PrzepisKurczak hasselback z pesto, mozzarellą i soczystym pomidorem

Kurczak hasselback z pesto, mozzarellą i soczystym pomidorem

Jeśli brakuje Ci pomysłu na obiad z piersią kurczaka, to przychodzimy z hitowym przepisem. Zapiekany kurczak hasselback z pesto to nasze popisowe danie, które nieustannie budzi zachwyt. Zobacz, jak je przygotować.

Kurczak hasselback z pesto, mozzarellą i soczystym pomidorem
Ewa

10.05.2022 16:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pomysł na obiad z kurczakiem

Piersi z kurczaka to jedno z najczęściej kupowanych mięs. Nic w tym dziwnego, bo można przygotować je na wiele różnych sposobów: smażyć, dusić, zapiekać, faszerować, podawać z sosem. Każdy z pewnością znajdzie swoją ulubioną formę podania, jednak czasem brakuje pomysłu, co ciekawego można przyrządzić bez większego wysiłku. Naszym hitem jest kurczak hasselback - z czerwonym pesto, pomidorami i mozzarellą. Co najważniejsze- jego przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt końcowy prezentuje się bardzo elegancko.

Kurczak hasselback z mozzarellą - skąd się wzięło kultowe danie?

Nazwa hasselback odnosi się do sposobu nacinania i pieczenia potraw. Chodzi tu o nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. Wywodzi się ona ze Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu ponacinane w charakterystyczny sposób ziemniaki, podano po raz pierwszy w jednej z miejscowych restauracji. Przepis okazał się strzałem w 10 i od tego czasu patent ten jest wykorzystywany nie tylko w przypadku ziemniaków, ale też przy pracy z mięsem (jak w przypadku naszego kurczaka hasselback), a nawet owocami.

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1 mozzarella w zalewie
  • 10 liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Domowe pesto:

  • 1/2 szkl. orzechów pistacjowych
  • 1 garść świeżej rukoli
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. oleju z suszonych pomidorów

Przepis krok po kroku na kurczaka hasselback z pesto

Zacznij od przygotowania domowego pesto. Na suchej patelni podpraż obrane pistacje. Wybierz takie bez dodatku soli i podczas smażenia pamiętaj o przemieszaniu zawartości patelni, żeby się nie przypaliły. W blenderze umieść suszone pomidory, świeżą rukolę, starty parmezan, czosnek i podprażone pistacje.  Dolej trochę oleju z suszonych pomidorów- nada on jeszcze więcej smaku. Całość zamień w gładką masę przy pomocy blendera.

Obraz

Piersi z kurczaka natnij od góry tak, aby powstały kieszonki. Umieść w nich plasterki mozzarelli, pomidora i listki świeżej bazylii.

Obraz

Przygotuj naczynie żaroodporne. Wlej do niego śmietankę oraz dodaj przygotowane wcześniej czerwone pesto. Dokładnie wymieszaj, żeby pasta rozprowadziła się w śmietance. Dzięki temu powstanie pyszny sos i nasz kurczak z pewnością nie będzie suchy. Włóż do naczynia przygotowane piersi z kurczaka i polej je odrobiną oliwy. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika. Kurczaka hasselback z pesto piecz przez 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Obraz

Obiad jest już gotowy. Jego przygotowanie nie było ani skomplikowane ani czasochłonne. Kurczaka hasselback z pesto podaj z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Pamiętaj o porcji warzyw i dodaj ulubioną sałatkę. Smacznego!

Obraz