Który banan ze zdjęcia jest najzdrowszy? Specjaliści nie mają cienia wątpliwości

Który banan na zdjęciu jest dla nas najzdrowszy i warto wybrać go w sklepie? Banany zielone czy dojrzałe- znamy odpowiedź!

Obrazek
Ewa

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Przeciętny Polak zjada rocznie 7 kg! Swoją popularnością ustępują jedynie jabłkom. Jak wybrać idealny owoc w sklepie i na jaki stopień dojrzewania najlepiej jest postawić?

Banany w sklepie

Głównymi producentami tych owoców na świecie są Chiny, Indie, Filipiny, Uganda, Brazylia oraz Ekwador. Na świecie istnieje ponad tysiąc różnych odmian, ale my zjadamy głównie jedną: banana zwyczajnego. Firmy, które zajmują się eksportem bananów są warte miliardy i od lat zbijają fortunę. Banan, który nie spełni surowych norm narzuconych przez Unię Europejską (m. in. 14 cm długości) nie trafi do kartonów, ale na śmietnik.

Obrazek
Który banan jest najzdrowszy- Pyszności

Owoc pełen zdrowia

Banany są owocami bogatymi w potas. Dzięki temu powinny zajadać je osoby, które zmagają się m.in. ze skurczami mięśni. Potas zapobiega również odkładaniu się kamieni w nerkach. Najnowsze badania wykazują, że regularne spożywanie bananów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej nerek aż o 40%. Owoce te mają niską ilością tłuszczów i dużą ilością błonnika, który wspomaga wchłanianie cukrów. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów dają nam uczucie sytości.

Banany zawierają także fitosterole, które zapobiegają miażdżycy. Warto sięgać po ten owoc i włączyć go do swojej diety.

Który banan jest najzdrowszy?

W sklepach można znaleźć banany na różnych etapach dojrzewania. Niektóre są zielone, inne apetycznie się zażółciły, a kolejne mają już ciemne plamki. Jeśli zastanawiasz się, które z nich będą najzdrowsze- znamy odpowiedź!

Który banan jest najzdrowszy?- Pyszności
Który banan jest najzdrowszy?- Pyszności

Banany w różnych stopniach dojrzałości różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem i właściwościami. O ile smak to kwestia indywidualnych upodobań, o tyle jedne z nich mają zdrowotną przewagę.

Dojrzałe banany zawierają dużą porcję antyoksydantów. Dzięki temu mają właściwości antynowotworowe. Banany kompletnie żółte i z czarnymi kropkami, wydzielają substancję zwaną TNF (czynnik martwicy nowotworu), która jest w stanie zwalczyć złośliwe komórki. Dodatkowo, kilkukrotnie lepiej działają na układ odpornościowy.

Dla osób cierpiących na cukrzycę lub tych, którzy muszą unikać wysokiego stężenia cukru we krwi, polecane są jednak okazy zielone, jeszcze nie w pełni dojrzałe. Oczywiście- jeśli lekarz prowadzący wyraża zgodę na wprowadzenie tych owoców do diety.

Szukasz inspiracji na przepis z bananami w roli głównej? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil