PrzepisObiadSkórka z kurczaka może chrupać, jak nigdy dotąd. Wystarczy poznać kilka zasad

Skórka z kurczaka może chrupać, jak nigdy dotąd. Wystarczy poznać kilka zasad

Kurczak pieczony z chrupiącą skórką - Pyszności; foto: Canva
Kurczak pieczony z chrupiącą skórką - Pyszności; foto: Canva
29.10.2022 14:41

Kurczę pieczone to pyszny pomysł na obiad. Ale nie takie zwykłe, przeciętne, byle się najeść. To musi być naprawdę idealnie kruchy, a jednocześnie soczysty, cudnie doprawiony kurczak pieczony z chrupiącą skórką. W końcu bez odpowiedniej chrupkości takie danie jest nic niewarte. Jak osiągnąć ten efekt? Wyjaśniamy.

Kiedyś kurczaka z rożna można było kupić na każdym kroku. Dziś nie są już takie popularne, chociaż ich aromat zdarza nam się śnić po nocach. Kurczak pieczony z chrupiącą skórką może być jednak przygotowany przez nas również w zaciszu domowym, a to jego wielki plus. Wystarczy piekarnik, trochę czasu i znajomość trików, które zapewnią ci chrupiące doznania.

Kurczak pieczony z chrupiącą skórką - Pyszności; foto: Canva
Kurczak pieczony z chrupiącą skórką - Pyszności; foto: Canva

Chrupiąca skórka w kurczaku - jak to zrobić?

Pierwszą, nieodłączną zasadą pieczenia kurczaka jest przygotowanie odpowiedniej marynaty. Dobrze wtarta w kurczaka marynata sprawi, że skórka będzie nie dość, że pyszna to chrupiąca. Zdarza nam się jednak zapomnieć o pewnej bardzo ważnej rzeczy, zwłaszcza jeśli kurczaka namaczamy wcześniej w solance. Przed nałożeniem marynaty kurczak musi być idealnie osuszony. To sprawi, że nie będzie się ona zsuwała z mięsa.

Kolejnym trikiem jest sprytnie nacięcie kurczaka. Natnij kurczaka od kupra po szyję i usuń kręgosłup. Teraz możesz go odwrócić, położyć na płasko i przycisnąć na wysokości mostka. Taki zabieg sprawi, że cała skóra kurczaka będzie podczas pieczenia na wierzchu i nie namięknie od spodu.

Kurczak pieczony z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół kostki masła

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Połącz masło i przyprawy w formę marynaty.

Natnij kurczaka według wspomnianego sposobu. Teraz możesz go dokładnie natrzeć przygotowaną pastą. Pozostaw go w niej godzinę.

Kurczak pieczony z chrupiącą skórką - Pyszności; foto: Canva
Kurczak pieczony z chrupiącą skórką - Pyszności; foto: Canva

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w tej temperaturze 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejną godzinę. W ciągu tego czasu podlewaj kurczaka kilka razy tłuszczem zebranym na dnie naczynia.

A może kurczak pieczony w słoiku? Szczegóły zobaczysz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także