WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Weź miskę, wymieszaj kilka składników i uformuj kulki. Zastrzyk energii gwarantowany

Masz supermoce? Przygotowując popularną, naturalną i słodką przekąskę, jaką są kulki mocy, możesz być pewny tego, że moc już na zawsze będzie ci towarzyszyć, podobnie jak twórcom nowego hymnu Męskiego Grania 2023. To niezwykle prosty w przygotowaniu deser, który dodaje sił i energii na cały dzień. Możesz je podać, zamiast słodyczy, swoim dzieciom. Będą zachwycone!

ObrazekKulki mocy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube AllrecipesPL
Karol Wiak

Skąd tak naprawdę wzięła się ta moc w kulkach mocy? Nie znajdziesz tu ani kropli alkoholu, ani kawy. Podstawą tej słodkiej przekąski są przede wszystkim zdrowe daktyle, suszone figi, miękkie rodzynki, suszone morele lub po prostu wszystkie inne składniki, na które akurat masz ochotę w danym momencie. Na ten zdrowy deser powinni się decydować nie tylko sportowcy, ale każdy, kto potrzebuje energii na cały dzień pracy lub nauki w szkole. Kulki mocy to świetna przekąska, którą pokocha cała rodzina. W czym tkwi ich wyjątkowość?

Kulki mocy - przekąska, która doda energii na cały dzień

Dlaczego warto przygotować kulki mocy? Te małe kuleczki pełne są zdrowych składników, które pomogą Ci pokonać zmęczenie i utrzymać odpowiedni poziom energii. Co ważne, możesz użyć dowolnych zdrowych składników - wszystko jest uzależnione od twoich preferencji. Przepis Anny Lewandowskiej na kulki mocy obejmuje popularne daktyle i dość nietypowe składniki. My postanowiliśmy zaprezentować ci ten najpopularniejszy przepis.

Obrazek
Kulki mocy - Pyszności

Spożywając kulki w takim wydaniu, możesz być pewny tego, że moc i energia będą z tobą przez cały dzień. Kulki są idealne jako przekąska pomiędzy posiłkami lub jako dodatkowe źródło energii przed treningiem. Dzięki zdrowym składnikom, takim jak owoce suszone, orzechy, daktyle i nasiona, dostarczają cennych składników odżywczych, błonnika i zdrowych tłuszczy. Pamiętaj, że powyższy przepis to tylko jeden z wielu możliwych wariantów kulek mocy. Możesz eksperymentować z różnymi składnikami i proporcjami, aby stworzyć swoją ulubioną wersję tej energetycznej przekąski.

Przepis na kulki mocy - jak zrobić tę zdrową i energetyczną przekąskę?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kulki mocy, to wiedz, że panuje tu pełna dowolność, jeśli chodzi o wykorzystanie składników. Pamiętaj, by były to tylko i wyłącznie zdrowe produkty. Okazuje się, że można przygotować bardzo smaczny, zdrowy i pełny energii deser, bez wykorzystania ani grama cukru. Zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • szklanka miękkich daktyli bez pestek
  • 2 łyżki nasion chia
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • łyżka oleju kokosowego
  • czubata łyżka masła orzechowego.
Obrazek
Przygotowanie kulek mocy w blenderze - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze i rozdrobnij je na pastę z małymi cząstkami składników.
  2. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, dociśnij masę i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Przechowywanie w lodówce sprawi, że nabiorą odpowiedniej konsystencji i nie będą się kruszyły. Możesz zachwycać się ich wyjątkowym smakiem.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik