Krewetki w cieście. Prosty i pyszny przepis na chrupiącą przekąskę
Krewetki to owoce morza, które możemy podać na wiele sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na krewetki smażone w cieście, które zasmakują każdemu!
12.03.2023 20:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krewetki w cieście - przepis, który pokochasz
Krewetki to jedne z najczęściej wybieranych owoców morza. Wszystko za sprawą nie tylko ich delikatnego smaku, ale i wielu właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim są one niskokaloryczne i mają niską zawartość tłuszczu. Co więcej, ten rodzaj owoców morza jest doskonałym źródłem białka. Skorupiaki zawierają aż 18,1 g białka na 100 g.
Ich rosnąca popularność wynika również z tego, że dostaniemy je praktycznie w każdym większym markecie. Dlatego teraz nie pozostaje nam nic innego, jak przedstawić Wam przepis na krewetki, tak smaczne, jakich jeszcze nie jedliście.
Jak zrobić krewetki w cieście?
Krewetki z naszego przepisu to doskonała propozycja zarówno na wieczorną przekąskę we dwoje, jak i na tzw. finger foods, które podasz, organizując domówkę dla najbliższych. Możesz zaserwować je same, jak i z domowym sosem czosnkowym. Gwarantujemy, że w obu wersjach będą smakować wyśmienicie. Poniżej znajdziesz przepis na krewetki w cieście.
Składniki:
- 250 g krewetek
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 4-5 łyżek mąki
- sól, pieprz, papryka słodka lub chilli (wedle uznania)
- 5-6 łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Krewetki myjemy i obieramy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz dodajemy przyprawy. Całość mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią olej. We wcześniej przygotowanym cieście namaczamy krewetki i smażymy je na rozgrzanym oleju około 5 minut, do momentu aż się zarumienią. Smacznego!
Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.