Kremowy sernik bez pieczenia. Lista składników jest krótka, a przepis banalnie prosty

Sernik cytrynowy bez pieczenia to idealny deser na wiosnę, który przygotujesz w zaledwie 20 minut. Jest kremowy, orzeźwiający i bardzo prosty do zrobienia. Sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub niedzielny deser.

Sernik cytrynowy na zimnoSernik cytrynowy na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oksana Bratanova
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Jeśli chcesz zachwycić swoich bliskich idealnym sernikiem, ten przepis sprawdzi się idealnie. Kremowa masa serowa z dodatkiem mascarpone oraz nutą cytryny szybko podbije podniebienia. Zamiast jednak rozgrzewać piekarnik, postaw na deser bez pieczenia. Spód przygotowuje się z dwóch prostych składników: kruchych ciastek i roztopionego masła. To właśnie one stają się bazą dla niesamowicie kremowej masy serowej z pysznymi dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Wraz z nadejściem cieplejszych dni, sernik cytrynowy bez pieczenia staje się coraz popularniejszym wyborem na deser. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie pysznego deseru z minimalnym wysiłkiem. Przygotowanie zajmuje jedynie 20 minut i wystarcza na sześć porcji.

Składniki na sernik cytrynowy

Składniki:

  • 110 g herbatników digestive,
  • 50 g masła,
  • 25 g jasnego brązowego cukru,
  • 350 g mascarpone,
  • 75 g cukru pudru,
  • skórka z jednej cytryny,
  • sok z dwóch do trzech cytryn (ok. 90 ml).

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od rozdrobnienia herbatników na drobne okruchy. Możesz to zrobić, wkładając je do woreczka i rozgniatając wałkiem lub używając robota kuchennego.
  2. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Po rozpuszczeniu zdejmij z ognia i wymieszaj z brązowym cukrem oraz pokruszonymi herbatnikami.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wykładając jej dno papierem do pieczenia. Mocno wciśnij masę herbatnikową na dno formy, a następnie wstaw do lodówki, aby stężała.
  4. W misce wymieszaj mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z cytryny, aż masa stanie się gładka i kremowa.
  5. Rozprowadź masę serową równomiernie na spodzie z herbatników, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

Sernik cytrynowy bez pieczenia to doskonały wybór na wiosenne spotkania, kiedy chcesz zaskoczyć gości pysznym i orzeźwiającym deserem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza