PrzepisCebulowe krążki z jajkiem. Prosty przepis na przekąskę

Cebulowe krążki z jajkiem. Prosty przepis na przekąskę

Krążki cebulowe z jajkiem to sprawdzony przepis na pyszną przekąskę. Sprawdzą się również na kolację. Ich przygotowanie jest banalnie proste!

Cebulowe krążki z jajkiem. Prosty przepis na przekąskę
Ewa

03.03.2022 | aktual.: 19.03.2024 14:50

Jajka smażone w cebuli

Jeśli znudziły Ci się już jajka sadzone i omlety, szukasz nietypowej przekąski, którą zaskoczysz swoich gości- mamy dla Ciebie przepis, który świetnie się sprawdzi. Jajeczna mieszanka z chrupiącym boczkiem i szpinakiem zamknięta w krążkach z cebuli nie dość, że prezentuje się znakomicie, to na dodatek smakuje po prostu obłędnie.

Przepis na przekąskę

Szybka przekąska, nietypowe śniadanie czy kolacja inaczej- krążki cebulowe z jajkiem świetnie sprawdzą się w wielu rolach. Większość składników masz w swoim domu, więc w kryzysowych sytuacjach warto sięgnąć po te pyszności.

Składniki

  1. 150 g wędzonego boczku
  2. 150 g świeżego szpinaku baby
  3. 5 jajek
  4. 100 g sera gruyere
  5. 100 ml śmietanki
  6. 2 duże czerwone cebule
  7. szczypta soli i pieprzu

Przepis jest prosty i krótki

Przygotowanie cebulowych krążków z jajkami i boczkiem jest naprawdę proste i zajmie Ci tylko chwilę.

Rozgrzej patelnię. Boczek pokrój w kawałki i wrzuć na patelnię. Kiedy część tłuszczu z boczku już się wytopi- dorzuć szpinak. Przesmaż całość na patelni, aż szpinak straci swoją objętość. Pamiętaj, żeby przed przygotowaniem szpinak dokładnie umyć, bo może znajdować się na nim piasek.

W międzyczasie przygotuj cebulę. Obierz ją z łupin i pokrój na grube plasterki/krążki. Następnie podziel cebulę na mniejsze części. To one będą ramą dla naszej jajecznej masy.

Jajeczna mieszanka

Czas na przygotowanie jajecznej mieszanki.

Do miski wbij pięć jajek i rozkłóć je ze sobą. Dodaj do nich śmietankę, starty ser gruyere i podsmażony szpinak z boczkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ser gruyere to twardy, dojrzewający ser z mleka krowiego. Jest nieco pikantny z orzechową nutą. Jeśli jednak nie znajdziesz go w sklepie- nie martw się. Zamiast sera gruyere możesz użyć emmentalera lub cheddara.

Smażenie

Przyszedł czas na smażenie naszych krążków.

Na rozgrzaną, dużą patelnię wyłóż cebulowe krążki. Do każdego krążka wlej jajeczną mieszankę i smaż pod przykryciem na każdej ze stron przez kilka minut, żeby dobrze się ścięły.

Gotowe!

Nasze cebulowe krążki z jajkiem, boczkiem i szpinakiem są już gotowe! Podawaj je na ciepło. Możesz polać je swoich ulubionym sosem, na przykład pomidorowym.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie