Kurczak hasselback z pesto, mozzarellą i soczystym pomidorem
Jeśli brakuje Ci pomysłu na obiad z piersią kurczaka, to przychodzimy z hitowym przepisem. Zapiekany kurczak hasselback z pesto to nasze popisowe danie, które nieustannie budzi zachwyt. Zobacz, jak je przygotować.
10.05.2022 16:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomysł na obiad z kurczakiem
Piersi z kurczaka to jedno z najczęściej kupowanych mięs. Nic w tym dziwnego, bo można przygotować je na wiele różnych sposobów: smażyć, dusić, zapiekać, faszerować, podawać z sosem. Każdy z pewnością znajdzie swoją ulubioną formę podania, jednak czasem brakuje pomysłu, co ciekawego można przyrządzić bez większego wysiłku. Naszym hitem jest kurczak hasselback - z czerwonym pesto, pomidorami i mozzarellą. Co najważniejsze- jego przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt końcowy prezentuje się bardzo elegancko.
Kurczak hasselback z mozzarellą - skąd się wzięło kultowe danie?
Nazwa hasselback odnosi się do sposobu nacinania i pieczenia potraw. Chodzi tu o nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. Wywodzi się ona ze Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu ponacinane w charakterystyczny sposób ziemniaki, podano po raz pierwszy w jednej z miejscowych restauracji. Przepis okazał się strzałem w 10 i od tego czasu patent ten jest wykorzystywany nie tylko w przypadku ziemniaków, ale też przy pracy z mięsem (jak w przypadku naszego kurczaka hasselback), a nawet owocami.
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 1 pomidor
- 1 mozzarella w zalewie
- 10 liści świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Domowe pesto:
- 1/2 szkl. orzechów pistacjowych
- 1 garść świeżej rukoli
- 70 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 szkl. oleju z suszonych pomidorów
Przepis krok po kroku na kurczaka hasselback z pesto
Zacznij od przygotowania domowego pesto. Na suchej patelni podpraż obrane pistacje. Wybierz takie bez dodatku soli i podczas smażenia pamiętaj o przemieszaniu zawartości patelni, żeby się nie przypaliły. W blenderze umieść suszone pomidory, świeżą rukolę, starty parmezan, czosnek i podprażone pistacje. Dolej trochę oleju z suszonych pomidorów- nada on jeszcze więcej smaku. Całość zamień w gładką masę przy pomocy blendera.
Piersi z kurczaka natnij od góry tak, aby powstały kieszonki. Umieść w nich plasterki mozzarelli, pomidora i listki świeżej bazylii.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Wlej do niego śmietankę oraz dodaj przygotowane wcześniej czerwone pesto. Dokładnie wymieszaj, żeby pasta rozprowadziła się w śmietance. Dzięki temu powstanie pyszny sos i nasz kurczak z pewnością nie będzie suchy. Włóż do naczynia przygotowane piersi z kurczaka i polej je odrobiną oliwy. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika. Kurczaka hasselback z pesto piecz przez 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Obiad jest już gotowy. Jego przygotowanie nie było ani skomplikowane ani czasochłonne. Kurczaka hasselback z pesto podaj z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Pamiętaj o porcji warzyw i dodaj ulubioną sałatkę. Smacznego!