Czym nadziewać kurczaka, żeby był soczysty i aromatyczny? Te produkty sprawdzą się za każdym razem
01.12.2022 10:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chcesz przygotować eleganckie danie na każdą okazję? Dobrym wyborem będzie tu kurczak faszerowany. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czym go nadziać, by był soczysty i aromatyczny, to wiedz, że wyobraźnia nie powinna Cię tu ograniczać w żadnym stopniu.
Kurczak faszerowany - poznaj najlepsze nadzienia
Faszerowanie kurczaka to opcja na urozmaicenie tego wyjątkowego dania. Możliwości jest naprawdę wiele, a wyobraźnia nie powinna tu mieć żadnego ograniczenia. Na pewno, należy mieć na uwadze, że kurczak faszerowany to sposób na podanie dania w nieco elegancki sposób. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub w przypadku wizyty gości. Zanim przystąpimy do nadziewania, należy pamiętać, że musimy go najpierw oczyścić i wytrybować. Pamiętaj również, że farszu nie powinno się dawać po same brzegi - może on spęcznieć i wypłynąć z kurczaka.
Najpopularniejsze opcje nadzienia kurczaka to przede wszystkim:
- owoce - idealnie sprawdzą się tu jabłka; mogą to być również inne owoce - świeże lub suszone;
- mięso - tu polecamy wypróbowanie opcji z wątróbką drobiową;
- kasze i ryże - będące świetną bazą nadzienia;
- grzyby
- ser żółty
Kurczak faszerowany jabłkiem i cebulą - jak go przygotować?
Z myślą o osobach, które planują przygotować kurczaka faszerowanego, postanowiliśmy zaprezentować najlepszy naszym zdaniem przepis. To opcja pełna ziołowych aromatów i domowego smaku, dzięki czemu każdy będzie zachwycony. Wypróbuj ten przepis już dziś!
Składniki:
- kurczak gospodarski w całości (oczyszczony)
- łyżka pieprzu ziołowego
- papryka słodka mielona - 1 łyżka
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżka suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- duże jabłko
- 3 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany to pomysł na wyśmienity obiad. Rozpoczynamy od przygotowania kurczaka. Należy go wyjąć z lodówki, około 40 min przed pieczeniem. W miseczce należy połączyć wszystkie przyprawy i natrzeć nimi kurczaka. Czas na faszerowanie. Jabłko i cebulę należy pokroić w ćwiartki i następnie nadziać nimi kurczaka. Jego nogi należy związać mocną bawełnianą nicią. Pora na pieczenie.
Na dużej blaszce do pieczenia należy ułożyć metalowy ruszt, a na nim kurczaka. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy go rozpuszczonym masłem. Ważne jest to, że wstawiamy kurczaka do zimnego piekarnika. Pieczemy przez około 2 godziny w stopniowo rozgrzewanympiekarniku, przez około 2 godziny. Po godzinie, trzeba będzie odwrócić kurczaka. Podczas pieczenia, dobrze będzie polać kurczaka tłuszczem, który będzie się gromadził na dnie blachy. Kurczak faszerowany jest już gotowy. Smacznego!
Lubisz dania z drobiu? Zobacz przepis na soczyste udka z kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami: