PrzepisKrewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii to wyjątkowe danie, którego nie możesz przegapić. Nie dość, że obłędnie smakuje, to jeszcze jego przygotowanie jest jednocześnie bardzo proste i mega ekscytujące! Takie mieszanki lubimy najbardziej ?

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym na makaronie z cukinii
Pyszności

30.12.2019 | aktual.: 09.09.2020 10:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To jednak nie koniec dobrych wieści. Naszym zdaniem wystrzałowy posiłek świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej kolacji. Dlatego jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym, trafiłaś w odpowiednie miejsce.

Krewetkom w naszym przepisie towarzyszy makaron z cukinii. Przygotowaliśmy go przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki:

  1. 300 g krewetki
  2. 3 łyżki olej sezamowy
  3. 2 szt. ząbki czosnku
  4. 1 łyżka cukier
  5. 1/2 łyżeczki płatki chili
  6. 2 łyżki sos sojowy
  7. 1/2 szt. limonka sok
  8. 1 szt. cukinia
  9. 2 łyżki sezam
  10. 40 ml spirytus

Sposób przygotowania:

1. Na początku przygotuj marynatę z krewetkami. W tym celu połącz w misce: krewetki, olej sezamowy, ząbki czosnku, cukier, płatki chili, sos sojowy i sok z limonki. Odstaw miskę na 20 minut.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii. W tym celu wykorzystaliśmy zoodler marki Philips.

Obraz

3. Krewetki umieść na patelni i smaż je przez 3-4 minuty. Podczas smażenia dodaj również spirytus i flambiruj. Dzięki czemu pozbędziesz się rtęci z krewetek.

Obraz

4. Do krewetek dodaj wcześniej przygotowany makaron z cukinii. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Po kilku minutach pyszne danie jest gotowe do podania! Możesz udekorować je dodatkowo sezamem.

Obraz