Kroję na kawałki i zanurzam w pikantnej marynacie. Z grilla smakuje tak, że skusi nawet mięsożerców

Halloumi, ser o wyjątkowych właściwościach, zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Jego unikalny smak i bogactwo składników odżywczych czynią go idealnym wyborem dla miłośników zdrowego odżywiania.

Pikantne halloumiPikantne halloumi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Halloumi to półtwardy ser pochodzący z Cypru, który zyskał uznanie na całym świecie. Tradycyjnie wytwarzany z mleka owczego, koziego i krowiego, charakteryzuje się lekko słonawym smakiem i sprężystą teksturą. Dzięki temu jest idealnym składnikiem do smażenia, grillowania i pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Dlaczego warto jeść halloumi?

Halloumi to prawdziwa bomba białkowa – w 100 gramach znajdziemy około 20 g białka. Do tego dostarcza wapnia, cynku, witaminy A i witamin z grupy B. Dzięki swojej strukturze długo syci i świetnie sprawdza się w diecie wegetariańskiej jako zamiennik mięsa. Należy jednak pamiętać, że zawiera sporo soli i tłuszczu, więc warto traktować go jako dodatek – najlepiej w towarzystwie warzyw lub lekkich sałatek. Jego największą zaletą jest odporność na wysokie temperatury – nie topi się, tylko przyjemnie rumieni i zyskuje lekko chrupiącą skórkę.

Przepis na pikantne halloumi z patelni lub grilla

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g sera halloumi,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki chili w proszku,
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
  • sok z połowy limonki,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do podania.

Przygotowanie:

  1. Pokrój halloumi na plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę, chili, paprykę, czosnek i sok z limonki. Zanurz plastry sera w marynacie i odstaw na 10-15 minut.
  3. Rozgrzej patelnię grillową lub grill. Smaż ser po 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote paski.
  4. Podawaj na ciepło, posypany zieleniną, z pieczoną papryką, sałatką z ogórka lub w picie z hummusem.

Halloumi świetnie wpisuje się w nowoczesne, sezonowe gotowanie. Można z niego wyczarować szybki lunch, lekką kolację albo efektowne danie na letnią imprezę. Wystarczy odrobina przypraw i gorąca patelnia, by Cypr zamieszkał na twoim talerzu.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy