Ta surówka z pomidorów i cebuli to prawdziwa klasyka. Dawniej podawano ją do każdego obiadu
30.11.2022 15:29, aktual.: 16.10.2023 10:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niejednokrotnie zdarza się, że przygotowując wyśmienity obiad, w zupełności nie mamy pomysłu na to, jaką surówkę do niego dodać. Czasem sięgamy po gotowe produkty, innym razem wybieramy coś pracochłonnego. Okazuje się jednak, że najlepsze jest to, co najprostsze. Dlatego też surówka z pomidorami będzie tu najlepszym wyborem. Dlaczego?
Surówka z pomidorami - wyjątkowy smak i źródło wszelkich witamin
Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepiej smakują polskie pomidory, którymi zajadamy się w sezonie letnim. A jeszcze lepsze są te, które pochodzą z naszego domowego ogródka. Należy pamiętać, że pomidory są niezwykle cennym źródłem witamin C, E, PP, K, witamin z grupy B i beta-karotenu. Oprócz nich dostarczają naszemu organizmowi również magnezu, wapnia, potasu, miedzi i żelaza. Pomidory zawierają w sobie dużo błonnika, który sprzyja diecie. Czy może w związku z tym być lepszy i smaczniejszy dodatek do obiadu niż surówka z pomidorami i cebulą?
Z pewnością nie. Najważniejsze w tym wszystkim jest przede wszystkim to, że tak przygotowana surówka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Doda naszemu obiadowi trochę kolorów. Najważniejsze jest jednak to, że idealnie będzie komponować się z każdym obiadem. I nie ma tu znaczenia, czy jemy kotlety, ryby, czy dania bezmięsne. Przekonaj się, że ta surówka będzie trafnym wyborem!
Jak przygotować surówkę z pomidorami?
Surówka z pomidorami to dodatek do obiadu, który przygotujesz w parę chwil. Oczywiście, podstawę stanowią tu soczyste i najsmaczniejsze pomidory. To one nadają naszej surówce odpowiedniego i wyjątkowego smaku.
Składniki:
- kilka pomidorów dowolnego rodzaju (mogą też być pomidory koktajlowe)
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
- cebula.
Sposób przygotowania:
Surówka z pomidorami i cebulą zachwyci pod każdym względem. Oczywiście, należy rozpocząć od umycia i pokrojenia pomidorów w poprzek, w krążki. Opcjonalnie, można je sparzyć przed krojeniem i zdjąć skórkę. Kolejny krok to pokrojenie cebuli w cieniutkie plasterki lub w kostkę. Pomidory układamy na talerzu. Na nie dodajemy cebulę, posypujemy solą, pieprzem i cukrem. Pamiętaj, że można nieco urozmaicić ten smaczny dodatek - śmietaną, szczypiorkiem lub posiekanym koperkiem. Nasza surówka jest już gotowa. Smacznego!
Tak przygotowane pomidory będą idealnie komponować się z włoską deską serów i wędlin. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: