Krewetki w cieście. Prosty i pyszny przepis na chrupiącą przekąskę

Krewetki to owoce morza, które możemy podać na wiele sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na krewetki smażone w cieście, które zasmakują każdemu! 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Krewetki w cieście - przepis, który pokochasz

Krewetki to jedne z najczęściej wybieranych owoców morza. Wszystko za sprawą nie tylko ich delikatnego smaku, ale i wielu właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim są one niskokaloryczne i mają niską zawartość tłuszczu. Co więcej, ten rodzaj owoców morza jest doskonałym źródłem białka. Skorupiaki zawierają aż 18,1 g białka na 100 g.

Ich rosnąca popularność wynika również z tego, że dostaniemy je praktycznie w każdym większym markecie. Dlatego teraz nie pozostaje nam nic innego, jak przedstawić Wam przepis na krewetki, tak smaczne, jakich jeszcze nie jedliście.

Jak zrobić krewetki w cieście?

Krewetki z naszego przepisu to doskonała propozycja zarówno na wieczorną przekąskę we dwoje, jak i na tzw. finger foods, które podasz, organizując domówkę dla najbliższych. Możesz zaserwować je same, jak i z domowym sosem czosnkowym. Gwarantujemy, że w obu wersjach będą smakować wyśmienicie. Poniżej znajdziesz przepis na krewetki w cieście.

Składniki: 

  • 250 g krewetek
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka lub chilli (wedle uznania)
  • 5-6 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Krewetki myjemy i obieramy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz dodajemy przyprawy. Całość mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią olej. We wcześniej przygotowanym cieście namaczamy krewetki i smażymy je na rozgrzanym oleju około 5 minut, do momentu aż się zarumienią. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯