Ta surówka z pomidorów i cebuli to prawdziwa klasyka. Dawniej podawano ją do każdego obiadu

Niejednokrotnie zdarza się, że przygotowując wyśmienity obiad, w zupełności nie mamy pomysłu na to, jaką surówkę do niego dodać. Czasem sięgamy po gotowe produkty, innym razem wybieramy coś pracochłonnego. Okazuje się jednak, że najlepsze jest to, co najprostsze. Dlatego też surówka z pomidorami będzie tu najlepszym wyborem. Dlaczego?

ObrazekSurówka z pomidorami - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Henia Foks
Karol Wiak

Surówka z pomidorami - wyjątkowy smak i źródło wszelkich witamin

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepiej smakują polskie pomidory, którymi zajadamy się w sezonie letnim. A jeszcze lepsze są te, które pochodzą z naszego domowego ogródka. Należy pamiętać, że pomidory są niezwykle cennym źródłem witamin C, E, PP, K, witamin z grupy B i beta-karotenu. Oprócz nich dostarczają naszemu organizmowi również magnezu, wapnia, potasu, miedzi i żelaza. Pomidory zawierają w sobie dużo błonnika, który sprzyja diecie. Czy może w związku z tym być lepszy i smaczniejszy dodatek do obiadu niż surówka z pomidorami i cebulą?

Obrazek
Pomidory - Pyszności; Foto Canva.com

Z pewnością nie. Najważniejsze w tym wszystkim jest przede wszystkim to, że tak przygotowana surówka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Doda naszemu obiadowi trochę kolorów. Najważniejsze jest jednak to, że idealnie będzie komponować się z każdym obiadem. I nie ma tu znaczenia, czy jemy kotlety, ryby, czy dania bezmięsne. Przekonaj się, że ta surówka będzie trafnym wyborem!

Jak przygotować surówkę z pomidorami?

Surówka z pomidorami to dodatek do obiadu, który przygotujesz w parę chwil. Oczywiście, podstawę stanowią tu soczyste i najsmaczniejsze pomidory. To one nadają naszej surówce odpowiedniego i wyjątkowego smaku.

Składniki:

      
  • kilka pomidorów dowolnego rodzaju (mogą też być pomidory koktajlowe)
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • cebula.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Krojenie pomidora - Pyszności

Surówka z pomidorami i cebulą zachwyci pod każdym względem. Oczywiście, należy rozpocząć od umycia i pokrojenia pomidorów w poprzek, w krążki. Opcjonalnie, można je sparzyć przed krojeniem i zdjąć skórkę. Kolejny krok to pokrojenie cebuli w cieniutkie plasterki lub w kostkę. Pomidory układamy na talerzu. Na nie dodajemy cebulę, posypujemy solą, pieprzem i cukrem. Pamiętaj, że można nieco urozmaicić ten smaczny dodatek - śmietaną, szczypiorkiem lub posiekanym koperkiem. Nasza surówka jest już gotowa. Smacznego!

Tak przygotowane pomidory będą idealnie komponować się z włoską deską serów i wędlin. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese