Klasyk w postaci kruchych ciasteczek w połączeniu z kremową polewą czekoladową to prawdziwe mistrzostwo. Tu nic nie trzeba zmieniać, ani ulepszać. Kluczem do sukcesu w przypadku perfekcyjnej konsystencji polewy jest dodanie do miksu czekolad śmietanki. Lista składników czeka poniżej. Dokładny instruktaż na wykonanie domowych wypieków znajdziesz w wideo.
Składniki na kruche ciasteczka:
- 90 g miękkiego masła,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 3 łyżki mleka.
Polewa czekoladowa:
- 90 g gorzkiej czekolady,
- 90 g mlecznej czekolady,
- 50 ml podgrzanej śmietanki 30 proc.
O czym warto pamiętać:
- Aby ciasteczka wyszły idealnie kruche, skup się w pierwszej kolejności na składnikach. Do ucierania użyj miękkiego masła.
- Zamiast krystalicznego cukru, do tego przepisu wykorzystaj cukier puder. To właśnie dzięki temu składnikowi ciasteczka po upieczeniu będą delikatne.
- Wpływ na kruchość ciasteczek ma również rodzaj mąki. Najlepiej użyć mąki tortowej, która zawiera mniej glutenu. Pamiętaj, aby składników nie wyrabiać ze sobą zbyt długo. Takie działanie sprzyja rozwojowi glutenu, a tego chcemy uniknąć.
- Do nadania ciasteczkom ciekawych kształtów potrzebny jest rękaw cukierniczy. Z racji, że masa na ciasteczka jest dość gęsta, spokojnie możesz użyć końcówki z szerszą końcówką.
- Aby wypełnienie rękawa poszło szybko i sprawnie, włóż go do wysokiej szklanki i wywiń końcówki na zewnątrz szkła. Ciasto przeniesiesz przy pomocy dwóch łyżek.
- Ciasteczka po uformowaniu piecz przez 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Jeśli zależy ci na efekcie gęstej oraz aksamitnej polewy, połącz kawałki gorzkiej i mlecznej czekolady z podgrzaną śmietanką.
- Zanurz połowę ciasteczka w czekoladowej polewie i gotowe. Smacznego!