Które mięso mielone jest najzdrowsze? Wiele osób wciąż nie wie, jakie wybrać
Mięso mielone w polskich domach gości bardzo często. Jest składnikiem kotletów, zapiekanek czy sosu do makaronu spaghetti. W sklepach można wybierać i przebierać w rodzajach. Jaki będzie najlepszy?
Wybór mięsa mielonego może być wyzwaniem. Nie brakuje wieprzowiny w różnych formach (na przykład z szynki czy łopatki), kusi również wołowina, a osoby na diecie spoglądają w kierunku indyka oraz kurczaka. Nie każdy rodzaj nadaje się jednak do wszystkiego. Mięso mielone najlepiej dobrać do danej potrawy. I tak właśnie wołowina będzie najlepsza do burgerów, wieprzowo-wołowe idealnie sprawdzi się w kotletach mielonych, a mielone piersi z kurczaka warto zamienić w lekkie klopsiki. To, które z mięs jest najzdrowsze, nie jest tak prostym pytaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Jakie jest najzdrowsze mięso mielone?
Zależy to od kilku czynników, przede wszystkim od zawartości tłuszczu i pochodzenia mięsa. Generalnie, im mniej tłuszczu, tym mięso jest zdrowsze w kontekście kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Najkorzystniej wypada wtedy pierś z indyka lub kurczaka bez skóry. Mięso drobiowe jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Jest zazwyczaj bardzo dobrze tolerowane przez układ pokarmowy, co jest korzystne dla osób starszych czy z wrażliwym żołądkiem.
Dobrym wyborem, chociaż mało popularnym, jest też cielęcina. Uważana za jedno z najchudszych mięs czerwonych, zbliżona pod względem wartości odżywczych do drobiu. Na wołowinę skusić się powinny osoby, które borykają się z anemią. Jest ona jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego żelaza.
Słabiej pod kątem zdrowotnym wypada wieprzowina. Może zawierać znaczną ilość tłuszczu nasyconego, co zwiększa kaloryczność i może być niekorzystne dla układu krążenia. Choć zawiera witaminy z grupy B, profil kwasów tłuszczowych wieprzowiny jest zazwyczaj mniej korzystny niż w drobiu czy niektórych chudych kawałkach wołowiny. Jeśli decydujesz się na wieprzowinę, wybieraj chude kawałki, takie jak polędwiczka wieprzowa lub mielone z szynki czy schabu, które mają znacznie mniej tłuszczu niż np. mielone z boczku.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na jakiś czas sięgać po ulubione mielone. Warto jednak wieprzowinę zastąpić czasem drobiem.
Najgorsze mięso mielone
W przypadku tego, jakie mięso wypada najgorzej, wątpliwości nie ma żadnych. Jest to mielone garmażeryjne. Za atrakcyjną ceną idzie też kiepska jakość. Aby obniżyć koszty produkcji i poprawić soczystość, producenci często wykorzystują tłuste kawałki mięsa, co skutkuje wysoką zawartością tłuszczu w produkcie końcowym. Nie jest też jasne, z jakiej części pochodzą. Na dodatek na liście składników trafić można również na wodę, sól, wzmacniacze smaku czy też białko roślinne, które ma pełnić rolę taniego wypełniacza.