PrzepisKurczak po polsku według receptury Magdy Gessler. Idealny na uroczysty obiad

Kurczak po polsku według receptury Magdy Gessler. Idealny na uroczysty obiad

Kurczak po polsku faszerowany drobiową wątróbką z dodatkiem masła to sprawdzony przepis Magdy Gessler. Znana restauratorka podzieliła się nim w jednym z odcinków swojego kulinarnego show "Kuchenne rewolucje". Wiele osób natychmiastowo przypomniało sobie o tym staropolskim przepisie.

Kurczak po polsku według receptury Magdy Gessler. Idealny na uroczysty obiad
Ewa

26.06.2022 | aktual.: 13.10.2023 12:09

Sekretem kurczaka Magdy Gessler jest duża ilość zieleniny w farszu- podkreśla ona smak, poprawia trawienie i dodaje świeżości i lekkości całej potrawie. A kurczak po polsku to nie byle co- przepis wykorzystuje nie tylko samego kurczaka, ale również kurzą wątróbkę. Doprawiona jest ona dość nietypowo, bo gałką muszkatołową- koniecznie spróbuj tego połączenie. Taki kurczak to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny: jest sycący, duży, a jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Kurczak po polsku- jak go przyrządzić?

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Kurczak po staropolsku Magdy Gessler- składniki

1 kurczak

4 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka suszonego majeranku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Farsz:

80 g masła

1 jajko

1 bułka - namoczona w mleku

2 kurze wątróbki

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

Przepis na kurczaka po polsku według Magdy Gessler

Na kuchennym blacie umieść kurczaka. Do pieczenia w całości najlepiej sprawdzą się okazy ważące do 2 kg. Polej kurczaka olejem roślinnym i przypraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz majerankiem. Dokładnie natrzyj kurczaka, żeby przyprawy równomiernie go otuliły.

Obraz

Odłóż kurczaka do lodówki i przejdź do przygotowania farszu. W misce rozetrzyj miękkie masło. Dodaj do niego żółtko. W osobnej misce ubij białko na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj pianę do masła z żółtkami i delikatnie wymieszaj łopatką.

Obraz

Do masła i białka dodaj namoczoną bułkę (porwij ją przed dodaniem) i posiekaną drobno wątróbkę. Zioła umyj, posiekaj drobno i dodaj do farszu. Dopraw całość gałką muszkatołową oraz solą i wymieszaj całość przy pomocy silikonowej lub drewnianej łyżki. Wypełnij kurczaka farszem i zabezpiecz kuper wykałaczkami i sznurkiem, żeby masa nie wydostała się ze środka.

Kurczak faszerowany - Pyszności
Kurczak faszerowany - Pyszności

Wstaw kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Na początku podlewaj mięso wodą, aby drób zachował soczystość.

Obraz

Kurczak po polsku

Kurczaka podaj w towarzystwie ziemniaków lub kaszy i ulubionej sałatki. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie