PrzepisKremowa krówka na biszkopcie. Popisowe ciasto mojej teściowej do popołudniowej kawki

Kremowa krówka na biszkopcie. Popisowe ciasto mojej teściowej do popołudniowej kawki

Ciasto krówka - kwintesencja słodkości - Pyszności; foto: Canva
Ciasto krówka - kwintesencja słodkości - Pyszności; foto: Canva
22.07.2023 16:03, aktualizacja: 22.07.2023 16:46

To ciasto krówka to jedna z najdoskonalszych przekąsek, jakie widziały nasze oczy i smakowały podniebienia. I wcale nie mówimy tego, żeby się podlizać teściowej, która je uwielbia. Musicie nam w to uwierzyć! A właściwie to nie musicie; po prostu sami spróbujcie i wszystko stanie się jasne. 

Fani lekkiego jak piórko biszkoptu i słodkiego karmelu będą usatysfakcjonowani. Ciasto krówka to idealne połączenie tych dwóch składników. Przepis może wyglądać na skomplikowany, ale w trakcie jego przygotowania zauważysz, że wszystko idzie jak z płatka. A zresztą, skoro teściowa dała radę, to tobie miałoby się nie udać? Wolne żarty!

Ciasto krówka

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Polewa:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ulubione orzechy
  • 1 szklanka słodkiej herbaty

Sposób przygotowania:

Ciasto krówka zrobisz szybko i sprawnie! - Pyszności; foto: Canva
Ciasto krówka zrobisz szybko i sprawnie! - Pyszności; foto: Canva
  1. Zacznijmy od najprzyjemniejszego — biszkoptu. Jajka rozbij i oddziel białka o żółtek. Najpierw ubij te pierwsze z odrobiną soli do powstania sztywnej piany. Następnie dodaj żółtka i — nie przestając miksować — cukier i miód.
  2. Do tej mieszanki dosyp teraz mąkę z proszkiem do pieczenia i ciemnym kakao. Wymieszaj.
  3. Formę do upieczenia biszkoptu (25/20 cm) wyłóż pergaminem, wlej do niej masę, wyrównaj i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
  4. Czas na słodkości. Przygotowane mleko podziel na pół. Jedną część podgrzej z cukrem w garnuszku, a drugą wymieszaj z obiema mąkami. Kiedy mleko będzie już gorące, dodaj mieszankę. Nie przestając mieszać, poczekaj, aż w garnuszku powstanie gęsty budyń. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Margarynę utrzyj z cukrem waniliowym, a następnie połącz z ostudzonym budyniem. Dopraw olejkiem waniliowym. Całość zmiksuj.
  6. Prawie kończymy: teraz polewa. Żelatynę rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj kajmak, wymieszaj i odstaw.
  7. Ostudzony biszkopt przekrój w poziomie na dwie równe części. Pierwszą część namocz herbatą i umieść w formie. Na niego wyłóż solidną warstwę masy (nie zużyj całej!), wyrównaj i przykryj drugą połową biszkoptu — również namoczonego.
  8. Pozostałą masą wysmaruj wierzch. Obsyp pokruszonymi orzechami i wstaw do lodówki. Kiedy całość stężeje, ciasto krówka jest gotowe do wcinania. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także