WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Kultowe ciasto Zadek Pawiana, które zachwyci i zaskoczy gości

Ciasto Zadek Pawiana powstało z połączenia ciepłych lodów, które swoim kształtem mają przypominać wspomnianą część działa. Wspomnienie o tym przepisie zawsze wywołuje uśmiech na twarzach gości: nie tylko ze względu na nazwę, ale głównie dlatego, że jest naprawdę smaczne.

Obrazek
Ewa

Zadek Pawiana jest lekkim, puszystym ciastem, które przygotujesz bez pieczenia. Podstawą są herbatniki i masło, a w roli kremu występuje serek homogenizowany i śmietanka. Całość wzbogacają wspomniane wcześniej ciepłe lody. Dla bardziej wrażliwych- ciasto można nazywać też Ustami Adama, chociaż wersja zwierzęca jest zdecydowanie bardziej popularna.

Przepis na ciasto krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Zadek Pawiana- składniki

Spód:

250 g herbatników

50 g masła

Masa:

500 g serka homogenizowanego waniliowego

400 ml śmietanki 30%

2 galaretki cytrynowe

200 ml wrzątku

4 sztuki ciepłych lodów

Przepis krok po kroku:

Herbatniki zmiel na drobną masę. Możesz również użyć ciasteczek zbożowych. Następnie dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj.

Obrazek
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Powstałym spodem wyłóż formę do pieczenia. Dociśnij łyżką, aby herbatniki stworzyły zwartą masę. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Obrazek
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Galaretkę cytrynową rozpuść we wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. W misce ubij śmietanę 30%. Następnie dodawaj do niej po łyżce serka waniliowego, cały czas miksując całość na średnich obrotach. Następnie wlej wystudzoną galaretkę i ponownie wymieszaj. Pamiętaj, że musi być ona zimna- inaczej cała masa opadnie.

Obrazek
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Na schłodzonym spodzie z herbatników ułóż ciepłe lody. Całość zalej przygotowaną masą z galaretką.

Obrazek
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Masę wygładź na powierzchni łyżką. Wstaw całość do lodówki na min. 3 godziny.

Obrazek
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności

Kiedy ciasto już dobrze się schłodzi- jest gotowe do jedzenia. Posyp je przed podaniem startą czekoladą/wiórkami czekoladowymi.

Zadek Pawiana nie tylko wygląda dobrze, ale smakuje jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzi się na letnich spotkaniach w gronie bliskich osób. Smacznego!

Obrazek
Ciasto Zadek Pawiana- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji