Krewetki w cieście. Prosty i pyszny przepis na chrupiącą przekąskę

Krewetki to owoce morza, które możemy podać na wiele sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na krewetki smażone w cieście, które zasmakują każdemu! 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Krewetki w cieście - przepis, który pokochasz

Krewetki to jedne z najczęściej wybieranych owoców morza. Wszystko za sprawą nie tylko ich delikatnego smaku, ale i wielu właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim są one niskokaloryczne i mają niską zawartość tłuszczu. Co więcej, ten rodzaj owoców morza jest doskonałym źródłem białka. Skorupiaki zawierają aż 18,1 g białka na 100 g.

Ich rosnąca popularność wynika również z tego, że dostaniemy je praktycznie w każdym większym markecie. Dlatego teraz nie pozostaje nam nic innego, jak przedstawić Wam przepis na krewetki, tak smaczne, jakich jeszcze nie jedliście.

Jak zrobić krewetki w cieście?

Krewetki z naszego przepisu to doskonała propozycja zarówno na wieczorną przekąskę we dwoje, jak i na tzw. finger foods, które podasz, organizując domówkę dla najbliższych. Możesz zaserwować je same, jak i z domowym sosem czosnkowym. Gwarantujemy, że w obu wersjach będą smakować wyśmienicie. Poniżej znajdziesz przepis na krewetki w cieście.

Składniki: 

  • 250 g krewetek
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka lub chilli (wedle uznania)
  • 5-6 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Krewetki myjemy i obieramy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz dodajemy przyprawy. Całość mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią olej. We wcześniej przygotowanym cieście namaczamy krewetki i smażymy je na rozgrzanym oleju około 5 minut, do momentu aż się zarumienią. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej