Czym nadziewać kurczaka, żeby był soczysty i aromatyczny? Te produkty sprawdzą się za każdym razem
Chcesz przygotować eleganckie danie na każdą okazję? Dobrym wyborem będzie tu kurczak faszerowany. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czym go nadziać, by był soczysty i aromatyczny, to wiedz, że wyobraźnia nie powinna Cię tu ograniczać w żadnym stopniu.
01.12.2022 10:25
Kurczak faszerowany - poznaj najlepsze nadzienia
Faszerowanie kurczaka to opcja na urozmaicenie tego wyjątkowego dania. Możliwości jest naprawdę wiele, a wyobraźnia nie powinna tu mieć żadnego ograniczenia. Na pewno, należy mieć na uwadze, że kurczak faszerowany to sposób na podanie dania w nieco elegancki sposób. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub w przypadku wizyty gości. Zanim przystąpimy do nadziewania, należy pamiętać, że musimy go najpierw oczyścić i wytrybować. Pamiętaj również, że farszu nie powinno się dawać po same brzegi - może on spęcznieć i wypłynąć z kurczaka.
Najpopularniejsze opcje nadzienia kurczaka to przede wszystkim:
- owoce - idealnie sprawdzą się tu jabłka; mogą to być również inne owoce - świeże lub suszone;
- mięso - tu polecamy wypróbowanie opcji z wątróbką drobiową;
- kasze i ryże - będące świetną bazą nadzienia;
- grzyby
- ser żółty
Kurczak faszerowany jabłkiem i cebulą - jak go przygotować?
Z myślą o osobach, które planują przygotować kurczaka faszerowanego, postanowiliśmy zaprezentować najlepszy naszym zdaniem przepis. To opcja pełna ziołowych aromatów i domowego smaku, dzięki czemu każdy będzie zachwycony. Wypróbuj ten przepis już dziś!
Składniki:
- kurczak gospodarski w całości (oczyszczony)
- łyżka pieprzu ziołowego
- papryka słodka mielona - 1 łyżka
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżka suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- duże jabłko
- 3 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany to pomysł na wyśmienity obiad. Rozpoczynamy od przygotowania kurczaka. Należy go wyjąć z lodówki, około 40 min przed pieczeniem. W miseczce należy połączyć wszystkie przyprawy i natrzeć nimi kurczaka. Czas na faszerowanie. Jabłko i cebulę należy pokroić w ćwiartki i następnie nadziać nimi kurczaka. Jego nogi należy związać mocną bawełnianą nicią. Pora na pieczenie.
Na dużej blaszce do pieczenia należy ułożyć metalowy ruszt, a na nim kurczaka. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy go rozpuszczonym masłem. Ważne jest to, że wstawiamy kurczaka do zimnego piekarnika. Pieczemy przez około 2 godziny w stopniowo rozgrzewanympiekarniku, przez około 2 godziny. Po godzinie, trzeba będzie odwrócić kurczaka. Podczas pieczenia, dobrze będzie polać kurczaka tłuszczem, który będzie się gromadził na dnie blachy. Kurczak faszerowany jest już gotowy. Smacznego!
Lubisz dania z drobiu? Zobacz przepis na soczyste udka z kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami: