Kukurydziana zupa krem idealna na grudniowe wieczory

Kukurydziana zupa krem to idealna kombinacja smakowa na grudniowe wieczory. Nie tylko jest genialna w smaku, ale też skutecznie nas rozgrzeje. A jak wiadomo w mroźnych miesiącach takie dania są na wagę złota!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3 łyżki masło
  2. 1 szt. cebula
  3. 2 łyżki syrop klonowy
  4. szynka parmeńska do dekoracji
  5. 2-3 szt. zielone papryczki pepperoni
  6. 4-5 szt. ząbki czosnku
  7. 3 łyżki mąka kukurydziana
  8. 1 łyżka kmin rzymski mielony
  9. 1 łyżeczka chili mielone
  10. 500 ml bulion drobiowy
  11. 450 g kukurydza z puszki
  12. 250 ml śmietanka 18%

Sposób przygotowania:

1. W garnku, na roztopionym maśle połącz ze sobą cebulę oraz papryczki pepperoni.

Obrazek

2. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą, kmin rzymski, chili, pieprz czarny i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również: bulionu drobiowego, kukurydzy, śmietanki i syropu klonowego.

Obrazek

4. Zagotuj całość.

Obrazek

5. Gotową mieszankę zblenduj.

Obrazek

6. Kukurydzianą zupę krem możesz podawać z chipsami z szynki parmeńskiej oraz papryczkami pepperoni. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby