Te barszcze ze sklepu zostały sprawdzone przez Katarzynę Bosacką. Oceniła składy i wybrała najlepszy
Jeśli nie zdążyłaś zrobić własnego zakwasu z buraków na barszcz, nie wszystko jest stracone. Rynek przewidział takie sytuacje i w każdym supermarkecie czeka prawdziwy wachlarz barszczy do kupienia. Który barszcz czerwony wybrać? Podsumowanie sklepowych ofert zrobiła Katarzyna Bosacka.
Ekologia i zdrowe odżywianie to konik Katarzyny Bosackiej. To sprawia, że w kwestii wyboru kupnego barszczu czerwonego, można jej zaufać. Dziennikarka na swoim profilu na Instagramie dokonała porównania dostępnych produktów. Jednak jak sama mówi, trzeba pamiętać, że nie ma to, jak samodzielnie zrobiony zakwas.
Problem pojawia się wtedy, kiedy nie mieliśmy czasu go zrobić. Wigilia bez barszczu jakoś nam się nie widzi, a więc pozostaje ratować się tym, co sklep oferuje. I jak się nie ma, co się lubi, to się lubi co się ma.
Barszcz czerwony z kartonu, butelki czy proszku?
Na to pytanie również nie musimy szukać odpowiedzi gdzieś w odmętach Internetu. Jak na tacy dała nam ją sama Katarzyna Bosacka.
Dziennikarka informuje również o tym, czym kierować się podczas zakupu barszczu w sklepie.
Najlepszymi wartościami, jeśli chodzi o procentowy udział buraków kiszonych w produkcie, mogą pochwalić się barszcze w kartonie. Jednak Bosacka przestrzega, by zawsze czytać skład. Niektóre mają nawet 14 łyżeczek cukru w 1 litrze.
A co z barszczem w proszku? Lepiej uważać.
Który barszcz czerwony wybrać w sklepie?
Przechodzimy więc do najważniejszego, czyli podsumowania Bosackiej ofert sklepowych. Ponieważ zestawienie dziennikarki jest dosyć długie, przedstawimy trzy najlepsze i jeden zdecydowanie najgorszy możliwy wybór.
Najlepsze:
Barszcz czerwony Auchan - 99% soku z czerwonych kiszonych buraków. Do tego tylko seler i czosnek.
Barszcz Czerwony Alina - 55% soku z buraków kwaszonych, czosnek i naturalne przyprawy. Nieźle!
Barszcz Czerwony Dawtona - 69% soku z buraków ćwikłowych z zagęszczonego soku. Sok z cytryny, sól, ekstrakty warzywne i grzybowe i olej słonecznikowy.
Najgorszy:
Barszcz czerwony Winiary - 15% koncentratu z soku z buraka, sól, cukier, maltodekstryna, wzmacniacze smaku, tłuszcz palmowy, kwas cytrynowy, aromaty i 0,8% suszonych warzyw. ,,Pycha".
Obejrzyj też ten filmik z przepisem na jabłka w szlafroczkach drożdżowych. Prosto z naszego kanału na YouTube.