PrzepisTo kremowe ciasto z orzechami podbiło polskie stoły. Smakuje bosko

To kremowe ciasto z orzechami podbiło polskie stoły. Smakuje bosko

Pyszności - Fot. Mała cukierenka
Pyszności - Fot. Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

03.04.2023 19:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli chcesz wywołać zachwyt na twarzy nawet najbardziej wybrednego smakosza, przygotuj przepyszne kremowe ciasto z orzechami. Ciasto jest inspirowane deserkiem Monte. Jest tak pyszne, że zniknie do ostatniego okruszka.

Ciasto z orzechami, kremem budyniowym i czekoladą posmakuje wszystkim łasuchom. Wygląda tak, że aż trudno mu się oprzeć. Na dodatek jest banalnie proste w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pamiętajcie jednak, że ciasto musi stężeć, więc przygotujcie je dzień wcześniej. Przepis  na ciasto z orzechami  i kremem budyniowym pochodzi z bloga Mała cukierenka. Na blogu znajdziecie również doskonały przepis na pyszną babkę makową.

Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą - przepis

Składniki na ciasto:

  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g mąki pszennej tortowej

Krem:

  • 6 żółtek
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 40 g mąki tortowej
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • około 50 g grubo zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić ciasto z orzechami? Zacznij od ustawienia piekarnika na 180 st. C, grzanie góra-dół. Białka przełóż do czystej suchej miski i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  2. Do piany z białek dodaj olej i krótko wymieszaj szpatułką. Dodaj orzechy laskowe, przesiej mąkę i wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto
  3. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia.
  4. Następnie przygotuj krem. Do rondelka wlej około 500 ml mleka, dodaj cukier, cukier z wanilią, postaw na ogniu i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj dwa budynie, mąkę i żółtka. Krótko wymieszaj mikserem. Tak rozmieszane budynie z mąką dodaj do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń. Mieszaj cały czas, aby się nie przypalił.
  5. Gdy budyń się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Budyń zestaw z palnika i podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj połamaną mleczną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się roztopi. Oba budynie nakryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  6. Do miski przełóż połowę masła (czyli 175 g) i ucieraj mikserem przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodaj jasny budyń, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem do połączenia składników. Gotowy jasny krem wyłóż na wystudzone ciasto w blaszce i wyrównaj.
  7. Następnie do miski przełóż resztę masła i również ucieraj przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodaj czekoladowy budyń, po każdym dodaniu krótko wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Gotowy krem wyłóż na ciasto w blaszce i wyrównaj.
  8. Ciasto posyp orzechami i wstaw do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą noc. Jeśli chcesz, aby ciasto przykrojeniu miało gładkie krawędzie, nóż należy maczać w ciepłej wodzie (przed krojeniem należy go wytrzeć). Smacznego!

Jak przyrządzić staropolską babkę parzoną? Przepis na nią znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.