Które mięso mielone jest najzdrowsze? Wiele osób wciąż nie wie, jakie wybrać

Mięso mielone w polskich domach gości bardzo często. Jest składnikiem kotletów, zapiekanek czy sosu do makaronu spaghetti. W sklepach można wybierać i przebierać w rodzajach. Jaki będzie najlepszy?

Jak wybrać najlepsze mięso mielone?Jak wybrać najlepsze mięso mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wybór mięsa mielonego może być wyzwaniem. Nie brakuje wieprzowiny w różnych formach (na przykład z szynki czy łopatki), kusi również wołowina, a osoby na diecie spoglądają w kierunku indyka oraz kurczaka. Nie każdy rodzaj nadaje się jednak do wszystkiego. Mięso mielone najlepiej dobrać do danej potrawy. I tak właśnie wołowina będzie najlepsza do burgerów, wieprzowo-wołowe idealnie sprawdzi się w kotletach mielonych, a mielone piersi z kurczaka warto zamienić w lekkie klopsiki. To, które z mięs jest najzdrowsze, nie jest tak prostym pytaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Jakie jest najzdrowsze mięso mielone?

Zależy to od kilku czynników, przede wszystkim od zawartości tłuszczupochodzenia mięsa. Generalnie, im mniej tłuszczu, tym mięso jest zdrowsze w kontekście kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Najkorzystniej wypada wtedy pierś z indyka lub kurczaka bez skóry. Mięso drobiowe jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Jest zazwyczaj bardzo dobrze tolerowane przez układ pokarmowy, co jest korzystne dla osób starszych czy z wrażliwym żołądkiem.

Dobrym wyborem, chociaż mało popularnym, jest też cielęcina. Uważana za jedno z najchudszych mięs czerwonych, zbliżona pod względem wartości odżywczych do drobiu. Na wołowinę skusić się powinny osoby, które borykają się z anemią. Jest ona jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego żelaza.

Mięso mielone
Mięso mielone © Adobe Stock | Alexey Pevnev

Słabiej pod kątem zdrowotnym wypada wieprzowina. Może zawierać znaczną ilość tłuszczu nasyconego, co zwiększa kaloryczność i może być niekorzystne dla układu krążenia. Choć zawiera witaminy z grupy B, profil kwasów tłuszczowych wieprzowiny jest zazwyczaj mniej korzystny niż w drobiu czy niektórych chudych kawałkach wołowiny. Jeśli decydujesz się na wieprzowinę, wybieraj chude kawałki, takie jak polędwiczka wieprzowa lub mielone z szynki czy schabu, które mają znacznie mniej tłuszczu niż np. mielone z boczku.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na jakiś czas sięgać po ulubione mielone. Warto jednak wieprzowinę zastąpić czasem drobiem.

Najgorsze mięso mielone

W przypadku tego, jakie mięso wypada najgorzej, wątpliwości nie ma żadnych. Jest to mielone garmażeryjne. Za atrakcyjną ceną idzie też kiepska jakość. Aby obniżyć koszty produkcji i poprawić soczystość, producenci często wykorzystują tłuste kawałki mięsa, co skutkuje wysoką zawartością tłuszczu w produkcie końcowym. Nie jest też jasne, z jakiej części pochodzą. Na dodatek na liście składników trafić można również na wodę, sól, wzmacniacze smaku czy też białko roślinne, które ma pełnić rolę taniego wypełniacza.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯