smaczne danie. Jeśli zostało ci po obiedzie trochę ugotowanych ziemniaków, to możesz przygotować z nich coś naprawdę niezwykłego. To kotlety ziemniaczane siostry Anastazji. Robi się je naprawdę szybko, a smak powinien zachwycić absolutnie każdego. Zobacz koniecznie, jak je zrobić, by zachwycić swoich bliskich.
Poznaj przepis na kotlety ziemniaczane siostry Anastazji
Siostra Anastazja wielokrotnie zasłynęła z przygotowania takich dań, które zachwycają pod każdym względem. Tym razem, przyszła kolej na następne takie danie. Do tych kotletów wykorzystasz resztki ziemniaków, dzięki czemu nic nie powinno się zmarnować. Zobacz, jakie to proste.
Składniki:
- cebula
- kilogram ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietuszki
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane siostry Anastazji to smaczne, tanie i proste w przygotowaniu danie. Rozpocznij o ugotowania i utłuczenia ziemniaków. Jeśli masz ich nadmiar z poprzedniego dnia, to możesz pominąć ten krok. Przystąp do pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej oczyszczone i pokrojone pieczarki. Podduś je, do momentu aż woda całkowicie odparuje. Przełóż zawartość patelni do ostudzonych ziemniaków. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mąkę ziemniaczaną, jajka i posiekaną natkę pietruszki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i zacznij formować kotlety z tak przygotowanej masy. Obtocz każdy z nich w bułce tartej i wrzuć na rozgrzany olej na patelnię. Smaż z obu stron, do momentu aż się zarumienią. Gdy będą gotowe, to zdejmij z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podaj z ulubionymi dodatkami. Kotlety są gotowe. Smacznego!
A co powiesz na naleśnikowe gondole z szynką i serem pod kremowym beszamelem? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: