Kurczak po polsku według receptury Magdy Gessler. Idealny na uroczysty obiad

Kurczak po polsku faszerowany drobiową wątróbką z dodatkiem masła to sprawdzony przepis Magdy Gessler. Znana restauratorka podzieliła się nim w jednym z odcinków swojego kulinarnego show "Kuchenne rewolucje". Wiele osób natychmiastowo przypomniało sobie o tym staropolskim przepisie.

Obrazek
Ewa

Sekretem kurczaka Magdy Gessler jest duża ilość zieleniny w farszu- podkreśla ona smak, poprawia trawienie i dodaje świeżości i lekkości całej potrawie. A kurczak po polsku to nie byle co- przepis wykorzystuje nie tylko samego kurczaka, ale również kurzą wątróbkę. Doprawiona jest ona dość nietypowo, bo gałką muszkatołową- koniecznie spróbuj tego połączenie. Taki kurczak to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny: jest sycący, duży, a jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Kurczak po polsku- jak go przyrządzić?

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Kurczak po staropolsku Magdy Gessler- składniki

1 kurczak

4 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka suszonego majeranku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Farsz:

80 g masła

1 jajko

1 bułka - namoczona w mleku

2 kurze wątróbki

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

Przepis na kurczaka po polsku według Magdy Gessler

Na kuchennym blacie umieść kurczaka. Do pieczenia w całości najlepiej sprawdzą się okazy ważące do 2 kg. Polej kurczaka olejem roślinnym i przypraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz majerankiem. Dokładnie natrzyj kurczaka, żeby przyprawy równomiernie go otuliły.

Obrazek

Odłóż kurczaka do lodówki i przejdź do przygotowania farszu. W misce rozetrzyj miękkie masło. Dodaj do niego żółtko. W osobnej misce ubij białko na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj pianę do masła z żółtkami i delikatnie wymieszaj łopatką.

Obrazek

Do masła i białka dodaj namoczoną bułkę (porwij ją przed dodaniem) i posiekaną drobno wątróbkę. Zioła umyj, posiekaj drobno i dodaj do farszu. Dopraw całość gałką muszkatołową oraz solą i wymieszaj całość przy pomocy silikonowej lub drewnianej łyżki. Wypełnij kurczaka farszem i zabezpiecz kuper wykałaczkami i sznurkiem, żeby masa nie wydostała się ze środka.

Obrazek
Kurczak faszerowany - Pyszności

Wstaw kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Na początku podlewaj mięso wodą, aby drób zachował soczystość.

Obrazek

Kurczak po polsku

Kurczaka podaj w towarzystwie ziemniaków lub kaszy i ulubionej sałatki. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej