PrzepisKremowa krówka na biszkopcie. Popisowe ciasto mojej teściowej do popołudniowej kawki
Kremowa krówka na biszkopcie. Popisowe ciasto mojej teściowej do popołudniowej kawki
To ciasto krówka to jedna z najdoskonalszych przekąsek, jakie widziały nasze oczy i smakowały podniebienia. I wcale nie mówimy tego, żeby się podlizać teściowej, która je uwielbia. Musicie nam w to uwierzyć! A właściwie to nie musicie; po prostu sami spróbujcie i wszystko stanie się jasne.
Ciasto krówka - kwintesencja słodkości - Pyszności; foto: Canva
22.07.2023 | aktual.: 22.07.2023 16:46
Fani lekkiego jak piórko biszkoptu i słodkiego karmelu będą usatysfakcjonowani. Ciasto krówka to idealne połączenie tych dwóch składników. Przepis może wyglądać na skomplikowany, ale w trakcie jego przygotowania zauważysz, że wszystko idzie jak z płatka. A zresztą, skoro teściowa dała radę, to tobie miałoby się nie udać? Wolne żarty!
Ciasto krówka
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 160 g cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g margaryny
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Polewa:
- 400 g masy kajmakowej
- 60 ml mleka
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- ulubione orzechy
- 1 szklanka słodkiej herbaty
Sposób przygotowania:
- Zacznijmy od najprzyjemniejszego — biszkoptu. Jajka rozbij i oddziel białka o żółtek. Najpierw ubij te pierwsze z odrobiną soli do powstania sztywnej piany. Następnie dodaj żółtka i — nie przestając miksować — cukier i miód.
- Do tej mieszanki dosyp teraz mąkę z proszkiem do pieczenia i ciemnym kakao. Wymieszaj.
- Formę do upieczenia biszkoptu (25/20 cm) wyłóż pergaminem, wlej do niej masę, wyrównaj i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
- Czas na słodkości. Przygotowane mleko podziel na pół. Jedną część podgrzej z cukrem w garnuszku, a drugą wymieszaj z obiema mąkami. Kiedy mleko będzie już gorące, dodaj mieszankę. Nie przestając mieszać, poczekaj, aż w garnuszku powstanie gęsty budyń. Odstaw do ostygnięcia.
- Margarynę utrzyj z cukrem waniliowym, a następnie połącz z ostudzonym budyniem. Dopraw olejkiem waniliowym. Całość zmiksuj.
- Prawie kończymy: teraz polewa. Żelatynę rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj kajmak, wymieszaj i odstaw.
- Ostudzony biszkopt przekrój w poziomie na dwie równe części. Pierwszą część namocz herbatą i umieść w formie. Na niego wyłóż solidną warstwę masy (nie zużyj całej!), wyrównaj i przykryj drugą połową biszkoptu — również namoczonego.
- Pozostałą masą wysmaruj wierzch. Obsyp pokruszonymi orzechami i wstaw do lodówki. Kiedy całość stężeje, ciasto krówka jest gotowe do wcinania. Smacznego!