PrzepisDania główneKurczak Caprese z mozzarellą, bazylią, pomidorkami i octem balsamicznym
Kurczak Caprese z mozzarellą, bazylią, pomidorkami i octem balsamicznym
Poniżej znajdziesz przepis na przyrządzenie kurczaka Caprese z mozzarellą, bazylią, pomidorkami i octem balsamicznym.
Pyszności
Składniki:
2 szt. piersi z kurczaka
szczypta sól
szczypta pieprz
1 łyżka olej
1/4 szklanki ocet balsamiczny
2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
400 g pomidorki rzymskie przekrojone w pół
2 łyżki bazylia posiekana
4 plastry mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Dopraw z obydwóch stron piersi z kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią kurczaka. Smaż przez 6 minut z każdej strony, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
2. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią ocet balsamiczny. Kiedy się podgrzeje, dodaj czosnek. Po minucie, dodaj pomidorki i dopraw je solą. Podgrzewaj przez 5-7 minut, a następnie dodaj bazylię i dobrze wszystko wymieszaj.
3. Na patelnię dodaj usmażonego wcześniej kurczaka. Na każdym kawałku połóż po dwa plastry mozzarelli. Kiedy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.