Królewskie ciasteczka świąteczne

Tym razem mamy dla Was wyjątkowy przepis, bo prosto z pałacu Buckingham. Królewskie ciasteczka świąteczne już niebawem mogą pojawić się i na Waszych stołach ?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu pasty z kandyzowanej skórki pomarańczy pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips 

Składniki:

  1. 85 g białka
  2. 360 g cukier puder
  3. 20 g sok z cytryny
  4. 120 g kandyzowana skórka z pomarańczy zblendowana z wodą
  5. 300 g mielone migdały
  6. 12 g mielony cynamon
  7. 1/4 łyżeczki mielone goździki
  8. 1/2 szt. cytryna skórka starta na tarce

Sposób przygotowania:

1. Cały proces ropocznij od zblendowania kandyzowanej skórki z pomarańczy z wodą (2-3 łyżeki). Blenduj do chwili, aż mieszanka zamieni się w pastę.

Obrazek

2. Czas przygotować bezę. W tym celu zmiksuj ze sobą cukier puder, białka i sok z cytryny.

Obrazek

3. Przełóż 1/3 mieszanki do osobnej miski i zachowaj na później.

Obrazek

4. Do dużej miski dodaj jeszcze zmielone: migdały, cynamon i goździki. Nie zapomnij także o skórce z cytryny.

Obrazek

5. Połącz wszystkie składniki przy pomocy specjalnych końcówek do wyrabiania ciasta.

Obrazek

6. Ułóż powstałe ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj. Na wierzchu rozprowadź i wygładź wcześniej odłożoną bezę. Wstaw ciasto do lodówki (minimum na 60 minut).

Obrazek

7. Teraz powycinaj wybrane kształty. Gotowe ciastka umieść na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 12 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program urządzenia "tylko dół").

Obrazek

8. Ostudzone ciastka udekoruj według własnych preferencji. My postawiliśmy na kolorowe i błyszczące kombinacje. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko