Kultowe ciasto Zadek Pawiana, które zachwyci i zaskoczy gości
Ciasto Zadek Pawiana powstało z połączenia ciepłych lodów, które swoim kształtem mają przypominać wspomnianą część działa. Wspomnienie o tym przepisie zawsze wywołuje uśmiech na twarzach gości: nie tylko ze względu na nazwę, ale głównie dlatego, że jest naprawdę smaczne.
12.07.2022 | aktual.: 16.10.2023 12:22
Zadek Pawiana jest lekkim, puszystym ciastem, które przygotujesz bez pieczenia. Podstawą są herbatniki i masło, a w roli kremu występuje serek homogenizowany i śmietanka. Całość wzbogacają wspomniane wcześniej ciepłe lody. Dla bardziej wrażliwych- ciasto można nazywać też Ustami Adama, chociaż wersja zwierzęca jest zdecydowanie bardziej popularna.
Przepis na ciasto krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Zadek Pawiana- składniki
Spód:
250 g herbatników
50 g masła
Masa:
500 g serka homogenizowanego waniliowego
400 ml śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe
200 ml wrzątku
4 sztuki ciepłych lodów
Przepis krok po kroku:
Herbatniki zmiel na drobną masę. Możesz również użyć ciasteczek zbożowych. Następnie dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj.
Powstałym spodem wyłóż formę do pieczenia. Dociśnij łyżką, aby herbatniki stworzyły zwartą masę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Galaretkę cytrynową rozpuść we wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. W misce ubij śmietanę 30%. Następnie dodawaj do niej po łyżce serka waniliowego, cały czas miksując całość na średnich obrotach. Następnie wlej wystudzoną galaretkę i ponownie wymieszaj. Pamiętaj, że musi być ona zimna- inaczej cała masa opadnie.
Na schłodzonym spodzie z herbatników ułóż ciepłe lody. Całość zalej przygotowaną masą z galaretką.
Masę wygładź na powierzchni łyżką. Wstaw całość do lodówki na min. 3 godziny.
Kiedy ciasto już dobrze się schłodzi- jest gotowe do jedzenia. Posyp je przed podaniem startą czekoladą/wiórkami czekoladowymi.
Zadek Pawiana nie tylko wygląda dobrze, ale smakuje jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzi się na letnich spotkaniach w gronie bliskich osób. Smacznego!