Które mięso mielone jest najzdrowsze? Wiele osób wciąż nie wie, jakie wybrać

Mięso mielone w polskich domach gości bardzo często. Jest składnikiem kotletów, zapiekanek czy sosu do makaronu spaghetti. W sklepach można wybierać i przebierać w rodzajach. Jaki będzie najlepszy?

Jak wybrać najlepsze mięso mielone?Jak wybrać najlepsze mięso mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wybór mięsa mielonego może być wyzwaniem. Nie brakuje wieprzowiny w różnych formach (na przykład z szynki czy łopatki), kusi również wołowina, a osoby na diecie spoglądają w kierunku indyka oraz kurczaka. Nie każdy rodzaj nadaje się jednak do wszystkiego. Mięso mielone najlepiej dobrać do danej potrawy. I tak właśnie wołowina będzie najlepsza do burgerów, wieprzowo-wołowe idealnie sprawdzi się w kotletach mielonych, a mielone piersi z kurczaka warto zamienić w lekkie klopsiki. To, które z mięs jest najzdrowsze, nie jest tak prostym pytaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Jakie jest najzdrowsze mięso mielone?

Zależy to od kilku czynników, przede wszystkim od zawartości tłuszczupochodzenia mięsa. Generalnie, im mniej tłuszczu, tym mięso jest zdrowsze w kontekście kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Najkorzystniej wypada wtedy pierś z indyka lub kurczaka bez skóry. Mięso drobiowe jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Jest zazwyczaj bardzo dobrze tolerowane przez układ pokarmowy, co jest korzystne dla osób starszych czy z wrażliwym żołądkiem.

Dobrym wyborem, chociaż mało popularnym, jest też cielęcina. Uważana za jedno z najchudszych mięs czerwonych, zbliżona pod względem wartości odżywczych do drobiu. Na wołowinę skusić się powinny osoby, które borykają się z anemią. Jest ona jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego żelaza.

Mięso mielone
Mięso mielone © Adobe Stock | Alexey Pevnev

Słabiej pod kątem zdrowotnym wypada wieprzowina. Może zawierać znaczną ilość tłuszczu nasyconego, co zwiększa kaloryczność i może być niekorzystne dla układu krążenia. Choć zawiera witaminy z grupy B, profil kwasów tłuszczowych wieprzowiny jest zazwyczaj mniej korzystny niż w drobiu czy niektórych chudych kawałkach wołowiny. Jeśli decydujesz się na wieprzowinę, wybieraj chude kawałki, takie jak polędwiczka wieprzowa lub mielone z szynki czy schabu, które mają znacznie mniej tłuszczu niż np. mielone z boczku.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na jakiś czas sięgać po ulubione mielone. Warto jednak wieprzowinę zastąpić czasem drobiem.

Najgorsze mięso mielone

W przypadku tego, jakie mięso wypada najgorzej, wątpliwości nie ma żadnych. Jest to mielone garmażeryjne. Za atrakcyjną ceną idzie też kiepska jakość. Aby obniżyć koszty produkcji i poprawić soczystość, producenci często wykorzystują tłuste kawałki mięsa, co skutkuje wysoką zawartością tłuszczu w produkcie końcowym. Nie jest też jasne, z jakiej części pochodzą. Na dodatek na liście składników trafić można również na wodę, sól, wzmacniacze smaku czy też białko roślinne, które ma pełnić rolę taniego wypełniacza.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą