PrzepisDania głównePyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, awokado, pomidorem i świeżą bazylią
Pyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, awokado, pomidorem i świeżą bazylią
Jeżeli nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, a chcesz zaskoczyć czymś swoich bliskich, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule podsunę Ci bardzo ciekawą propozycję na pyszny obiad. Będzie to smażona pierś z kurczaka z przyprawami, mozzarellą, awokado, pomidorem i świeżą bazylią.
Pyszności
22.05.2016 | aktual.: 22.05.2018 18:56
1 PORCJA: 287 g
Kalorie: 315 kcal
Białka: 48 g
Węglowodany: 7 g
Błonnik: 3 g
Tłuszcze:11 g
Składniki:
- 2 szt. piersi z kurczaka delikatnie rozbite
- 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
- 60 g liście bazylii świeże
- 3 łyżeczki ocet balsamiczny
- 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki cebula granulowana
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 4 plastry ser mozzarella
- 4 plastry awokado
- 4 plastry pomidor
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż czosnek granulowany, zioła prowansalskie i cebulę granulowaną. Wszystko dobrze wymieszaj.
2. Przypraw kurczaka z obydu stron solą i pieprzem (ilość - według uznania) oraz przygotowaną przed chwilą mieszanką przypraw.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, a następnie włóż na nią piersi z kurczaka. Każdą stronę piersi smaż przez ok. 5 minut, aż do zbrązowienia. Czas smażenia będzie zależał też od grubości piersi z kurczaka.
4. Kiedy kurczak będzie dosmażony, wyłącz ogień pod patelnią. Na każdym kawałku kurczaka połóż po 2 plastry sera mozzarella i poczekaj, aż delikatnie się rozpuści.
5. Następnie na każdym kawałku kurczaka połóż po dwa plastry awokado i dwa plastry pomidora. Wierzch posyp świeżą bazylią.
6. Polej kurczaka octem balsamicznym i przełóż go z patelni na talerz.
7. Smacznego!