Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd

Krojenie sałaty nożem to czynność, która potrafi wzbudzić wiele kontrowersji. Niektórzy twierdzą, że sałatę powinniśmy rwać palcami. Inni zaś uważają, że należy użyć do tego specjalnego noża. Co zatem robić? Na pewno popełniałeś ten błąd.

Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. PixabayKroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay

Sałata to niepozorne, ale jakże odżywcze warzywo. Warto więc włączyć ją do codziennej diety. Świetnie smakuje jako dodatek do mięs, ale też jako składnik kanapki. Na rynku znajdziemy kilka różnych rodzajów sałaty, które nieco różnią się od siebie. Wszystkie są jednak bogate w kwas foliowy oraz błonnik, a także szereg witamin. Zawiera też silne przeciwutleniacze, wzmacnia układ nerwowy, odkwasza, poprawia trawienie, a także poprawia odporność.

Kroisz sałatę takim nożem? Robisz to źle

Z pewnością większość z nas kroi sałatę nożem ze stali. Niewielu jednak wie, że stal w kontakcie z liśćmi sałaty lodowej, sałaty rzymskiej czy kapusty pekińskiej, powoduje utlenianie zawartych w nich witamin.

Co więcej, użycie takiego noża ma również ogromny wpływ na smak. Przez stal liście sałaty mogą stać się gorzkie. Czym zatem zastąpić nóż ze stali? Świetnie sprawdzą się szeroko dostępne noże plastikowe bądź miski do krojenia sałaty. Można jednak postawić na o wiele łatwiejszy i tańszy sposób. Rwanie sałaty palcami będzie równie skuteczne.

Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay
Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay

Jak szybko wysuszyć sałatę? Te sposoby są niezwykle skuteczne

Przygotowywanie sałaty jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Kolejną kłopotliwą kwestią jest skuteczne wysuszenie sałaty. Podpowiadamy jednak, w jaki sposób możemy pozbyć się nadmiaru wody.

Świetnie sprawdzi się odcedzanie durszlakiem, jednak może być to nieco czasochłonne. Jeśli nie mamy czasu, to nieco lepszym sposobem jest rolowanie sałaty w ścierkę. Wówczas należy delikatnie naciskać ścierkę z zawartością, by nie uszkodzić delikatnych liści warzywa. Kiedy zdejmiemy ściereczkę, liście sałaty będą odciśnięte i niemal całkowicie pozbawione wody.

Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay
Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀