Kurczak margherita w niecodziennym wydaniu

Kurczak margherita w niecodziennym wydaniu to nasza najnowsza propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Kurczak

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. oliwa z oliwek do smażenia

Dodatki

  1. 100 g ser mozzarella starta
  2. liście bazylii

Ciasto

  1. 270 g mąka pszenna typ 00
  2. 180 ml woda ciepła
  3. 10 g świeże drożdże
  4. 2 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1/2 łyżeczki sól

Sos pomidorowy

  1. 1/3 łyżeczki pieprz
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 szt. ząbek czosnku
  4. 400 g pomidory w kawałku
  5. 1 garść liście bazylii
  6. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, sól, drożdże, oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę.

Obrazek

2. Stwórz ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę.

Obrazek

3. Czas przygotować sos pomidorowy. W garnku na palniku połącz: oliwę z oliwek, czosnek, pomidory krojone, świeże liście bazylii, sól oraz pieprz. Gotuj ok. 10 minut.

Obrazek

4. Na patelni dopraw solą, pieprzem i oregano piersi z kurczaka. Obsmaż z obu stron.

Obrazek

5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego elementu zrób małe kółko. Na spodzie rozprowadź sos pomidorowy. A na nim bezpośrednio ułóż podsmażonego kurczaka.

Obrazek

6. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę sosu i sera. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 220 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione