Który banan ze zdjęcia jest najzdrowszy? Specjaliści nie mają cienia wątpliwości
15.10.2022 16:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Który banan na zdjęciu jest dla nas najzdrowszy i warto wybrać go w sklepie? Banany zielone czy dojrzałe- znamy odpowiedź!
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Przeciętny Polak zjada rocznie 7 kg! Swoją popularnością ustępują jedynie jabłkom. Jak wybrać idealny owoc w sklepie i na jaki stopień dojrzewania najlepiej jest postawić?
Banany w sklepie
Głównymi producentami tych owoców na świecie są Chiny, Indie, Filipiny, Uganda, Brazylia oraz Ekwador. Na świecie istnieje ponad tysiąc różnych odmian, ale my zjadamy głównie jedną: banana zwyczajnego. Firmy, które zajmują się eksportem bananów są warte miliardy i od lat zbijają fortunę. Banan, który nie spełni surowych norm narzuconych przez Unię Europejską (m. in. 14 cm długości) nie trafi do kartonów, ale na śmietnik.
Owoc pełen zdrowia
Banany są owocami bogatymi w potas. Dzięki temu powinny zajadać je osoby, które zmagają się m.in. ze skurczami mięśni. Potas zapobiega również odkładaniu się kamieni w nerkach. Najnowsze badania wykazują, że regularne spożywanie bananów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej nerek aż o 40%. Owoce te mają niską ilością tłuszczów i dużą ilością błonnika, który wspomaga wchłanianie cukrów. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów dają nam uczucie sytości.
Banany zawierają także fitosterole, które zapobiegają miażdżycy. Warto sięgać po ten owoc i włączyć go do swojej diety.
Który banan jest najzdrowszy?
W sklepach można znaleźć banany na różnych etapach dojrzewania. Niektóre są zielone, inne apetycznie się zażółciły, a kolejne mają już ciemne plamki. Jeśli zastanawiasz się, które z nich będą najzdrowsze- znamy odpowiedź!
Banany w różnych stopniach dojrzałości różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem i właściwościami. O ile smak to kwestia indywidualnych upodobań, o tyle jedne z nich mają zdrowotną przewagę.
Dojrzałe banany zawierają dużą porcję antyoksydantów. Dzięki temu mają właściwości antynowotworowe. Banany kompletnie żółte i z czarnymi kropkami, wydzielają substancję zwaną TNF (czynnik martwicy nowotworu), która jest w stanie zwalczyć złośliwe komórki. Dodatkowo, kilkukrotnie lepiej działają na układ odpornościowy.
Dla osób cierpiących na cukrzycę lub tych, którzy muszą unikać wysokiego stężenia cukru we krwi, polecane są jednak okazy zielone, jeszcze nie w pełni dojrzałe. Oczywiście- jeśli lekarz prowadzący wyraża zgodę na wprowadzenie tych owoców do diety.
Szukasz inspiracji na przepis z bananami w roli głównej? Zerknij na nasz kanał na YouTube