Skórka z kurczaka może chrupać, jak nigdy dotąd. Wystarczy poznać kilka zasad
Kurczę pieczone to pyszny pomysł na obiad. Ale nie takie zwykłe, przeciętne, byle się najeść. To musi być naprawdę idealnie kruchy, a jednocześnie soczysty, cudnie doprawiony kurczak pieczony z chrupiącą skórką. W końcu bez odpowiedniej chrupkości takie danie jest nic niewarte. Jak osiągnąć ten efekt? Wyjaśniamy.
Kiedyś kurczaka z rożna można było kupić na każdym kroku. Dziś nie są już takie popularne, chociaż ich aromat zdarza nam się śnić po nocach. Kurczak pieczony z chrupiącą skórką może być jednak przygotowany przez nas również w zaciszu domowym, a to jego wielki plus. Wystarczy piekarnik, trochę czasu i znajomość trików, które zapewnią ci chrupiące doznania.
Chrupiąca skórka w kurczaku - jak to zrobić?
Pierwszą, nieodłączną zasadą pieczenia kurczaka jest przygotowanie odpowiedniej marynaty. Dobrze wtarta w kurczaka marynata sprawi, że skórka będzie nie dość, że pyszna to chrupiąca. Zdarza nam się jednak zapomnieć o pewnej bardzo ważnej rzeczy, zwłaszcza jeśli kurczaka namaczamy wcześniej w solance. Przed nałożeniem marynaty kurczak musi być idealnie osuszony. To sprawi, że nie będzie się ona zsuwała z mięsa.
Kolejnym trikiem jest sprytnie nacięcie kurczaka. Natnij kurczaka od kupra po szyję i usuń kręgosłup. Teraz możesz go odwrócić, położyć na płasko i przycisnąć na wysokości mostka. Taki zabieg sprawi, że cała skóra kurczaka będzie podczas pieczenia na wierzchu i nie namięknie od spodu.
Kurczak pieczony z chrupiącą skórką
Składniki:
- 1 kurczak
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- pół kostki masła
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Połącz masło i przyprawy w formę marynaty.
Natnij kurczaka według wspomnianego sposobu. Teraz możesz go dokładnie natrzeć przygotowaną pastą. Pozostaw go w niej godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w tej temperaturze 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejną godzinę. W ciągu tego czasu podlewaj kurczaka kilka razy tłuszczem zebranym na dnie naczynia.
A może kurczak pieczony w słoiku? Szczegóły zobaczysz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.