PrzepisWrzuć je do farszu, a więcej nie wrócisz do klasycznych krokietów. Z barszczem są obłędne

Wrzuć je do farszu, a więcej nie wrócisz do klasycznych krokietów. Z barszczem są obłędne

Krokiety ze świeżymi grzybami - Pyszności; Foto: Canva, screen z: youtube.com, konto Henia Foks
Krokiety ze świeżymi grzybami - Pyszności; Foto: Canva, screen z: youtube.com, konto Henia Foks
19.10.2022 10:53

Przepisów na krokiety z grzybami jest wiele, a spora część z nich zakłada użycie mrożonych lub suszonych grzybów. Teraz jednak, przy okazji jesieni, warto poznać taki przepis, który zakłada użycie świeżych grzybów prosto z lasu. Zastosuj go i zaskocz rodzinę pachnącym, leśnym obiadem!

Jesień to czas masowych grzybobrań. Niektórzy porównują zbieranie grzybów z patrzeniem na akwarium pełne rybek, bo jest to zajęcie, które sprawia, że relaksujemy się i zapominamy o problemach. Ucieczka od miasta i pójście do lasu na grzyby to coś, co polecamy każdemu, komu potrzebne jest oczyszczenie głowy ze zbędnych myśli.

Krokiety ze świeżymi grzybami - Pyszności; Foto: Pexels
Krokiety ze świeżymi grzybami - Pyszności; Foto: Pexels

Na koniec grzybobrania pojawia się pytanie: co zrobić z zebranymi skarbami? Niektórzy wędkujący wypuszczają ryby z powrotem do wody, ale przecież nie polecimy nikomu wyrzucenia zebranych grzybów. Można z nich za to zrobić pyszne krokiety według przepisu poniżej.

Przepis na krokiety ze świeżymi grzybami

Składniki:

  • Pół kilo świeżych grzybów, np. podgrzybków lub prawdziwków.
  • 2 cebule
  • masło
  • sól, pieprz
  • Pół kilo mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 5 jajek
  • olej
  • bułka tarta
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Farsz:

Grzyby oczyść, umyj i pokrój w kostkę. To samo zrób z cebulą. Zeszklij cebulę na maśle i dodaj grzyby. Smaż na małym ogniu przez 15-20 minut. Dopraw szczyptą soli i pieprzu i odstaw do ostudzenia.

Krokiety ze świeżymi grzybami - Pyszności; Foto: Pexels
Krokiety ze świeżymi grzybami - Pyszności; Foto: Pexels

Ciasto:

Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj 2 jajka, mleko, wodę, łyżkę oleju i szczyptę soli. Dokładnie zmiksuj całość, tak, by nie zostały grudy. Z ciasta usmaż cienkie naleśniki i odłóż do ostudzenia.

Krokiety:

Na środek każdego naleśnika wyłóż farsz. Koniec naleśnika złóż do środka. Następnie zawiń boki i zwiń całość w krokiety. Rozbełtaj 3 jajka i dopraw je solą i pieprzem. Zamocz w nich złożone naleśniki, po czym obtaczaj w bułce tartej. Usmaż na maśle lub oleju do lekkiego zarumienienia.

Skoro już o takich pysznościach mowa, sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube. Będziesz zachwycona!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także