To kremowe ciasto z orzechami podbiło polskie stoły. Smakuje bosko
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli chcesz wywołać zachwyt na twarzy nawet najbardziej wybrednego smakosza, przygotuj przepyszne kremowe ciasto z orzechami. Ciasto jest inspirowane deserkiem Monte. Jest tak pyszne, że zniknie do ostatniego okruszka.
Ciasto z orzechami, kremem budyniowym i czekoladą posmakuje wszystkim łasuchom. Wygląda tak, że aż trudno mu się oprzeć. Na dodatek jest banalnie proste w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pamiętajcie jednak, że ciasto musi stężeć, więc przygotujcie je dzień wcześniej. Przepis na ciasto z orzechami i kremem budyniowym pochodzi z bloga Mała cukierenka. Na blogu znajdziecie również doskonały przepis na pyszną babkę makową.
Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą - przepis
Składniki na ciasto:
- 6 białek
- 150 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g mąki pszennej tortowej
Krem:
Dodatkowo:
- około 50 g grubo zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić ciasto z orzechami? Zacznij od ustawienia piekarnika na 180 st. C, grzanie góra-dół. Białka przełóż do czystej suchej miski i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- Do piany z białek dodaj olej i krótko wymieszaj szpatułką. Dodaj orzechy laskowe, przesiej mąkę i wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto
- Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Następnie przygotuj krem. Do rondelka wlej około 500 ml mleka, dodaj cukier, cukier z wanilią, postaw na ogniu i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj dwa budynie, mąkę i żółtka. Krótko wymieszaj mikserem. Tak rozmieszane budynie z mąką dodaj do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń. Mieszaj cały czas, aby się nie przypalił.
- Gdy budyń się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Budyń zestaw z palnika i podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj połamaną mleczną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się roztopi. Oba budynie nakryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Do miski przełóż połowę masła (czyli 175 g) i ucieraj mikserem przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodaj jasny budyń, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem do połączenia składników. Gotowy jasny krem wyłóż na wystudzone ciasto w blaszce i wyrównaj.
- Następnie do miski przełóż resztę masła i również ucieraj przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodaj czekoladowy budyń, po każdym dodaniu krótko wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Gotowy krem wyłóż na ciasto w blaszce i wyrównaj.
- Ciasto posyp orzechami i wstaw do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą noc. Jeśli chcesz, aby ciasto przykrojeniu miało gładkie krawędzie, nóż należy maczać w ciepłej wodzie (przed krojeniem należy go wytrzeć). Smacznego!
Jak przyrządzić staropolską babkę parzoną? Przepis na nią znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.