Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd

Krojenie sałaty nożem to czynność, która potrafi wzbudzić wiele kontrowersji. Niektórzy twierdzą, że sałatę powinniśmy rwać palcami. Inni zaś uważają, że należy użyć do tego specjalnego noża. Co zatem robić? Na pewno popełniałeś ten błąd.

Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. PixabayKroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay

Sałata to niepozorne, ale jakże odżywcze warzywo. Warto więc włączyć ją do codziennej diety. Świetnie smakuje jako dodatek do mięs, ale też jako składnik kanapki. Na rynku znajdziemy kilka różnych rodzajów sałaty, które nieco różnią się od siebie. Wszystkie są jednak bogate w kwas foliowy oraz błonnik, a także szereg witamin. Zawiera też silne przeciwutleniacze, wzmacnia układ nerwowy, odkwasza, poprawia trawienie, a także poprawia odporność.

Kroisz sałatę takim nożem? Robisz to źle

Z pewnością większość z nas kroi sałatę nożem ze stali. Niewielu jednak wie, że stal w kontakcie z liśćmi sałaty lodowej, sałaty rzymskiej czy kapusty pekińskiej, powoduje utlenianie zawartych w nich witamin.

Co więcej, użycie takiego noża ma również ogromny wpływ na smak. Przez stal liście sałaty mogą stać się gorzkie. Czym zatem zastąpić nóż ze stali? Świetnie sprawdzą się szeroko dostępne noże plastikowe bądź miski do krojenia sałaty. Można jednak postawić na o wiele łatwiejszy i tańszy sposób. Rwanie sałaty palcami będzie równie skuteczne.

Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay
Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay

Jak szybko wysuszyć sałatę? Te sposoby są niezwykle skuteczne

Przygotowywanie sałaty jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Kolejną kłopotliwą kwestią jest skuteczne wysuszenie sałaty. Podpowiadamy jednak, w jaki sposób możemy pozbyć się nadmiaru wody.

Świetnie sprawdzi się odcedzanie durszlakiem, jednak może być to nieco czasochłonne. Jeśli nie mamy czasu, to nieco lepszym sposobem jest rolowanie sałaty w ścierkę. Wówczas należy delikatnie naciskać ścierkę z zawartością, by nie uszkodzić delikatnych liści warzywa. Kiedy zdejmiemy ściereczkę, liście sałaty będą odciśnięte i niemal całkowicie pozbawione wody.

Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay
Kroisz sałatę takim nożem? Wiele osób popełnia ten błąd . Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione