PrzepisKarol Okrasa ma swój sposób na kotlety ziemniaczane. Nikt inny nie robi takiego farszu

Karol Okrasa ma swój sposób na kotlety ziemniaczane. Nikt inny nie robi takiego farszu

Kotlety ziemniaczane według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Facebook; konto: Karol Okrasa, screen z YouTube; konto: KuchniaLidla.pl
Kotlety ziemniaczane według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Facebook; konto: Karol Okrasa, screen z YouTube; konto: KuchniaLidla.pl
18.10.2022 08:51, aktualizacja: 18.10.2022 15:27

Karol Okrasa na YouTubowym kanale Kuchni Lidla spełnia różne prośby fanów. Ponieważ jego widzowie życzyli sobie materiału o kotletach ziemniaczanych lub innej potrawie z ziemniaka, postanowił połączyć to w jedno i przygotował przepis na farszynki - mazurskie kotleciki z farszem. Jesteśmy totalnie zachwyceni!

Kuchnia warmińsko - mazurska jest ukształtowana przez pokaźną liczbę zagranicznych wpływów kulinarnych. Oczywiście nie ma tu zasady kopiuj-wklej, a każde danie, nawet jeśli inspirowane kuchnią zza granicy, przechodziło na Warmii i Mazurach znaczne zmiany.

Farszynki to jedno z autorskich dań prosto z tego malowniczego regionu i to je ,,na warsztat" wziął Okrasa w kolejnym odcinku Kuchni Lidla. Jest to pyszne danie z kartofla, jakiego jeszcze nie jedliście!

Farszynki - kotlety ziemniaczane według Karola Okrasy

Składniki:

  • 3kg ziemniaków
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 100g suszonych pomidorów
  • łyżka masła do smażenia
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 200g tłustego twarogu
  • łyżka śmietanki 30%
  • listki bazylii
  • olej

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie zetrzyj je na tarce i odłóż do miski. Cebule, suszone pomidory i pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę.

Kotlety ziemniaczane według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Canva
Kotlety ziemniaczane według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Canva

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią pieczarki. Dopraw je solą i pieprzem. Następnie dodaj cebulę (trochę ponad połowę pokrojonej kostki). Smaż na małym ogniu w celu odparowania wody z grzybów.

Majeranek wysyp na dłoń i rozetrzyj go w celu wydobycia aromatu. Wsyp go na patelnie ze swoimi składnikami i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i pomidory. Przytrzymaj chwilę na patelni, wymieszaj i wyłóż farsz na talerz. Teraz dodaj do niego połowę twarogu, pokruszonego w palcach.

Ostudzone i przetarte ziemniaki dopraw pieprzem i odrobiną soli. Teraz dodaj obie mąki i jajko. Wymieszaj.

Na deskę wysyp odrobinę mąki i wyłóż przygotowane ciasto. Wyrób z niego masę. Działaj szybko, bo im dłużej będziesz wyrabiała ciasto, tym bardziej ciągnące się stanie.

Z ciasta uformuj gruby wałek i pokrój w plastry. Na środek każdego plastra wyłóż farsz i zamknij od góry. Trzymaj się zasady: dużo farszu, mało ciasta. Zwinięte farszynki uklep tak, by kształtem przypominały kotlety mielone i oprósz raz jeszcze w mące.

Kotlety ziemniaczane według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: screen z YouTube; konto: KuchniaLidla.pl
Kotlety ziemniaczane według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: screen z YouTube; konto: KuchniaLidla.pl

Na patelni rozgrzej lekko olej i ułóż na niej kotlety. Powinny się smażyć powoli, z obu stron. W tym czasie pozostały twaróg rozgnieć widelcem, dodaj śmietankę, resztę surowej cebuli pokrojonej w kostkę i szczyptę soli. Wymieszaj. W ten sposób przygotowałaś gzik.

Farszynki podawaj z gzikiem na wierzchu, ozdobione listkami bazylii. Kotlety ziemniaczane według Karola Okrasy są gotowe!

A może następnym razem kotlety z ryżu? Przepis na tym filmiku z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także