Strzelczyk nie robi zwykłego sosu grzybowego. Prosty dodatek zmienia jego smak o 180 stopni
W polskich lasach prawdziwy wysyp grzybów. To dobry moment na to, by przygotować niezwykle pyszny — kremowy sos grzybowy według receptury Tomasza Strzelczyka. Ten przepis musisz koniecznie wypróbować.
Wyjątkowy kremowy sos grzybowy według receptury Tomasza Strzelczyka
Zbieranie grzybów jest polskim sportem narodowym i lubimy to po prostu robić. Po kilkugodzinnych przechadzkach po lesie, z naszych zbiorów możemy wyczarować prawdziwe cuda. Niektórzy marynują zebrane grzyby, inni przygotowują z nich zupę lub po prostu je smażą. Gwarantujemy, że idealnym rozwiązaniem, które z pewnością przypadnie Ci do gustu, będzie przygotowanie wyjątkowego kremowego sosu grzybowego. Dzięki doprawieniu go gałką muszkatołową staje się wyjątkowy.
Tę najlepszą i stosunkowo prostą recepturą na jego przygotowanie zdradził nam Tomasz Strzelczyk. To pasjonat gotowania i uczestnik popularnego programu kulinarnego "Master Chef Polska". Cały czas rozwija swoją pasję kulinarną. Jest autorem książek kulinarnych, z których przepisy podbijają serca prawdziwych smakoszy. Tomasz specjalizuje się przede wszystkim w wędzeniu ryb, które przygotowuje w swojej własnej wędzarni.
Kremowy grzybowy sos — jak go przygotować?
Jeśli chcesz przygotować ten najlepszy sos grzybowy, to jego podstawą będą te najlepsze grzyby. Idealnym rozwiązaniem będzie wybrać się na poranne zbiory. Po powrocie z lasu możemy przystąpić do jego przygotowania. Przed przystąpieniem do pracy, koniecznie sprawdźcie, czy zebrane grzyby nie są robaczywe. Cała procedura zajmie Wam parę chwil, a końcowy efekt będzie wspaniały!
Składniki:
- około 700-800 g grzybów
- 4 ząbki czosnku
- duża cebula
- 150 ml warzywnego bulionu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 ml śmietanki
- tymianek
- masło klarowane
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę (nie musi być drobno) i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Kolejny krok to przygotowanie grzybów. Opłukujemy je. Te większe kroimy na pół, a mniejsze zostawiamy w całości. Gdy cebula się zeszkli, to dodajemy do niej przygotowane grzyby. Wszystko podsmażamy i następnie wlewamy odrobinę bulionu. Dodajemy tymianek — jak jest młody, to można z łodyżkami. Dusimy kilka minut bez przykrycia, aby płyn odparował. Ścieramy 4 ząbki czosnku i dodajemy do grzybów.
Kolejnym krokiem będzie dodanie gałki muszkatołowej. Następny w kolejności będzie świeżo zmielony czarny pieprz. Musi go być odpowiednio dużo, bo to danie bardzo lubi tę przyprawę. Gdy płyn odparuje, to możemy wlać śmietankę. Czekamy do momentu aż wszystko zawrze. Wtedy redukujemy ogień do najmniejszego i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Sos grzybowy jest już prawie gotowy. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki. To danie jest po prostu perfekcyjne! Smacznego!
Sezon grzybowy w pełni. Zobacz przepisy na genialne grzyby w 3 odsłonach na naszym kanale: