Kurczak po polsku według receptury Magdy Gessler. Idealny na uroczysty obiad
Kurczak po polsku faszerowany drobiową wątróbką z dodatkiem masła to sprawdzony przepis Magdy Gessler. Znana restauratorka podzieliła się nim w jednym z odcinków swojego kulinarnego show "Kuchenne rewolucje". Wiele osób natychmiastowo przypomniało sobie o tym staropolskim przepisie.
26.06.2022 | aktual.: 13.10.2023 12:09
Sekretem kurczaka Magdy Gessler jest duża ilość zieleniny w farszu- podkreśla ona smak, poprawia trawienie i dodaje świeżości i lekkości całej potrawie. A kurczak po polsku to nie byle co- przepis wykorzystuje nie tylko samego kurczaka, ale również kurzą wątróbkę. Doprawiona jest ona dość nietypowo, bo gałką muszkatołową- koniecznie spróbuj tego połączenie. Taki kurczak to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny: jest sycący, duży, a jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Kurczak po polsku- jak go przyrządzić?
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Kurczak po staropolsku Magdy Gessler- składniki
1 kurczak
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Farsz:
80 g masła
1 jajko
1 bułka - namoczona w mleku
2 kurze wątróbki
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
Przepis na kurczaka po polsku według Magdy Gessler
Na kuchennym blacie umieść kurczaka. Do pieczenia w całości najlepiej sprawdzą się okazy ważące do 2 kg. Polej kurczaka olejem roślinnym i przypraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz majerankiem. Dokładnie natrzyj kurczaka, żeby przyprawy równomiernie go otuliły.
Odłóż kurczaka do lodówki i przejdź do przygotowania farszu. W misce rozetrzyj miękkie masło. Dodaj do niego żółtko. W osobnej misce ubij białko na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj pianę do masła z żółtkami i delikatnie wymieszaj łopatką.
Do masła i białka dodaj namoczoną bułkę (porwij ją przed dodaniem) i posiekaną drobno wątróbkę. Zioła umyj, posiekaj drobno i dodaj do farszu. Dopraw całość gałką muszkatołową oraz solą i wymieszaj całość przy pomocy silikonowej lub drewnianej łyżki. Wypełnij kurczaka farszem i zabezpiecz kuper wykałaczkami i sznurkiem, żeby masa nie wydostała się ze środka.
Wstaw kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Na początku podlewaj mięso wodą, aby drób zachował soczystość.
Kurczak po polsku
Kurczaka podaj w towarzystwie ziemniaków lub kaszy i ulubionej sałatki. Smacznego!