Kroję na kawałki i zanurzam w pikantnej marynacie. Z grilla smakuje tak, że skusi nawet mięsożerców

Halloumi, ser o wyjątkowych właściwościach, zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Jego unikalny smak i bogactwo składników odżywczych czynią go idealnym wyborem dla miłośników zdrowego odżywiania.

Pikantne halloumiPikantne halloumi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Halloumi to półtwardy ser pochodzący z Cypru, który zyskał uznanie na całym świecie. Tradycyjnie wytwarzany z mleka owczego, koziego i krowiego, charakteryzuje się lekko słonawym smakiem i sprężystą teksturą. Dzięki temu jest idealnym składnikiem do smażenia, grillowania i pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Dlaczego warto jeść halloumi?

Halloumi to prawdziwa bomba białkowa – w 100 gramach znajdziemy około 20 g białka. Do tego dostarcza wapnia, cynku, witaminy A i witamin z grupy B. Dzięki swojej strukturze długo syci i świetnie sprawdza się w diecie wegetariańskiej jako zamiennik mięsa. Należy jednak pamiętać, że zawiera sporo soli i tłuszczu, więc warto traktować go jako dodatek – najlepiej w towarzystwie warzyw lub lekkich sałatek. Jego największą zaletą jest odporność na wysokie temperatury – nie topi się, tylko przyjemnie rumieni i zyskuje lekko chrupiącą skórkę.

Przepis na pikantne halloumi z patelni lub grilla

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g sera halloumi,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki chili w proszku,
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
  • sok z połowy limonki,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do podania.

Przygotowanie:

  1. Pokrój halloumi na plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę, chili, paprykę, czosnek i sok z limonki. Zanurz plastry sera w marynacie i odstaw na 10-15 minut.
  3. Rozgrzej patelnię grillową lub grill. Smaż ser po 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote paski.
  4. Podawaj na ciepło, posypany zieleniną, z pieczoną papryką, sałatką z ogórka lub w picie z hummusem.

Halloumi świetnie wpisuje się w nowoczesne, sezonowe gotowanie. Można z niego wyczarować szybki lunch, lekką kolację albo efektowne danie na letnią imprezę. Wystarczy odrobina przypraw i gorąca patelnia, by Cypr zamieszkał na twoim talerzu.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀