Pyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, awokado, pomidorem i świeżą bazylią

Jeżeli nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, a chcesz zaskoczyć czymś swoich bliskich, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule podsunę Ci bardzo ciekawą propozycję na pyszny obiad. Będzie to smażona pierś z kurczaka z przyprawami, mozzarellą, awokado, pomidorem i świeżą bazylią.

Obrazek
Pyszności

1 PORCJA: 287 g

Kalorie: 315 kcal

Białka: 48 g

Węglowodany: 7 g

Błonnik: 3 g

Tłuszcze:11 g

Składniki:

  1. 2 szt. piersi z kurczaka delikatnie rozbite
  2. 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
  3. 60 g liście bazylii świeże
  4. 3 łyżeczki ocet balsamiczny
  5. 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie
  6. 1/2 łyżeczki cebula granulowana
  7. sól
  8. pieprz
  9. 2 łyżki oliwa z oliwek
  10. 4 plastry ser mozzarella
  11. 4 plastry awokado
  12. 4 plastry pomidor
Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż czosnek granulowany, zioła prowansalskie i cebulę granulowaną. Wszystko dobrze wymieszaj.

Obrazek

2. Przypraw kurczaka z obydu stron solą i pieprzem (ilość - według uznania) oraz przygotowaną przed chwilą mieszanką przypraw.

Obrazek

3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, a następnie włóż na nią piersi z kurczaka. Każdą stronę piersi smaż przez ok. 5 minut, aż do zbrązowienia. Czas smażenia będzie zależał też od grubości piersi z kurczaka.

Obrazek

4. Kiedy kurczak będzie dosmażony, wyłącz ogień pod patelnią. Na każdym kawałku kurczaka połóż po 2 plastry sera mozzarella i poczekaj, aż delikatnie się rozpuści.

Obrazek

5. Następnie na każdym kawałku kurczaka połóż po dwa plastry awokado i dwa plastry pomidora. Wierzch posyp świeżą bazylią.

Obrazek

6. Polej kurczaka octem balsamicznym i przełóż go z patelni na talerz.

Obrazek
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość