Te barszcze ze sklepu zostały sprawdzone przez Katarzynę Bosacką. Oceniła składy i wybrała najlepszy

Jeśli nie zdążyłaś zrobić własnego zakwasu z buraków na barszcz, nie wszystko jest stracone. Rynek przewidział takie sytuacje i w każdym supermarkecie czeka prawdziwy wachlarz barszczy do kupienia. Który barszcz czerwony wybrać? Podsumowanie sklepowych ofert zrobiła Katarzyna Bosacka. 

Który barszcz czerwony?Który barszcz czerwony? - Pyszności; foto: kadr z materiału z filmu na YouTube Majkel oraz Facebook, konto: Dzień Dobry TVN

Ekologia i zdrowe odżywianie to konik Katarzyny Bosackiej. To sprawia, że w kwestii wyboru kupnego barszczu czerwonego, można jej zaufać. Dziennikarka na swoim profilu na Instagramie dokonała porównania dostępnych produktów. Jednak jak sama mówi, trzeba pamiętać, że nie ma to, jak samodzielnie zrobiony zakwas.

Problem pojawia się wtedy, kiedy nie mieliśmy czasu go zrobić. Wigilia bez barszczu jakoś nam się nie widzi, a więc pozostaje ratować się tym, co sklep oferuje. I jak się nie ma, co się lubi, to się lubi co się ma.

Obrazek
Który barszcz czerwony? - Pyszności; foto: Canva

Barszcz czerwony z kartonu, butelki czy proszku?

Na to pytanie również nie musimy szukać odpowiedzi gdzieś w odmętach Internetu. Jak na tacy dała nam ją sama Katarzyna Bosacka.

Czym różni się tak naprawdę barszcz w kartonie od tego w butelce? Ten w kartonie nadaje się do spożycia od razu. Wystarczy wlać go do garnka, podgrzać (nie zagotowywać) i już można jeść. Natomiast ten w butelce jest koncentratem soku z buraków, to oznacza, że trzeba go dodać do wody (albo bulionu) i zagotować.

Dziennikarka informuje również o tym, czym kierować się podczas zakupu barszczu w sklepie.

Wybierajmy ten, który ma w składzie sok z buraków KISZONYCH, co oznacza, że jest to prawdziwy zakwas, który pozwoli nam uzyskać naturalny smak barszczu.

Najlepszymi wartościami, jeśli chodzi o procentowy udział buraków kiszonych w produkcie, mogą pochwalić się barszcze w kartonie. Jednak Bosacka przestrzega, by zawsze czytać skład. Niektóre mają nawet 14 łyżeczek cukru w 1 litrze.

A co z barszczem w proszku? Lepiej uważać.

(...) w nich znajdziemy zazwyczaj znikomą ilość buraka w wersji sproszkowanej, cukier, aromaty, a nawet wzmacniacze smaku.

Który barszcz czerwony wybrać w sklepie?

Obrazek
Który barszcz czerwony? - Pyszności; foto: Canva

Przechodzimy więc do najważniejszego, czyli podsumowania Bosackiej ofert sklepowych. Ponieważ zestawienie dziennikarki jest dosyć długie, przedstawimy trzy najlepsze i jeden zdecydowanie najgorszy możliwy wybór.

Najlepsze:

Barszcz czerwony Auchan - 99% soku z czerwonych kiszonych buraków. Do tego tylko seler i czosnek.

Barszcz Czerwony Alina - 55% soku z buraków kwaszonych, czosnek i naturalne przyprawy. Nieźle!

Barszcz Czerwony Dawtona - 69% soku z buraków ćwikłowych z zagęszczonego soku. Sok z cytryny, sól, ekstrakty warzywne i grzybowe i olej słonecznikowy.

Najgorszy: 

Barszcz czerwony Winiary - 15% koncentratu z soku z buraka, sól, cukier, maltodekstryna, wzmacniacze smaku, tłuszcz palmowy, kwas cytrynowy, aromaty i 0,8% suszonych warzyw. ,,Pycha".

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na jabłka w szlafroczkach drożdżowych. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów